Σοκ απο την παραίτηση Γ.Λιάνη και την αποοχώρηση Α.Κοτσακά
Την απόφασή του να παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας γνωστοποίησε ο Γιώργος Λιάνης, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο. Προηγήθηκε η αποχώρηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή, Αντ. Κοτσακά, ο οποίος άφησε αιχμές για τη μετατόπιση του κόμματος προς τα δεξιά.Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Κοζάνης, Αλ. Αθανασιάδης, δήλωσε αποφασισμένος να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα, αντιδρώντας στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ
Η επιστολή ΛιάνηΣτην τετρασέλιδη επιστολή του, ο Γ. Λιάνης σημειώνει ότι "είναι κυρίως θέμα συνείδησης", καθώς δεν πιστεύει πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. "Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από το λαό συνεχώς", αναφέρει και υπογραμμίζει ότι "μένει να ζητήσουμε τη συγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό".
Εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει μπει σε φαύλο κύκλο και τονίζει ότι στο χρόνο που μεσολάβησε από την ψήφιση του Μνημονίου "επλήγησαν οι μικροί, οι δημιουργικοί, οι παραγωγικοί και έμειναν άθικτοι οι μεγάλοι και οι αντιπαραγωγικοί".
Υποστηρίζει ότι τα επαχθή μέτρα του Μεσοπρόθεσμου δεν τα ζητάει η τρόικα, "που είχε δηλώσει ότι τα όρια της φορολόγησης έχουν εξαντληθεί",αλλά "τα επιβάλλουμε μόνοι μας".
Γράφει ότι αν όντως η χώρα βρίσκεται και πάλι στο χείλος της καταστροφής και απαιτείται δεύτερο Μνημόνιο για τη σωτηρία της, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση "με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων".
Όσον αφορά στη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, δηλώνει ότι οι ψηφοφορίες είναι πιθαναγκαστικές και ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να κουβαλάει το βάρος. "Για την πράξη εκείνη [σ.σ. την υπερψήφιση του Μνημονίου] ήθελε σιδερένια σπλάχνα [...] Αυτά τα μέτρα θέλουν σπλάχνα τίγρης και αυτά δεν τα διαθέτω", διευκρινίζει.
Παράλληλα, ασκεί κριτική για τα πενιχρά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών επιτροπών που εκλήθησαν να διερευνήσουν τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, εκτιμώντας πως "το 'όλα στο φως' δεν έγιναν πράξη".
Αιτιολογεί την απόφασή του να μην παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας, λέγοντας πως δεν θα ορίσει εκείνος το νέο βουλευτή Φλώρινας, αλλά "αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, από το λαό της Φλώρινας".
Καταλήγει στην επιστολή του λέγοντας ότι εκείνος θα γυρίσει στη δημοσιογραφία.
Πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 155 βουλευτές. Στις εκλογές του 2009 είχε κερδίσει 160 έδρες. Οι Σοφιά Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου διεγράφησαν επειδή δεν υπερψήφισαν το Μνημόνιο και ανεξαρτητοποιήθηκαν. Ακολούθησε η διαγραφή του Βαγγέλη Παπαχρήστου, μετά την απόφασή του να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές σε εργασιακά και ΔΕΚΟ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφορικά με την αποχώρηση του Γιώργου Λιάνη, σχολίασε εμμέσως:
«Η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, ιδιαίτερα η νέα γενιά της Ελλάδας, απαιτούν να δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Να δοθεί σε όλους ο χρόνος να αλλάξουμε όσα μας έφεραν ως εδώ. Να δώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς, να ανατρέψουμε πελατειακές πρακτικές και αντιλήψεις, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουμε παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Δίνουμε τη μάχη για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, το συμφέρον του λαού στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου. Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου