Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Καζάνι που βράζει η ελληνική κοινωνία

Καζάνι που βράζει η κοινωνία για το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει αύριο στην Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Την ίδια ημέρα ενδέχεται να συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο, με διαφοροποιημένη ατζέντα, καθώς τα μέλη έχουν ήδη εγκρίνει το περιεχόμενο του Προγράμματος την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, το πρωί της Πέμπτης (9-10 π.μ) θα βρεθεί στο ραδιοθάλαμο του κρατικού ραδιοφώνου (ΝΕΤ 96,1 και 105,8), για να απαντήσει σε ερωτήσεις εφ΄όλης της ύλης των πολιτών - ακροατών.
Συναγερμός
Τα νέα μέτρα που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχουν θέσει σε συναγερμό τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τους «αγανακτισμένους», αλλά και πολίτες που επιλέγουν μια νέα μορφή αντίδρασης, αποστέλλοντας εξώδικα με παραλήπτες τους βουλευτές -κυρίως- του ΠΑΣΟΚ.
Όλες αυτές οι κινήσεις εξετάζονται από τους κυβερνητικούς επιτελείς και δεν αποκλείεται, κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής (αύριο και την επόμενη Τετάρτη) να υπάρξουν αλλαγές που θα κριθούν αναγκαίες, ώστε να κερδηθεί η συμφωνία κι άλλων πολιτικών δυνάμεων και να μετριασθούν οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, αλλά που δεν αλλοιώνουν τις βασικές αρχές του Προγράμματος.
Ο κ. Παπανδρέου διαμήνυσε «θα επιμείνω στην εθνική συνεννόηση, γιατί την εννοώ» (συνέντευξή στο «Βήμα της Κυριακής»), ενώ εμφανίσθηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Μέσω της συνέντευξης, ο κ. Παπανδρέου δείχνει να διεξάγει κι έναν ιδιότυπο διάλογο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Εκ των ων ουκ άνευ
Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημειώνουν προσεκτικά κάθε δήλωση ή κίνηση βουλευτών του Κινήματος, καθώς η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ, για να αποσπασθεί η στήριξη των εταίρων μας στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αμφίσημες παραμένουν οι δηλώσεις του βουλευτή Κοζάνης, Αλεξ. Αθανασιάδη, ο οποίος επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, εάν δεν αλλάξει η διάταξη για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ. «Στη διάρκεια της ζωής μου δεν έχω παραιτηθεί ποτέ και από πουθενά. Δεν έχω μάθει ούτε να κρύβομαι, ούτε να παραιτούμαι. Εχω μάθει να υπηρετώ τις αξίες μου και θα πράξω το καθήκον μου με μόνο γνώμονα πρώτα το συμφέρον της χώρας και δεύτερον του τόπου μου και των συμπολιτών μου», δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης και δεν έκανε σοφότερους όλους όσοι έχουν επιφορτισθεί με το καθήκον να αποτρέψουν τυχόν... ατυχήματα κατά την ψηφοφορία.
Κυβερνητικοί παράγοντες τείνουν να αποκλείσουν την καταψήφιση, αλλά όχι και την παραίτηση κάποιων βουλευτών, η συνείδηση των οποίων δεν αντέχει να επικυρώσει τα σκληρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.
Αποστάσεις Ευ. Βενιζέλου
Οι ίδιοι παράγοντες απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο για τις δηλώσεις-αν και τις σημείωσαν- του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Ευ. Βενιζέλου, («Πρώτο Θέμα»), μέσω των οποίων φαίνεται να αποστασιοποιείται από τους χειρισμούς στην οικονομία, καθώς υποστηρίζει ότι για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών «πρέπει να βάλουμε πάτο στο βαρέλι», ενώ ερωτώμενος εάν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους υπουργούς χειρίστηκαν την πρώτη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, απαντά: «Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου