Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Στον αέρα οι θυσίες του λαού - Σοβαρές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό

Οι σοβαρές αποκλίσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού που καταγράφθηκαν το μήνα Μάιο, δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνε στράφι, δεδομένου ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού ξέφυγε από κάθε έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, και συνολικά στο πεντάμηνο παρουσιάζοντας δραματικές αποκλίσεις, σε έσοδα 3,1 δισ. ευρώ, δαπάνες 1,4 δισ. ευρώ και έλλειμμα.

Τα προβλήματα στην εφαρμογή του προϋπολογισμού έγιναν ορατά από τις αρχές του έτους, που ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα να δρομολογήσουν έκτακτα μέτρα, το ύψος των οπίων αρχικά προσδιορίστηκε σε 1,74 δισ. ευρώ, ποσό που αναθεωρήθηκε στη συνέχεια σε 3 δισ. ευρώ και σε 6,5 δισ. ευρώ με το Μεσοπρόθεσμο, με την υποσημείωση ότι θα αναθεωρηθεί ξανά, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις.
Τόσο από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει σαφώς ότι το πρόβλημα των εσόδων είναι τεράστιο, αφού λόγω της ύφεσης και της συρρίκνωσης εισοδημάτων και κερδών τα φορολογικά μέτρα δεν αποδίδουν, ενώ ανακύπτει και πρόβλημα και με τις δαπάνες, οι οποίες πλέον δεν συγκρατούνται στα προβλεπόμενα πλαίσια.
Ιδιαίτερα ελλειμματικός ήταν ο μήνας Μάιος, καθώς σύμφωνα με τα ταμιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον περασμένο μήνα, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.067 εκατ. ευρώ, από 4.828 εκατ. ευρώ, πέρυσι τον ίδιο μήνα σημειώνοντας μείωση 15,8%. Οι δαπάνες τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 22,4% και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το Μάιο αυξήθηκε κατά 80,5% και ανήλθε σε 3.319 εκατ. ευρώ, από 1.839 εκατ. ευρώ, το Μάιο του 2010.
Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 10.139 εκατ. ευρώ, έναντι 9.544 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, καταγράφοντας αύξηση 6,2%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 3,9%.
Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 18.784 εκατ. ευρώ, από 19.897 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 5,6%, όταν στόχος είναι η αύξησή τους κατά 8,5%. Οσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν κατά 8,7%, σε 27.450 εκατ. ευρώ, έναντι 25.257 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010.
Διεύρυνση αποκλίσεων
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι η υστέρηση των εσόδων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου έφτασε σε 3.082 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τον ετήσιο ποσοστιαίο στόχο ή σε 2.163 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τον ποσοτικό στόχο του υπουργείου Οικονομικών για το πεντάμηνο.
Εισπράχθηκαν συγκεκριμένα 18.358 εκατ. ευρώ, έναντι 19.760 εκατ. ευρώ πέρυσι σημειώνοντας μείωση 7,1%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι η αύξηση των εσόδων κατά 8,5% και με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε οι εισπράξεις του πενταμήνου να φτάσουν σε 20.521 εκατ. ευρώ.
Εικόνα εκτροχιασμού παρουσιάζουν και οι δαπάνες. Στο πεντάμηνο υπερβαίνουν την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες ξέφυγαν κατά 1.376 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο πεντάμηνο ανήλθαν σε 27.592 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είχε τεθεί σε 26.577 εκατ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες έφτασαν σε 21.292 εκατ. ευρώ, από 19.916 εκατ. ευρώ, που είναι ο στόχος.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 10.275 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 9.072 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση 1,2 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο το έλλειμμα ήταν 9.100 εκατ. ευρώ.
Η απόκλιση του ελλείμματος θα ήταν αισθητά μεγαλύτερη αν δεν περικόπτονταν κατά 1,5 δισ. ευρώ ή κατά 47,23% οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε σύγκριση με πέρυσι.
Φταίει η ύφεση!
Στην ύφεση αποδίδει την υστέρηση των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ το Ιανουάριο, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων.
Δικαιολογεί και τις αποκλίσεις στον τομέα των δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η άνοδός τους οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 446 εκατ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

(πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου