Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Επανεξέταση των μέτρων από Βενιζέλο αλλά πάντα εντός μνημονίου


Σε επανεξέταση των μέτρων του μνημονίου, που έχει προδιαγράψει ο προκάτοχός του, θα προβεί  ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να ξεφύγει από τους γενικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αλλά και την αίσθηση που άφησε να διαφανεί ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει την επανεκκίνηση της οικονομίας, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που θέτει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση «της αισιοδοξίας και της ελπίδας», καθιστώντας όμως σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού δημόσιου χρέους.
 Το πρώτο «βάπτισμα του πυρός» θα λάβει αύριο στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα συζητηθούν τα σχέδια για τη λύση που κυοφορείται για το δημόσιο χρέος και κυρίως η μορφή και οι όροι του νέου δανείου, ενώ σύντομα θα κληθεί να ολοκληρώσει την εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου.
Διευκρινίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο περιέχει τους ποσοτικούς και ποσοστιαίους στόχους εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά τα ακριβή μέτρα και οι παρεμβάσεις με τις οποίες θα υλοποιηθούν θα ενταχθούν στον εφαρμοστικό νόμο, που θα κατατεθεί στη Βουλή όπου και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Για τα επιμέρους μέτρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε κάνει σαφείς αναφορές και ανακοινώσεις, απλά είχε δώσει το περίγραμμά τους, το οποίο ήταν ικανό να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων.
 Η παρέμβαση του νέου υπουργού και του επιτελείου του θα επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο τομέα, με στόχο, όπου υπάρχουν περιθώρια, να γίνουν διορθώσεις - βελτιώσεις τουλάχιστον για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που δοκιμάζοντας από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι θα ληφθούν μέτρα και για την πραγματική οικονομία.
Οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου που έχει εγκρίνει η τρόικα και θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή τους ανεξάρτητα από την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΟΙΚ αλλά με άλλο μείγμα πολιτικής, είναι η εξοικονόμηση ποσού ύψους 28,3 δισ. ευρώ, που κατανέμονται κατ' έτος ως εξής:
 Το 2011 6,5 δισ. Ευρώ, το 2012 6,8 δισ. Ευρώ, το 2013 5,2 δισ. Ευρώ, το 2014 5,4 δισ. Ευρώ και το 2015 4,3 δισ. Ευρώ.
 Οι πρώτες δηλώσεις του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπ. Οικονομικών έδωσαν ένα στίγμα των προθέσεών του για τις αλλαγές που θα δρομολογήσει στην οικονομική πολιτική, τονίζοντας ότι είναι «ανοικτός για διάλογο με όλα τα κόμματα, τους φορείς αλλά και τον κόσμο στις πλατείες».
Εξήγησε ότι αποδέχθηκε την «ιδιαίτερα τιμητική και προκλητική» πρόταση για το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία, «με περίσκεψη και όχι χωρίς δισταγμούς», αλλά ήταν είπε, «πατριωτικό το καθήκον μου». Συνέδεσε την αποχώρησή του από το υπ. ’μυνας, λέγοντας «φεύγω από την ’μυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο» τονίζοντας ότι «η χώρα πρέπει να σωθεί και θα σωθεί».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Βενιζέλου στο ότι η οικονομία και η χώρα «πρέπει να βγουν από την περιδίνηση, να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό και να πάρουμε μια ανάσα», για να συμπληρώσει πως «πρέπει να αποκαταστήσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα», στοιχεία που έλειψαν μέχρι τώρα και ενδεχομένως εκεί θα διαφοροποιηθεί η πολιτική του από εκείνη του κ. Παπακωνσταντίνου.
«Έρχομαι εδώ, έχοντας στο μυαλό μου τον κάθε άνεργο προσωπικά, τον κάθε συνταξιούχο που βλέπει να περικόπτεται η σύνταξή του, τον κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τον κάθε επιχειρηματία που έχει δύσκολη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα, το κάθε νοικοκυριό, την πραγματική οικονομία, την αγωνία και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας», παρέμβαση που προμηνύει διορθώσεις στην οικονομική πολιτική.
Έσπευσε όμως να προλάβει τυχόν συμπεράσματα για χαλάρωση της πολιτικής, προειδοποιώντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, για την οποία ουδείς διαφωνεί, αλλά οι όποιες διαφωνίες εστιάζονται στην ταχύτητα ή στον τρόπο μείωσής του. Με αφορμή το χρέος, ο κ. Βενιζέλος έστειλε νέο μήνυμα συναίνεσης προς κόμματα (βασικά τη Ν.Δ.) και την κοινωνία.
«Καλό κουράγιο»
Τη φράση του επιτρόπου, Όλι Ρεν, «καλό κουράγιο» ανέσυρε ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, για να ευχηθεί στο διάδοχό του.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος για το έργο που αφήνει πίσω του και για πρώτη φορά παραδέχτηκε δημοσίως ότι «χωρίς αμφιβολία, έγιναν λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου