Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Το πρώτο βήμα, η γενική απεργία την Τετάρτη 15 Ιουνίου που θα νεκρώσει την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών των δύο οργάνων, εξετάστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο τα συνδικάτα ζητούν να αποσυρθεί άμεσα, επισημαίνοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό, οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος.
Ήδη έχει αποφασιστεί νέα 24ωρη γενική απεργία για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, ενώ αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 21 Ιουνίου - ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης - καθώς και κατά τη συζήτηση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων.
Η μορφή των κινητοποιήσεων και οι ακριβείς ημερομηνίες πραγματοποίησής τους, θα προσδιορισθούν από τα όργανα των τριτοβάθμιων οργανώσεων.
Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προγραμματίσει συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησής της για την Παρασκευή 17 Ιουνίου.
Στις κινητοποιήσεις παίρνουν μέρος πολλοί κλάδοι εργαζομένων.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας κάλεσαν τα μέλη τους σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 15 Ιουνίου, ενώ η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προκήρυξε πανοδοντιατρική απεργία και συμμετέχει στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την ίδια ημέρα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, ύστερα από τη συμμετοχή της ΠΟΕΔΗΝ στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.
Κλειστός θα μείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος στις 15 Ιουνίου και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα αεροδρόμια όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, συμμετέχοντας στην εξαγγελθείσα απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Επίσης, πρόσκληση προς όλες τις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ που είναι υπό ιδιωτικοποίηση, για συντονισμό των κινητοποιήσεων και πρόταση προς τη ΓΣΕΕ για 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Ιουνίου (οπότε αναμένεται η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου) απευθύνει η ΓΕΝΟΠ με απόφαση του ΔΣ.
Η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε την έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιουνίου. Θα προηγηθούν, την Παρασκευή 17 και την Κυριακή 19 Ιουνίου ανοικτές συγκεντρώσεις -συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες των ενεργειακών πόλεων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας.
Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας στα ΜΜΕ την Τετάρτη 15 Ιουνίου προχώρησαν και τα διοικητικά συμβούλια της ομοσπονδιών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΟΜΤΒΧ). Η κινητοποίηση γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη υπογραφή ΣΣΕ, για τις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και για τις απολύσεις.

Και η ΕΣΗΕΜΘ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με ανακοίνωσή του, καλεί τους βορειοελλαδίτες δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στην εικοσιτετράωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011.
Η απεργιακή κινητοποίηση θα αρχίσει στις 6 π.μ. της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2011 και θα λήξει στις 6 π.μ. της Πέμπτης 16 Ιουνίου 2011.       
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Σε συντονισμό με το σύνολο των εργαζομένων στην Ελλάδα και μαζί με όλους τους συναδέλφους μας, διεκδικούμε:

  1. Να υπογραφούν άμεσα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  2. Να εγκαταλειφθεί κάθε σχέδιο συρρίκνωσης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία εις βάρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, με την υπογραφή ΣΣΕ για το 2009.
  3. Να προστατευθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δημοσιογράφων σε όλα τα Μέσα. Να εγκαταλειφθεί κάθε μεθόδευση για απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
  4. Να προστατευθούν τα εισοδήματα των συντακτών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΔΕΠΘΕ.
  5. Να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης.
  6. Να ρυθμιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε διαδικτυακά Μέσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου