Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Νέος πονοκέφαλος στα νοικοκυριά από την αύξηση των ευρωεπιτοκίων


To ενδεχόμενο ανόδου των ευρωεπιτοκίων, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δημιουργούν πλέον σοβαρό πονοκέφαλο στα ήδη υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά.

Θα είναι η πρώτη αύξηση στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα ακολουθήσουν άλλες δύο εντός του έτους. Μάλιστα, δημοσκόπηση του Ρόιτερς (που έγινε σε 80 οικονομολόγους) κάνει λόγο για εκτόξευση του επιτοκίου του ευρώ στο 2,5% τον επόμενο χρόνο. 
 Η αναμενόμενη άνοδος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παλαιών και νέων δανείων, καθώς θα συμπαρασύρει και τα επιτόκια euribor με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, δημιουργώντας πρόσθετη πίεση στην ήδη κακή οικονομική κατάσταση χιλιάδων δανειοληπτών και ενισχύοντας τον κίνδυνο αύξησης των “κόκκινων” δανείων.

Τα επιτόκια πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων
Την ίδια στιγμή, την ανιούσα θα πάρουν τα επιτόκια πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί μια σειρά από σιωπηρές αυξήσεις, οι οποίες φτάνουν και τη μία μονάδα, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Στο μεταξύ, πληθαίνει ο αριθμός των νοικοκυριών με καθυστερούμενες δόσεις δανείου (πάνω από τρεις μήνες). Οι “κόκκινες” οφειλές έχουν ήδη φτάσει το 10% στα στεγαστικά δάνεια και το 20% στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ενώ οι τραπεζίτες περιμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εντός του έτους. Στα επίπεδα του 10% κινούνται και οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια.

Τι γίνεται με  δάνεια και κάρτες
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια ήδη έχουν καταγραφεί αυξήσεις τόσο στα κυμαινόμενα όσο και στα σταθερά επιτόκια των νέων δανείων που δίνουν οι τράπεζες. Αν αυξηθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ θα υπάρξουν νέες προς τα πάνω αναπροσαρμογές. Από την άλλη, όσοι έχουν δάνειο σταθερού επιτοκίου δεν πρόκειται να επηρεαστούν στην παρούσα φάση. Βέβαια θα έλθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα όταν λήξει η περίοδος του σταθερού τους επιτοκίου και το πρόγραμμά τους θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. 
Τα ίδια ισχύουν και στα καταναλωτικά δάνεια, όπου ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους έχουν χορηγηθεί με σταθερά επιτόκια. 
Τέλος, θα επηρεαστούν όλοι όσοι πραγματοποιήσουν νέες αγορές με πιστωτικές κάρτες, καθώς οι τράπεζες αναμένεται να περάσουν το σύνολο της αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο κόστος εξόφλησης των υπολοίπων τους. Δεν αναμένεται να επιβαρυνθούν όσοι έχουν μεταφέρει τα υπόλοιπά τους σε προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι να λήξει η προνομιακή περίοδος δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων.
Από την άλλη, στα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου κυμαινόμενου επιτοκίου, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των μηνιαίων δόσεων, καθώς οι τράπεζες μπορεί να επιλέξουν να αυξήσουν τα επιτόκια.

 Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις των δανείων
 Παράδειγμα 1. Για ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, με επιτόκιο συνδεδεμένο με αυτό της ΕΚΤ και spread 1,5%, δηλαδή στο 2,5%, η δόση σήμερα διαμορφώνεται σε 1.072 ευρώ. 
Μετά την πρώτη αύξηση, το επιτόκιο του εν λόγω δανείου θα ανέλθει σε 2,75%, με τη δόση να διαμορφώνεται σε 1.096 ευρώ, αυξημένη κατά 24 ευρώ το μήνα. Η ετήσια επιβάρυνση ανέρχεται σε 288 ευρώ.
Εάν τα αρνητικά σενάρια επαληθευτούν και το βασικό επιτόκιο του ευρώ εκτοξευτεί στο 2,5% τον επόμενο χρόνο, η μηνιαία δόση θα είναι κατά 153 υψηλότερη, στα 1.225 ευρώ, με την ετήσια επιβάρυνση να διαμορφώνεται σε 1.836 ευρώ. 

Παράδειγμα 2. Για δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 25 ετών και το ίδιο spread, η δόση σήμερα είναι 455 ευρώ. Η πρώτη αύξηση θα την ανεβάσει στα 467 ευρώ, με ετήσια επιβάρυνση 144 ευρώ, ενώ με το απαισιόδοξο σενάριο του χρόνου θα ανέλθει σε 534 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 71 ευρώ το μήνα. Η ετήσια επιβάρυνση για τους δανειολήπτες σε αυτή την περίπτωση διαμορφώνεται σε 948 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου