Του Νίκου Λιονάκη
Κομβικό σημείο για την ίδια την πορεία της κυβέρνησης, αλλά και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αποτελεί η 15η Απριλίου, οπότε θα κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015, το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και τα διορθωτικά μέτρα για το 2011.Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής κατατείνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση και το πρόγραμμα που εκπόνησε σε συνεργασία με την τρόικα έχουν φτάσει στα όριά τους.
Στα όριά τους όμως έχουν φτάσει και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν την αποτυχία του Μνημονίου να αποτυπώνεται και στις σφυγμομετρήσεις. Η συνεχής δημοσκοπική ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ, την οποία κατέγραψε και η τελευταία έρευνα της Metron Analysis, δίνοντας μόλις 3 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ. και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά για το κυβερνών κόμμα, απειλεί το δημοσκοπικό του προβάδισμα και ως εκ τούτου την αναπαραγωγή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στο σημερινό μέγεθος.
Την ίδια στιγμή, η παρουσία του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά την Παρασκευή στη Βουλή θύμιζε έντονα... προεκλογική αντιπαράθεση, με τον αρχηγό της Ν.Δ. να φαίνεται διατεθειμένος να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση. Όμως με κίνηση ετοιμότητας σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού έμοιαζαν επιπλέον τόσο η απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς όσο και το κάλεσμα που απηύθυνε στο κόμμα για διάλογο.
Ήδη η συγκρότηση του "πακέτου" δημιουργεί ακανθώδη προβλήματα στην κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα: Από τις δυσκολίες στις οποίες προσκρούει η κατάρτισή του έως και τις αντιδράσεις που προκαλεί το περιεχόμενό του και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες εκφράζονται έντονα μέσα από το ΠΑΣΟΚ και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρόσφατη δε απόφαση του Μαξίμου να φέρει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς σε ένα συνολικό νομοσχέδιο προσβλέπει στον περιορισμό του ρίσκου καταψήφισης από τους "πράσινους" βουλευτές.
Όλα τα σημάδια παράλυσης που εμφανίζει η κυβέρνηση έχουν κοινό σημείο εκκίνησης: Το Μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του. Η εικόνα αποδυνάμωσης του κυβερνητικού σχήματος αποτυπώθηκε εντονότερα όταν, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την "επιτυχημένη διαπραγμάτευση" στις Βρυξέλλες, ήρθαν η... ανώμαλη προσγείωση της υποβάθμισης της χώρας και οι πληροφορίες για έλλειμμα ακόμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Κάτι που μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερα μέτρα που η κυβέρνηση διαψεύδει ότι θα αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων... τουλάχιστον "οριζόντια". Αποφεύγει να διαψεύσει όμως το ενδεχόμενο για αυξήσεις ΦΠΑ και έμμεσους φόρους, παροτρύνοντας "να περιμένουμε τις ανακοινώσεις".
Στον αντίποδα -και ταυτόχρονα σημάδι του αδιεξόδου της ακολουθούμενης πολιτικής, η οποία επιτρέπει σε ορισμένους υπουργούς να προβληματίζονται και να προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα-, ο Ανδ. Λοβέρδος έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πει "όλη την αλήθεια" στον κόσμο για την οικονομία. Αυτό ανάγκασε άλλους υπουργούς, όπως οι Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου και Μιχ. Χρυσοχοΐδης, να υπερασπιστούν την... αλήθεια της κυβέρνησης.
Το σκηνικό "Βαβέλ" είχε ξεκινήσει νωρίτερα, με αφορμή τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για τις αποκρατικοποιήσεις, που συνάντησαν σοβαρές ενστάσεις τουλάχιστον από την Τ. Μπιρμπίλη. Αν και η ίδια διεμήνυε μια μέρα αργότερα, ότι δεν κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από την επίσημη θέση και παρ' όλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να υπάρχει "κοινή γραμμή", το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει η Ά. Διαμαντοπούλου προς τους συναδέλφους της περί "ανάγκης" όλοι οι υπουργοί να συμφωνήσουν στη λίστα της "αξιοποίησης" και τα άλλα μέτρα, δείχνει ότι αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει. Την ώρα μάλιστα που το οικονομικό επιτελείο κάνει "αγώνα δρόμου" για την έγκαιρη σύνταξη του νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει αρχικά στην τρόικα. Ακόμη ένα βασικό κομμάτι στο παζλ των ενδοκυβερνητικών αντεγκλήσεων είναι η άρνηση υπουργών, ακόμα και σε υψηλούς τόνους, προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου, για περαιτέρω περικοπές δαπανών των υπουργείων τους.
Ακριβώς αυτή η προοπτική λήψης νέων μέτρων είναι η "σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι" για πολλούς μέσα στην κυβερνώσα παράταξη, που βλέπουν ότι, παρά την τήρηση εδώ και έναν χρόνο των δεσμεύσεων προς την τρόικα, "δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες των πολιτών". Επιχείρημα που έως τώρα, έστω και με δυσκολία, χρησιμοποιούσαν όταν επισκέπτονταν τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου