Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η αναγκαιότητα και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Η συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ στις 17-2-2011 όπου ο πρόεδρός της
Ν.Κακλαμάνης έκανε την καταγγελία για τις αυξήσεις δημοτικών τελών
Κατανοούμε απόλυτα τους συμπολίτες μας εκείνους οι οποίοι αντιδρούν για το ύψος των δημοτικών τελών που αποφάσισε να επιβάλει ο δήμος Θερμαϊκού και χειροκροτούμε τις πρωτοβουλίες τους. 
Καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε το θυμό τους για την αύξηση που επιβλήθηκε σε τόσο δύσκολους καιρούς, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν καθημερινά τις δουλειές τους, όταν οι  αποδοχές των μισθωτών και οι συντάξεις των απόμαχων της ζωής συρρικνώνονται λόγω των άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και όταν οι επαγγελματοβιοτέχνες μας βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.
Από την άλλη όμως, αντιλαμβανόμαστε και τους λόγους που οδήγησαν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου στην αύξηση των δημοτικών τελών. Πολύ περισσότερο που τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν ο δήμος δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, τότε θα είναι κακές οι υπηρεσίες που θα προσφέρει στους δημότες του στην καθαριότητα, στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στους δρόμους.
Δυστυχώς, όπως περίτρανα αποδεικνύεται τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε άρον-άρον στον «Καλλικράτη», προκειμένου να περικόψει δραματικά τις επιχορηγήσεις προς τους δήμους της χώρας και να μετακυλήσει στια πλάτες των ίδιων των δημοτών όλα τα έξοδα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Λες και ο πολίτης δεν πληρώνει δύο και τρεις φορές μέσα από την άγρια φορολόγηση που υφίσταται καθημερινά τα έξοδα λειτουργίας του κράτους. Θα πρέπει να τα ξαναπληρώσει τώρα και για τη λειτουργία των ΟΤΑ και των υπηρεσιών που αυτοί παρέχουν.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης είχε αναφέρει πριν από ένα περίπου μήνα ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης ήταν αυτός που «μας πρότεινε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη κατά 100% προκειμένου να «ισοφαρίσουμε» την υποχρηματοδότηση των δήμων, λόγω Δ.Ν.Τ.».
Το αποτέλεσμα; Να αναγκάζονται τώρα οι δήμοι, με την υποχρηματοδότηση, που σημαίνει περικοπή κατά 35% και περισσότερο της επιχορήγησης από το κράτος, να αυξάνουν τα δημοτικά τέλη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία στοιχειώδη λειτουργία και να μην βάλουν «λουκέτο».
Μόνο σε τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι οφειλές των δήμων φτάνουν το 1,7 δις ευρώ. Παράλληλα, τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 1,3 δις ευρώ. Πάνω από 220 εκατ. χρωστά ο δήμος Αθηναίων και κοντά στα 150 εκατ. ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πολλοί άλλοι δήμοι χρωστούν από 5 έως 20 εκατ. ενώ λίγοι είναι εκείνοι που είχαν νοικοκυρεμένα οικονομικά. 
Το απίστευτο αυτό χάλι με τα οικονομικά των δήμων δεν είναι άσχετο με τα οικονομικά της χώρας. Τι θα γίνει δηλαδή αν κηρύξει κάποιος δήμος στάση πληρωμών; Τι θα κάνουν τόσοι εργαζόμενοι και τόσες υπηρεσίες;
Το τραγικό είναι ότι οι δήμαρχοι, αναγκάζονται τώρα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, να κυνηγήσουν τον κόσμο με πρόστιμα, να κόψουν υπηρεσίες και να απολύσουν συμβασιούχους.
Από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρήμα για να μοιραστεί στους νέους δήμους.
Επομένως, χρειάζονται οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις μας για την αύξηση των δημοτικών τελών. Θεωρούμε όμως ότι τελικός αποδέκτης αυτών των διαμαρτυριών θα πρέπει να είναι όχι οι διοικήσεις των δήμων, που εκ των πραγμάτων αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα τέλη, αλλά η κυβέρνηση. Η οποία με την ανάλγητη πολιτική που ακολουθεί, όχι μόνο άφησε την τοπική αυτοδιοίκηση αβοήθητη να τα βγάλει πέρα μόνη της, δίχως πόρους, αλλά ταυτόχρονα μετακυλύει στις πλάτες της και νέα βαριά φορτία, όπως είναι τα έξοδα λειτουργίας των σχολείων, των Κέντρων Υγείας, των ΚΕΠ και τόσα άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου