Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Κλίμα οξύτητας στο Δήμο Θερμαϊκού

Αποχώρηση της παράταξης Μαυρομάτη από το δημοτικό συμβούλιο με βαριές κουβέντες περί "χούντας"
Κλίμα οξύτητας, το βράδυ της Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού, που σημαδεύτηκε με  την αποχώρηση από τη συνεδρίαση των συμβούλων της παράταξης Μαυρομάτη και τις βαρύτατες καταγγελίες που εκτόξευσε κατά του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και της διοίκησης του δήμου για «χούντα».
Η αποχώρηση έγινε κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος ημερήσιας διάταξης για την έγκριση της πεντάμηνης απογραφής, η οποία διενεργήθηκε στους τρεις πρώην δήμου (Μηχανιώνας, Θερμαϊκού και Επανομής) που συναποτέλεσαν το δήμο Θερμαϊκού. Ιδιαίτερα δε ύστερα από την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Κωστή Κούτουκα ότι τα χρέη ανέρχονται συνολικά στα 16,5 εκατ. ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα ανοίγματα στις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα, που φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ.

Από τα χρέη των τριών πρώην δήμων, του Θερμαϊκού είναι 7.983.000 ευρώ, της Μηχανιώνας 5.736.000 ευρώ και της Επανομής 2.702.000 ευρώ.  Όπως όμως εξήγησε αργότερα ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, από τα 7.983.000, τα 6,5 εκατ. ευρώ  είναι  δάνεια για απαλλοτριώσεις προκειμένου να ανεγερθούν σχολεία, γήπεδα και δημόσιοι χώροι, ενώ στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένα δάνειο ύψους 4.487.000 που κληρονόμησε η δημοτική αρχή από την προηγούμενη διοίκηση επί δημαρχίας Αντ. Ματζάρη. 
Ανάλογη εξήγηση έδωσε και ο πρώην δήμαρχος Επανομής κ. Απόστολος Οικονομίδης, διευκρινίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των 2.702.000 ευρώ είναι για τη συμμετοχή του δήμου στο μεγάλο έργο της αποχέτευσης στην Επανομή.
Τα χρέη αυτά, όπως υπογράμμισε ο κ. Κούτουκας, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό βραχνά γύρω από το δήμο Θερμαϊκού που κάνει μεγάλο αγώνα για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις για μια στοιχειώδη λειτουργία του δήμου. «Μείναμε πολλές φορές από πετρέλαιο χωρίς να μπορούμε να κινήσουμε τα απορριμματοφόρα ή τα χορτοκοπτικά μηχανήματα, ενώ το τηλέφωνο χτυπάει συνέχεια από προμηθευτές που ζητούν τα χρήματά τους», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Αναφέροντας τις τεράστιες προσπάθειες της δημοτικής αρχής να μειώσει τις δαπάνες, χωρίς αντίστοιχη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες.
Aπευθυνόμενος ο κ. Κούτουκας προς την παράταξη Μαυρομάτη, δήλωσε με νόημα: «Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Γιαυτό και δεν μπορώ μεγάλες κουβέντες από ανθρώπους οι οποίοι ενώ δημιούργησαν τεράστια προβλήματα, έρχονται τώρα εδώ ως τιμητές».

Μαυρομάτης: "Γιατι καθυστερήσατε την απογραφή";
Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, επέκρινε σε έντονο ύφος τη διοίκηση γιατί καθυστέρησε να ολοκληρώσει την απογραφή. «Έπρεπε να την είχατε τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου και το φέρνετε ως θέμα σήμερα, τρεις μήνες μετά», είπε. Προσθέτοντας ότι έπρεπε να υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση και τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων του δήμου.
Ακόμη, ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας άσκησε κριτική σε υψηλούς τόνους στη διοίκηση, για τη μη εγγραφή στον ισολογισμό του δήμου, των απαιτήσεων που υπάρχουν για τους παρακρατηθέντες από το κράτος πόρους της αυτοδιοίκησης.

Ο καυγάς για το χρόνο ομιλίας
Στο σημείο εκείνο, κι ενώ το ηλεκτρονικό ρολόϊ στην αίθουσα σήμανε τέλος του πεντάλεπτου χρόνου ομιλίας που έχουν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, παρενέβη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κυριάκος Στεφανίδης,  ζητώντας από τον κ. Μαυρομάτη να ολοκληρώσει, καθώς ο χρόνος του είχε τελειώσει.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αντέτεινε ότι  έπρεπε να αφεθεί να μιλήσει χωρίς χρονικό περιορισμό, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά και αξιοποιώντας το χρόνο ομιλίας των επτά συμβούλων της παράταξής του. Για να συναντήσει εκ νέου την αντίδραση του κ. Στεφανίδη, ο οποίος δήλωσε στον κ. Μαυρομάτη ότι θα μπορούσε να πει τα υπόλοιπα στη δευτερολογία του, ενώ ακόμη επικαλέστηκε τον κανονισμό και ότι αυτός ορίζει σχετικά. Με αποτέλεσμα να υπάρξει ο ακόλουθος διάλογος:
-Μαυρομάτης: Εγώ πάντως θα μιλήσω. Δεν μπορείτε να με εμποδίσετε.
-Στεφανίδης: Δεν θα μιλήσετε άλλο. Σας αφαιρώ το λόγο.
-Μαυρομάτης: Ντροπή σας. Είναι χούντα αυτό. Αποχωρούμε.
Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν και οι έξι παρόντες  σύμβουλοι της παράταξης Μαυρομάτη (απουσίαζε η κ. Ειρήνη Παπαμιχαήλ) και το κλίμα να γίνει βαρύ στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Προαποφασισμένη ενέργεια;
Σχολιάζοντας λίγο αργότερα την αποχώρηση της παράταξης Μαυρομάτη ο κ. Κούτουκας άφησε υπόνοιες ότι μπορεί να ήταν προαποφασισμένη η κίνηση αυτή για να μην δώσει εξηγήσεις για το πώς βρέθηκε ο πρώην δήμος Μηχανιώνας να έχει χρέη κοντά 6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του ενός περίπου εκατ. ευρώ της κατάχρησης και τα 2.700.000 που είναι το πρόστιμο της πολεοδομίας για τα τσαρδάκια.
Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, ο κ. Μαυρομάτης άφησε το δήμο Μηχανιώνας βουτηγμένο στα χρέη, τη στιγμή που κατά την προεκλογική περίοδο διατυμπάνιζε ότι αφήνει «προίκα» 3 εκατ. πλεόνασμα . «Μιλούσε για «προίκα» τη στιγμή που δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε το πρατήριο καυσίμων του Βελαλή, για το πετρέλαιο στα οχήματα του δήμου», ανέφερε ο κ. Κούτουκας.
Τέλος, για τους παρακρατηθέντες πόρους, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών παρατήρησε ότι κανένας δήμος στην Ελλάδα δεν τους συμπεριλαμβάνει στον ισολογισμό του. Το έκαναν αυτό μόνο δύο δήμοι σε όλη τη χώρα, οι δήμοι Αμαρουσίου και Κατερίνης, οι οποίοι, καθώς είναι καταχρεωμένοι,  προσπάθησαν τεχνητά να δείξουν ότι πρόκειται για εύρωστους δήμους. «Εμείς εδώ δεν κάνουμε τέτοια τερτίπια για να ξεγελάμε τον κόσμο», κατέληξε.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρής για τις προσφυγές Μαυρομάτη
Νωρίτερα ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Αλεξανδρής, αναφερόμενος στις συνεχείς προσφυγές του κ. Μαυρομάτη στην Περιφέρεια για ανύπαρκτα θέματα, με συνέπεια την απόρριψή τους, τον κατηγόρησε ότι αντί να βοηθήσει στην πρόοδο του δήμου, προσπαθεί να δημιουργεί προσκόμματα στο έργο του. «Είστε μία παράταξη που το μόνο που κάνετε, είναι να βάζετε με τις προσφυγές σας εμπόδια στη λειτουργία του δήμου», είπε ο κ. Αλεξανδρής.
Στην απογραφή, όπως υπογράμμισε και ο ορκωτός λογιστής κ. Γαβριηλίδης, που μετείχε σ΄αυτή, ακολουθήθηκαν όλα όσα προβλέπονται στον «Καλλικράτη» αλλά και στις μετέπειτα οδηγίες του ΥΠΕΣ και στον «Οδηγό Απογραφής».

Ανεπίτρεπτοι χαρακτηρισμοί
Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Γιάννης Τσακμάκας, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, δήλωσε «βαθύτατα θιγμένος για τους χαρακτηρισμούς του κ. Μαυρομάτη», παρατηρησε κι αυτός ότι ήταν προαποφασισμένη η αποχώρηση του τέως δημάρχου Μηχανιώνας από τη συνεδρίαση, σημειώνοντας: «Πρέπει να θυμίσουμε στον  κ. Μαυρομάτη, ότι χούντα είναι, όταν χάνεις την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και αποχωρείς από τη συνεδρίαση για να μην ρεζιλευτείς, να κάνεις από πάνω και ένσταση, προσβάλλοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης, με την επίκληση ενός φραστικού επεισοδίου στο διάδρομο έξω από την αίθουσα».
Τελικά η απογραφή ψηφίστηκε με μόνο 2 κατά, των κ. Γρηγόρη Παραδείση και Ντίνας Μώραλη. Με την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να δηλώνει ότι στο πίσω μέρος του κεφαλιού αυτών που θέσπισαν τον «Καλλικράτη», είναι να εξαναγκαστούν οι δήμοι να εκποιήσουν την δημοτική περιουσία για να μπορέσουν να παρέχουν κάποιες υποτυπώδεις υπηρεσίες στους δημότες.

5 σχόλια:

  1. Κύριε Κουζινόπουλε είναι σωστά όλα όσα γράφετε , όμως έχουν ειπωθεί και άλλα πράγματα για τα οποία μάλλον συστηματικά αποφεύγετε να αναφερθείτε .
    Για παράδειγμα έχει υποθεί κάτι για τα αναψυκτίρια του ποταμού στην Επανομή όπου η Περιφέρεια είχε απορρίψει κάποια απόφαση Δημοτικού συμβουλίου αλλά αυτό κρατήθηκε μυστικό μέχρι και χθές (από το 2008) και κάποιος πρώην Δήμαρχος αναφέρθηκε σε κάποιες σικέ διαδικασίες κ.λ.π.
    Θα χαρώ να δω και κάποιο άρθρο γιαυτά . Αυτό σημαίνει αντικειμενική δημοσιογραφία και όχι επιλεκτική .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν ξαναδιαβάσετε το κείμενό μου, θα διαπιστώσετε ότι αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα της απογραφής στους 3 πρώην δήμους. Το ζήτημα που αναφέρετε, όντως συζητήθηκε, όπως συζητήθηκαν και 36 θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη, 20 προ ημερησίας διατάξεως και καμμιά τριανταριά ακόμη εκτός ημερησίας διατάξεως. Το θέμα που θίγετε και μερικά ακόμη, τα ψάχνουμε και θα ασχοληθούμε με αυτά σε επόμενες αναρτήσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειλικρινά χαίρομαι που διαβάζω πως θα ασχοληθείτε με το θέμα . Θέλω δε να πιστεύω πως δεν θα χαριστείτε για τους αυτονόητους λόγους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ.Κουζινοπουλε ειναι αληθεια οτι ο Κουτουκας ειπε στο δημοτικο συμβουλιο οτι ο Μαυροματης εσχεμενα αποχωρησε διοτι δεν ηθελε να απολογηθει η ειναι αυθεραιτη δικια σας αποψη???????
    Παρακαλω να απαντησεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή