Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ανοίγει νέα πανιά η ΔΑΝΕΘ

Η αναπτυξιακή εταιρία του δήμου Θερμαϊκού με την Περιφέρεια
Ανοίγει νέα πανιά η Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία Θερμαϊκού (ΔΑΝΕΘ) ΑΕ μετά την ανασυγκρότησή της σε νέα βάση και τις ευχές όλων για «Καλή πορεία», προκειμένου να προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα για την περιοχή μας.Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, στην οποία ο δήμος Θερμαϊκού θα μετέχει με τρεις συμβούλους, τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο κ. Γ.Λαζαρίδη και τον δημοτικό σύμβουλο κ.Β.Αθανασιάδη, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μετέχει με 4 συμβούλους. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας παραμένει ο οικονομολόγος κ. Βασίλης Βουτέρος.
Η ΔΑΝΕΘ Α.Ε. δημιουργήθηκε το 2007 με πρωτοβουλία της ΝομαρχιακήςΑυτοδιοίκησης Θεσ/νίκης και των πρώην Δήμων Μηχανιώνας και Επανομής και ποσοστά εταιρικής συμμετοχής 33,33% για τον κάθε μέτοχο.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συνένωση των Δήμων Μηχανιώνας, Επανομής και Θερμαϊκού, συγκροτώντας  το νέο Δήμο Θερμαϊκού, η διοίκηση του τελευταίου, σε συνεννόηση με την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε την ανασυγκρότηση της μετοχικής σύνθεσης της ΔΑΝΕΘ Α.Ε. στην οποία πλέον η Περιφέρεια έχει ποσοστό 51% και ο δήμος Θερμαϊκού το υπόλοιπο 49%.
Η διαφοροποίηση της εταιρικής σύνθεσης μεταβάλει την δομή της εταιρίας, την ισορροπία των εταιρικών μεριδίων και την μεταξύ τους σχέση.
Η θέση της ΔΑΝΕΘ Α.Ε. αποκτά πλέον υπεραξία ισχύος, καθώς θα αποτελεί την μοναδική αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας. Και επομένως, ο δήμος Θερμαϊκού προσδοκά μεγαλύτερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άρα βελτίωση της θέσης του.  
Η αλλαγή αυτή στη μετοχική σύνθεση της ΔΑΝΕΘ, προκάλεσε την αδικαιολόγητη γκρίνια της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, με τον επικεφαλής της κ. Γιάννη Μαυρομάτη να προσφεύγει για μία ακόμη φορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Κατηγορώντας τη διοίκηση ότι απεμπολεί τα δικαιώματα του δήμου.
Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, «αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην Περιφέρεια, γιατί απεμπόλησε ο δήμος το δικαίωμα που είχε στην πλειοψηφία της ΔΑΝΕΘ. Κάναμε αυτή την κίνηση για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δήμου και όχι για να βάλουμε τροχοπέδη, όπως θα πουν κάποιοι»
Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής, αφού κατηγόρησε την παράταξη Μαυρομάτη ότι με τις συνεχείς προσφυγές της (για δημοτικά τέλη, τουριστική, ΔΑΝΕΘ ) βάζει εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του δήμου, χαρακτήρισε ως μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επέλεξε το δήμο Θερμαϊκού για να δημιουργήσει τη μοναδική αναπτυξιακή εταιρεία που θα έχει.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί» κ.Απόστολος Οικονομίδης, που ήταν ο μέχρι τώρα προεδρος της ΔΑΝΕΘ, σημειώνοντας ότι η επιλογή της Περιφέρειας για την ανασυγκρότηση της ΔΑΝΕΘ με το δήμο Θερμαϊκού «παρέχει μία μεγάλη ευκαιρία στο δήμο μας και δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε», όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου