Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Πρύτανης ΑΠΘ: «Το πανεπιστήμιο εν κινδύνω»

Με τα πιο μελανά χρήματα, περιέγραψε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξ αιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον τομέα των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ κ.Μυλόπουλος
Το ΑΠΘ, είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός της βόρειας Ελλάδας, καθώς πέρα από τους 80.000 φοιτητές του, απασχολεί άλλα περίπου 10.000 άτομα, είτε ως διδάσκοντες, είτε ως εργαζόμενους. Μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο ετήσιος κύκλος εργασιών του ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ.
«Σήμερα το πανεπιστήμιο μας βρίσκεται εν κινδύνω και όσοι βρισκόμαστε στη διοίκησή του,  κάνουμε τεράστιο αγώνα για να μην κλείσει, για να κρατήσουμε το ΑΠΘ ανοιχτό», υπογράμμισε ο πρύτανης, υπενθυμίζοντας ότι το ΑΠΘ, που δεν έκλεισε ούτε επί Γερμανικής κατοχής, βρίσκεται αντιμέτωπο με λουκέτο, παρά το γεγονός ότι κατάφερε τον τελευταίο καιρό κατάφερε να μειώσει τις δαπάνες του και να μηδενίσει τις σπατάλες που τυχόν γίνονταν.
Τα έσοδα του πανεπιστημίου τον τελευταίο χρόνο κατέρρευσαν, καθώς υπήρξε μείωση μεγαλύτερη  από 56%.  Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης ήταν 49% και εάν υπολογίσει κανείς τον μηδενισμό των δημόσιων επενδύσεων,  τότε η μείωσε φτάνει στο 56%.
Από την άλλη, το ΑΠΘ βρίσκεται σε αδιέξοδο για τη λειτουργία της φοιτητικής λέσχης, αλλά και σε διδακτικό προσωπικό, καθώς και πάνω από 10 μήνες πάγωσαν οι διορισμοί, ενώ έχουν παγώσει και οι εξελίξεις του διδακτικού προσωπικού.
«Εάν σε όλο τον δημόσιο τομέα ισχύει ο κανόνας στις 5 αποχωρήσεις μία πρόσληψη, σε εμάς είναι 5:0 καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε αναπλήρωση των διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται», είπε ο κ. Μυλόπουλος.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στη χορήγηση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα, αλλά και στη διαρκή αιμορραγία με τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Το υπουργείο παιδείας κάνει μαύρη προπαγάνδα, καταστρέφοντας το όραμα των υποψηφίων φοιτητών, λέγοντας ότι τα πτυχία που θα πάρουν, δεν θα έχουν αντίκρυσμα», είπε ο κ. Μυλόπουλος.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όπως είπε, ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε την ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου να αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ζητώντας τη συμπαράσταση του λαού και των φορέων της περιοχής για να μπορέσει να αντέξει στη θύελλα. Καθώς, όπως υπαινίχθηκε, πίσω από την προσπάθεια απαξίωσης του ΑΠΘ και του δημόσιου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου,  βρίσκεται η επιθυμία να προωθηθούν τα λεγόμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Προσπαθώντας να εξοικονομήσει χρήματα η σύγκλητος του ΑΠΘ κατόρθωσε το τελευταίο διάστημα, μειώνοντας κατά 25% τις δαπάνες, να εξοικονομήσει 9 εκατ. ευρώ αλλά και να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας μία δέσμη 4 μέτρων που προβλέπουν:
1.    Την θέσπιση ενός νέου νόμου για αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου, κυρίως των κληροδοτημάτων του, από όπου θα μπορέσει να έχει ένα όφελος της τάξεως των 3-4 εκατ. το χρόνο
2.    Την άδεια για την παραγωγή ρεύματος από το ΑΠΘ με φωτοβολταϊκά, ώστε να εξοικονομήσει τα 5 εκατ. ευρώ που πληρώνει ετησίως για ρεύμα στη ΔΕΗ.
3.    Την μεταφορά από τους εργολάβους στην εταιρία αξιοποίησης του πανεπιστημίου των εργαζομένων με εργολαβίες, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο άλλα 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο περίπου και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις 350 εργαζομένων  που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
4.    Σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις, να μπορεί το πανεπιστήμιο να εκτελεί μόνο του κάποια μικροέργα, ώστε να έχει και από εκεί όφελος.
«Το υπουργείο Παιδείας αρνείται να εγκρίνει αυτές μας τις προτάσεις. Αφού λέει το κράτος ότι δεν έχει χρήματα, γιατί δεν μας αφήνουν να αναπτύξουμε δραστηριότητα μόνοι μας», ρώτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Ο πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων του ΑΠΘ κ. Κρεστενίτης που πήρε στη συνέχεια το λόγο, αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται το πανεπιστήμιο, στην τεράστια έλλειψη διδακτικού προσωπικού αλλά και στη μείωση των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες, κάτι που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ώστε να ευνοηθούν άλλους είδους πανεπιστήμια, αυτά που θα ελέγχονται από την αγορά.
Την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες της πρυτανείας του ΑΠΘ να αποτρέψει το κλείσιμο του πανεπιστημίου, εξέφρασαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, που πήραν το λόγο και οι οποίοι έθεσαν και διάφορα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ΑΠΘ, κυρίως σε θέματα διαφάνειας, εξοικονόμισης πόρων και αποτελεσματικής λειτουργίας.       

1 σχόλιο:

  1. Ase mas re Prytani. Apo pote h asxetosini ton Ellinon "akadimaikon" egine dimokratia? Tosa xronia oi kathigites ta kanane ta Panepistimia skorpoxori kai tora pou tous kopsane ti miza tous elipse ...h dimokratia. An einai dynaton diladi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή