Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τι συμφωνήθηκε με την τρόϊκα

Οι βασικές πτυχές του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2011-2015, συμφωνήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι η τρόικα επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή σε απολύσεις στο δημόσιο και το πολιτικό βαρομετρικό στο κυβερνών κόμμα να προμηνύει καταιγίδα, μετά και την κίνηση των 16 βουλευτών να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό.
Ολοκληρώνοντας ένα μήνα διαπραγματεύσεων με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών, έχει πετύχει τη συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος των μέτρων αλλά και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο 2011 -2013.
Ο ένας από τους τρεις ελεγκτές, ο κ. Πολ Τόμσεν, αναχώρησε χθες από την Αθήνα για τη Λισαβόνα δηλώνοντας στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011 έχουν βρεθεί και μένουν πλέον να συμφωνηθούν μόνο θέματα πολιτικής που θα αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.
Το βασικό θέμα πολιτικής που καθυστερούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι και χθες το βράδυ αφορούσε την άμεση μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων για οργανισμούς και επιχειρήσεις οι οποίοι υλοποιούν σχέδια αναδιάρθρωσης και κλείνουν ή συγχωνεύονται.
Η διαφορά η οποία έχει προκύψει με το ΥΠΟΙΚ είναι ότι η τρόικα επιμένει ότι όχι μόνο θα πρέπει να αναφερθεί ο όρος απολύσεις αλλά να υπάρξουν και συγκεκριμένοι ετήσιοι στόχοι σε κάθε περίπτωση. Οι ελεγκτές επιμένουν επίσης και στη βίαιη ανατροπή του λόγου προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο 1 προς 10 αντί του 1 προς 5 στο οποίο εμμένουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Στις ΔΕΚΟ ζήτησαν ακόμη και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε όσες από αυτές είναι προβληματικές, από το πακέτο διάσωσης ώστε να υπάρξουν πόροι για μόνιμη μείωση του προσωπικού. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την άλλη επιμένει στη «διπλωματική» διατύπωση των απολύσεων οι οποίες θα γίνονται μόνο λόγω της συγχώνευσης ή κατάργησης οργανικών θέσεων και μετά από επαναξιολόγηση που θα κάνει το ΑΣΕΠ ή στη χειρότερη περίπτωση την «εργασιακή εφεδρεία» δηλαδή τη διαθεσιμότητα των υπεράριθμων υπαλλήλων με ένα μισθό της τάξης του 50-60% του εν ενεργεία εργαζομένου.
Παράλληλο θέμα αποτελούν οι ταχύτερες συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων οι οποίες σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2011. Το ΥΠΟΙΚ με τη σειρά του ζητεί τη σταδιακή ολοκλήρωσή τους μέσα στο 2013 επιχειρώντας να αποφύγει κοινωνικές αντιδράσεις από μαζικές συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων.
Σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης ζητούν την άμεση εφαρμογή του περικοπών των επιχορηγήσεων σε όσους δημόσιους οργανισμούς (π.χ. νοσοκομεία σχολεία) υπερβαίνουν τις δαπάνες τους ή αρνούνται να παρέχουν στοιχεία.
Ένα ακόμη θέμα σε εκκρεμότητα είναι τμήματα του φορολογικού πακέτου το οποίο σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ έπρεπε να κλείσει την Τετάρτη. Βασικό σημείο τριβής ήταν το ύψος του αφορολόγητου για μισθωτούς για το οποίο η τρόικα ζητεί να μειωθεί στο μισό δηλαδή στα 6.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα και να μηδενιστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι κατηγορούνται για υψηλή φοροδιαφυγή. Τούτο με την προοπτική μετά από δύο ή τρία χρόνια όταν αναμένεται βελτίωση του κλίματος να επιστρέψει το αφορολόγητο σε υψηλότερα επίπεδα. Το υπουργείο Οικονομικών είχε άλλη προσέγγιση στο θέμα με μια πιο ήπια μείωση στις 8.000 για τους μισθωτούς και στις 6.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι και χθες είχε ως αιτία όχι την ουσία αλλά τη διατύπωση των μέτρων που θα αφορούν την τριετία 2011 -2013 και το πλαίσιο πολιτικής που θα πρέπει να περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο για τη διετία 2014-2015.
Από προχθές το μεσημέρι ενώ οι πίνακες με τα βασικά μεγέθη ήταν έτοιμοι ξεκίνησε ο μαραθώνιος της σύνταξης των τελικών κειμένων με τα υπουργεία θέμα που αποδεικνύεται σε κάθε αξιολόγηση του μνημονίου μια χρονοβόρα διαδικασία.

Περιορισμένη εμπλοκή ιδιωτών στο τριετές σχέδιο
Νέο δάνειο προς την Ελλάδα και ήπια αναδιάρθρωση του χρέους με περιορισμένη εμπλοκή ιδιωτών, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η ευρωζώνη έφτασε σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που καλύπτει τη χρηματοδότηση της χώρας έως τα μέσα του 2014, περιλαμβάνοντας και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, αλλά θα περιλαμβάνει και εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός». Προφανώς υπονοείται η επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων, ενδεχομένως με εγγυήσεις από την ευρωζώνη ή από το μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα εργασίας (EFC) που συνεδρίασε έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Βιέννη ενέκρινε επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται στην ουσία για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο ουσιαστικά θα επικαλύπτει και θα επεκτείνει το αρχικό «πακέτο» των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010.
Αρμόδια πηγή παρότι δεν προσδιόρισε το συγκεκριμένο ύψος των κεφαλαίων του δανείου, υπογράμμισε ότι το νέο «πακέτο» διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας τόσο σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης εξωτερικής χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να ξεκαθαριστούν μέχρι τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου και ενδεχομένως να επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανάγκες της Ελλάδας για τις αποπληρωμές χρεολυσίων το 2012 και 2013 υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ, ενώ για την κάλυψη και αναγκών, έως τα μέσα του 2014, ενδεχομένως προσαυξήσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας.
Τα ανταλλάγματα για τη διάθεση του πακέτου είναι η εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.
Συνάντηση Παπανδρέου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Χθες όμως το κλίμα φαίνεται ότι βάρυνε με την κίνηση της ομάδας των αρχικά 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα με τη διαδικασία κατά την οποία η αποδοχή ένα νομοσχέδιο θωρείται δεδομένη με την ψήφιση ενός άρθρου.
Ο παραλήπτης της επιστολής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα πρέπει σήμερα να συναντηθεί με τον ομόλογό του και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον οποίο θα ενημερώσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα ζητήσει να μάθει τα βασικά σημεία της λύσης πακέτο που ετοιμάζει η Ευρώπη για την Ελλάδα. Στη συνάντηση θα πρέπει να συμφωνηθούν δύο ζητήματα:
Το ταμείο δημόσιας περιουσίας και η εμπλοκή της τρόικας στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και η μορφή του πρόσθετου δανείου για την Ελλάδα.
Πάντως αρνητικό στην όλη διαπραγμάτευση θα είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα εμφανίζεται από τη μια να αναζητεί τη διακομματική συναίνεση και από την άλλη να μην μπορεί να εγγυηθεί ούτε για την εσωκομματική του συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου