Τρίτη 31 Μαΐου 2011

"ΟΧΙ" πρέπει να πουν όλοι οι δήμοι στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ


Η κατηγορηματική άρνηση των μελών του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης – ακόμη και των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ δημοτικών συμβούλων- να συναινέσουν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να παραμείνει στους Θεσσαλονικείς, πρέπει να ευαισθητοποιήσει και τους υπόλοιπους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να πουλήσει έως και το 40% των μετοχών της ΕΥΑΘ από το 74,5% που σήμερα κατέχει.
Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης από τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων, ήταν η ύδρευση και η αποχέτευση της Θεσσαλονίκης είτε να επιστρέψουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ήταν μέχρι το έτος 2000, είτε να περάσουν σε έναν διαδημοτικό φορέα με τη συμμετοχή όλων των δήμων του νομού, είτε, τέλος, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος πανελλήνιος φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα.
Η ιστορία της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ άρχισε πριν από δέκα χρόνια, όταν η εταιρεία εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Είχαν προηγηθεί τρία βήματα: Ο ΟΥΘ και ο ΟΑΘ από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μετατράπηκαν σε Α.Ε. Το 1998 δημιουργήθηκε η ΕΥΑΘ Α.Ε. και ενόψει της εισαγωγής στο ΧΑΑ η ΕΥΑΘ Παγίων (ΝΠΔΔ), στην κατοχή της οποίας πέρασε το σύνολο των παγίων της εταιρείας.
Στην ΕΥΑΘ Α.Ε., στην οποία η ΕΥΑΘ Παγίων «πουλά» το νερό, παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλη την περιοχή της αρμοδιότητάς της μέχρι το 2031. Από πολύ νωρίς η περίπτωση της ΕΥΑΘ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δύο μεγαλύτερων «βαρόνων του νερού», της Suez και της Veolia, με την πρώτη να μπαίνει άμεσα στην κούρσα της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας αγοράζοντας το 5,4% των μετοχών.
Σύμφωνα με φήμες της χρηματιστηριακής αγοράς η Suez ελέγχει, μέσω τρίτων προσώπων, και άλλες μετοχές και είναι πιθανό η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ να φτάνει συνολικά το 10%. Επί κυβέρνησης Καραμανλή η προσφορά της Suez (σε συνεργασία με εταιρεία του Ομίλου Μπόμπολα, που σήμερα ελέγχει τη λειτουργία του διυλιστηρίου του Αλιάκμονα και του βιολογικού καθαρισμού του Γαλλικού) για την αγορά του 23% των μετοχών της επιχείρησης είχε διακριτική μεταχείριση από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009 ανέκοψε προσωρινά την πορεία της ιδιωτικοποίησης και πάγωσε τις σχέσεις της ΕΥΑΘ με τους «βαρόνους».
Το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπάγωσε την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης, ανακοινώνοντας ότι μέσω του ΧΑΑ θα πουληθεί το 23% των μετοχών της επιχείρησης, τα καθαρά κέρδη της οποίας έφτασαν τα 64.290.000 ευρώ την τελευταία πενταετία (2006-2010) και αναμένεται να σημειώσουν αύξηση σε ετήσια βάση στο τέλος του 2011.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, εάν ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία,  θα πωληθεί σε τιμή μεταξύ 50 έως 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ο αγοραστής της θα μπορέσει να το αποσβέσει μέσα σε μία πενταετία, σύμφωνα με τα κέρδη που παρουσίασε η μονοπωλιακού χαρακτήρα ΕΥΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου