Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ποιά κρίση; Οι μεγάλες επιχειρήσεις θησαυρίζουν, ενώ ο λαός συνθλίβεται


Τι σόϊ κρίση είναι αυτή, όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας ανακοινώνουν αύξηση των κερδών τους, τη στιγμή που συνθλίβονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των απομάχων της ζωής; Και όμως, 248 μεγάλες εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο επιχειρήσεις, σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αύξηση κατά 7,9% στα 444,45 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 18,944 δισ. ευρώ. 

Οι εταιρείες που ανακοίνωσαν ζημίες είναι 137 έναντι 111 που είχαν κέρδη.
Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, 41 ανακοίνωσαν αυξηµένα κέρδη µε πρώτες τις πετρελαϊκές, 54 είχαν µείωση κερδών και 16 επέστρεψαν από ζηµιές σε κέρδη.
Αντίστοιχα, από τις ζηµιογόνες επιχειρήσεις 60 εµφανίζουν διεύρυνση ζηµιών, 38 μείωση και 39 εµφανίζουν ζηµιές έναντι κερδών στο αντίστοιχο περσινό τρίµηνο.
Η εικόνα του κύκλου εργασιών, αν και θετική στο σύνολο (+1,6%), έχει επηρεαστεί από τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων που έχουν μεσολαβήσει από πέρυσι και της μεγάλης συνεισφοράς του κλάδου καυσίμων, όπου χωρίς αυτόν θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 4,7%.
Οι μειώσεις στην δραστηριότητα είναι έντονες σε κατασκευές (-15,6%), εκδόσεις (-31%), ένδυση (-15%), είδη ηλεκτρικών (-18,4%) και έπιπλα (-43,5%).
Οι πρωταγωνιστές του πρώτου τριμήνου ήταν εταιρείες με κύριο γνώρισμα την εξωστρέφεια και την διατήρηση των περιθωρίων κέρδους σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Για τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, Μotor oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Καρέλιας, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αποτελεί συνέχεια της καλής περυσινής χρήσης.
Σε αυτές τις εταιρίες, σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προστεθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο όμιλος Βιοχάλκο, η Χαλκόρ, η Autohellas και ο Νηρέας.
Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Πλαίσιο, Mermeren, Elton, Καραμολέγκος, Eurodrip, Ικτίνος, Κυριακίδης, Λούλης, ΜLS Πληροφορική και Revoil.
Για ένα ακόμα τρίμηνο με ζημιές έκλεισαν Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, Αττικάτ, Forthnet, ο κλάδος μεταφορών, καθώς και όλος ο κλάδος των εκδόσεων και της κλωστοϋφαντουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου