Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μόνο ζημιά προκαλεί η παραφιλολογία περί "αναδιάρθρωσης" ή "πτώχευσης"


Θα πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουν ότι όλη αυτή η παραφιλολογία περί «πτώχευσης της Ελλάδος» και «αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», μόνο ζημιά προκαλούν στη χώρα και μάλιστα ανεπανόρθωτη. Κι όσο τη συντηρούμε εμείς οι ίδιοι, με δηλώσεις, ανακοινώσεις, σχόλια και υπονοούμενα, τόσο σκάβουμε μόνοι μας το λάκκο και διώχνουμε το ενδεχόμενο γρήγορης ανάκαμψης.
Αλήθεια, ποιος σώφρων ξένος επενδυτής θα τοποθετήσει τα χρήματά του σε μία οικονομία που ενδεχομένως βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Αλλά και ποιος συμπατριώτης μας που έχει πέντε φράγκα στην άκρη θα διακινδυνεύει να κάνει αγορές, όταν τον βομβαρδίσουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ με τρομολάγνες ειδήσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος;
Στο πλαίσιο αυτό νομίζουμε ότι ήταν επίκαιρη έως απαραίτητη η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, απορρίπτοντας  όλα εκείνα τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «όχι μόνο δεν συζητείται η αναδιάρθρωση, αλλά δεν τίθεται και θέμα αναδιάρθρωσης».
 Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ ο κ. Ρόμπεϊ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τελικά δεν έχουν στόχο μόνο «να βγουν σωστοί οι αριθμοί στον προϋπολογισμό, αλλά να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία εύπορη και περήφανη χώρα».
«Επιτρέψτε μου να τονίσω εδώ στην Αθήνα ότι δεν δεχόμαστε την περιφρόνηση για τις λεγόμενες περιφερειακές χώρες», πρόσθεσε. «Οι αγορές έχουν γίνει πιο ανυπόμονες, άρχισαν να αποφεύγουν το ρίσκο και ξέχασαν τους ρυθμούς της αληθινής οικονομίας», όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι Έλληνες θα αφήσουν πίσω τους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μπορεί να πάρει χρόνο, όπως η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του, αλλά θα είναι πιο δυνατοί», αναφέρει σε μήνυμά του μέσω Twitter.
Σχετικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό επισήμανε ότι «κρατά μια θαρραλέα στάση» και πρόσθεσε ότι «μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους».
Αναγνώρισε πως το πρόγραμμα που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση «επιβάλλει επαχθείς θυσίες στην κοινωνία», γι' αυτό και, όπως ανέφερε, θα πρέπει να υπάρχει ισοτιμία στην κατανομή βαρών, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.
Καταλήγοντας επί των θεμάτων της οικονομίας, επισήμανε πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κατηγορείται, γιατί βοηθά ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός ανέφερε για άλλη μία φορά πως οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός είναι δύσκολες και επίπονες, αλλά αποδίδουν καρπούς.
Χάρη στους κόπους και τις θυσίες των πολιτών καταφέραμε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην ιστορία της Ευρώπης, επανέλαβε και τόνισε ότι οι προωθούμενες αλλαγές εγγυώνται μια οικονομία βιώσιμη, αλλά και μια κοινωνία πιο δίκαιη που θα μπορέσει να δώσει δουλειές στη νεολαία.
Οι τωρινές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης, συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να ορίζουμε, όπως είπε, τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε.

Κ. Παπούλιας: Τα αδύναμα στρώματα υποφέρουν
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι αυτό της κοινωνικής συνοχής, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρόμπεϊ στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως ανέφερε, «τα αδύναμα στρώματα του ελληνικού λαού υποφέρουν». «Και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, το πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής. Εσείς καταλαβαίνετε και προσπαθείτε. Αλλά, όπως λέμε στην πατρίδα μου, "ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη"», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Ρόμπεϊ.
Απαντώντας στις ευχαριστίες του Κ. Παπούλια για όσα έχει κάνει προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδος στην Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι τις μέγιστες προσπάθειες τις καταβάλλει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση.
Ερωτηθείς αν η σημερινή επίσκεψη Ρόμπεϊ συνδέεται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή τη μη επίτευξη των στόχων του μνημονίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση». Πρέπει, είπε ο κ. Πεταλωτής, να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μια διαρκή φημολογία για αναδιάρθρωση, εκλογές και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στη σφαίρα της φαντασίας.

Αντ. Σαμαράς: Επιβλαβής η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης
Και μόνο η κουβέντα για αναδιάρθρωση είναι επιβλαβής, υπογράμμισε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε σύντομη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης δεν έγινε καμία αναφορά περί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όπως ανέφερε εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ, υπάρχει διέξοδος και λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής, από την πλευρά της Ελλάδας, με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα. «Η αλλαγή πολιτικής, θα πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση, δεν σημαίνει ήττα. Ήττα είναι να επιμένεις στο ίδιο λάθος», επισήμανε, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και αλληλεγγύη σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου