Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Συγκλονιστικά στοιχεία για την έκρηξη της φτώχειας στην Ελλάδα


Είναι συγκλονιστικά, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), τα οποία καταδεικνύουν με τον πλέον σκληρό τρόπο, την έκρηξη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το 20% των Ελλήνων απειλείται από τη φτώχεια, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων χωρών της ευρωζώνης, το οποίο διαμορφώνεται στο 16%. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στους ανέργους φτάνει στο 37%, στα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23%, στους ηλικιωμένους αγγίζει το 22%, ενώ τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869. Δηλαδή, περίπου ένας στους πέντε Έλληνες ζει με ετήσιο εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης με ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέρων για την ενίσχυση των ανέργων και των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων
Ο κ. Καλαφάτης ζητά να πληροφορηθεί τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και του υπό κατάθεση Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το 2020 το 70% του πληθυσμού 20 έως 64 ετών πρέπει να έχει απασχόληση και να μειωθεί κατά 100.000 ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Ειδική αναφορά κάνει στην ανάγκη για την υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 16%, είναι δηλαδή το υψηλότερο από τις αστικές περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου