Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τα δημοτικά τέλη και τα... αφοδευτήρια

Το σκεπτικό για τους... καμπινέδες
Βραβείο… ευρηματικότητας, διεκδικεί μάλλον η παράταξη του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας, κ. Γιάννη Μαυρομάτη. Καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά το γιατί, σε προσφυγή που κατέθεσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού για την αύξηση των δημοτικών τελών, επικαλείται ως έναν από τους λόγους ακυρότητας και τα… αφοδευτήρια!

Ο κ. Μαυρομάτης, που είναι επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πορεία», στην προσφυγή του, προσπαθεί να ανατρέψει την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημαρχίας Οικονομικών, ότι μεταξύ των εσόδων και των εξόδων των υπηρεσιών καθαριότητος και φωτισμού, προκύπτει αρνητική διαφορά υπέρ των εξόδων. Και για να τεκμηριώσει την άποψή του αυτή, ανατρέχει σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών του 2005, σύμφωνα με την οποία για να είναι νόμιμες οι αποφάσεις επιβολής των δημοτικών τελών, θα πρέπει α)να αναφέρονται σε συγκεκριμένο έργο ή παροχή υπηρεσιών, β) να προσδιορίζουν τον κύκλο των ωφελούμενων προσώπων, γ)να ορίζουν την ειδική ωφέλεια που απορρέει για τους υπόχρεους και δ) να αιτιολογούνται ειδικώς, με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων αναφορικά με τον προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων αλλά και το εύρος του κύκλου των ωφελούμενων προσώπων.
Κατόπιν αυτού ο κ. Μαυρομάτης αναπτύσσει το ακόλουθο σκεπτικό για να ζητήσει από την Περιφέρεια την απόρριψη της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού: «Από την μελέτη της επίδικης απόφασης, διαπιστώθηκε ότι κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν πληρούνται. Ειδικότερα δεν προσδιορίζεται ρητά και σαφώς ο κύκλος των προσώπων που θα απολαύσουν την ειδική ωφέλεια, ενώ για την κατασκευή του έργου «κατασκευή και λειτουργία κοινοχρήστων αφοδευτηρίων» δεν προσκομίσθηκε τεχνική μελέτη, ούτε προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνεται στην κανονιστική απόφαση. Πέραν των παραπάνω, η κατασκευή του παραπάνω έργου, ως καλυπτόμενη από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, είναι παράνομη, αφού αποτελεί νομοθετημένη αρμοδιότητα του Δήμου και πρέπει να καλύπτεται από τα τακτικά έσοδα του Δήμου και όχι από τα ανταποδοτικά τέλη»….
Διαβάζοντας το κείμενο της προσφυγής, όπως αυτό δημοσιεύθηκε σε φιλική προς τον κ.Μαυρομάτη μηνιαία εφημερίδα της περιοχής, γελάσαμε αρκετά. Καθώς σκεφθήκαμε: Μα καλά, τα στελέχη της «Νέας Πορείας» και ο επικεφαλής της δεν επινόησαν άλλο λόγο, δεν βρήκαν άλλα επιχειρήματα για να ζητήσουν την ακύρωση των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, παρά κατέφυγαν στο επιχείρημα των… αφοδευτηρίων; Δεν μπορούσαν να επικαλεστούν την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας για να τα βγάλουν πέρα; Δεν μπορούσαν να αναφέρουν την μεγάλη περικοπή κατά 35% και βάλε των κρατικών  επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ, εξαιτίας της οποίας αναγκάζονται οι δήμοι να αυξάνουν τα δημοτικά τέλη;
Αλλά θα σκεφθεί κανείς, η απλή έστω αναφορά στα δυσβάσταχτα μέτρα της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας προεκλογικά στήριξαν την υποψηφιότητα Μαυρομάτη, έχει κόστος πολιτικό. Και για να μην ακουμπήσουμε καν τις κυβερνητικές ευθύνες, καταφεύγουμε στο επιχείρημα των αφοδευτηρίων. Κάτι είναι κι αυτό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου