Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Εξυγίανση" με ανακατατάξεις και απολύσεις σε TV-100 και FM-100

Σοβαρές ανακατατάξεις σε TV-100 και FM-100, καθώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να βάλει σε «διαδικασία εξυγίανσης» –όπως είπε- τη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος ΔΕΠΘΕ (δηλαδή την TV100, το Fm100 και τα FM 101 κι FM100,6 λόγου και Τέχνης). Ανακοινώνοντας ως πρώτο μέτρο την απόλυση πέντε διευθυντικών στελεχών.

 Ο δήμαρχος χαρακτήρισε “δυσβάσταχτη” την ετήσια οικονομική απαίτηση της εταιρίας (το 2009 ήταν στα 8 εκ ευρώ και πέρσι στο 6,5 εκ ευρώ) και τη λειτουργία της “από κάθε άποψη προβληματική”. Γι αυτό και, όπως είπε, “από σήμερα εισέρχεται σε διαδικασία εξυγίανσης. Το πόσο θα κρατήσει θα το δούμε”, συνέχισε.
Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, “αυτό αποφασίσαμε κατά πλειοψηφία” στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου (σ.σ. συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι). Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η ανάθεση σε εξωτερικό οικονομοτεχνικό σύμβουλο της μελέτης βιωσιμότητας και του master plan. “Εξυγίανση θα πει αξιολόγηση. Θα μας δώσει η μελέτη το τι θα κάνουμε”, διευκρίνισε λίγο αργότερα.
Ως προσωρινός γενικός διευθυντής ορίστηκε ο δημοσιογράφος Φίλιος Στάγκος, που είχε οριστεί και μέλος του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ.
Στην έκτακτη –και ιδιαίτερα σύντομη- συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μπουτάρης, ευχαρίστησε την αντιπρόεδρο της ΔΕΠΘΕ, Σοφία Ασλανίδου, “για τη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει”.
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για ποιον λόγο δε δέχεται ερωτήσεις, είπε πως θεωρήθηκε “πάρα πολύ σημαντικό να μην στείλουμε ένα απλό δελτίο Τύπου, αλλά να κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου. Επειδή ξέρω πού θα το πάτε, δε θέλω να απαντήσω”, πρόσθεσε.
Ένας απο τους απολυθέντες, ο Αντ. Οραήλογλου
Ήταν , πάντως, μοιραίο να τεθεί θέμα του μέλλοντος των εργαζομένων κι έτσι απάντησε πως “οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά. Προχθές υπέγραψα τα 496.000 ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή του μήνα”, είπε. Η αντιπρόεδρος, Σοφία Ασλανίδου, πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη επειδή έχει προκύψει ένα γραφειοκρατικό θέμα, το οποίο είναι θέμα ημερών να λυθεί.
“Δεν μπορεί να συνεχίσει η ιστορία έτσι. Αυτό τελείωσε”, έκλεισε τη συνέντευξη ο κ. Μπουτάρης κι αποχώρησε, αφού ανακοίνωσε πως απολύονται ο τεχνικός διευθυντής Στέλιος Λουκόγλου, ο διευθυντής τηλεόρασης Αντώνης Οραήλογλου, ο προσωπάρχης Θεόδωρος Κρυωνάς, ο γενικός προϊστάμενος Σάκης Γιαννίκης και ο προϊστάμενος ενημέρωσης του ραδιοφώνου Γιώργος Αδάμ.

Aντίδραση του Κώστα Γκιουλέκα
Για μεθόδους “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” που μας γυρίζουν πίσω σε εργασιακούς μεσαίωνες κατηγορεί ο επικεφαλής της «Ομάδας Δημιουργίας» Κ. Γκιουλέκας τον Γ. Μπουτάρη με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΕΠΘΕ. Ο κ. Γκιουλέκας στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι ο δήμαρχος οδηγεί τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα το Δήμου Θεσσαλονίκης σε κλείσιμο και τονίζει ότι η Θεσσαλονίκη «δεν έχει κανένα απολύτως περιθώριο να χάσει καμιά ενημερωτική φωνή και πολύ περισσότερο την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα του Δήμου», τη στιγμή που παρατηρείται υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στην Αθήνα.
«Εάν ο κ. Μπουτάρης επικαλείται το ετήσιο κόστος των περίπου 6,5 εκ. για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του δήμου, θα ήταν καλό να δείξει την ίδια ευαισθησία και για τα περίπου 40 εκ. που πληρώνουν αναγκαστικά οι Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της ΕΤ -3 και των τριών ραδιοφώνων της. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κρίνονται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά οι δύο ομοειδείς περιπτώσεις», τονίζει ο κ. Γκιουλέκας.
Η παράταξη του κ. Γκιουλέκα ζητά την ανάκληση των απολύσεων, την παρέμβαση της ΕΣΗΕΜΘ και επισημαίνει ότι «τέτοιου είδους κορυφαία ζητήματα, όπως η τύχη και το μέλλον της τηλεόρασης και των τριών ραδιοφώνων του Δήμου, να αποφασίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και όχι νύχτα ανάμεσα στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ομάδας Μπουτάρη».
«Η νέα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη με το “καλημέρα” στο δήμο ξεκίνησε ένα pogrom διώξεων και απολύσεων δείχνοντας απροκάλυπτα το πραγματικό πρόσωπο αντί του προεκλογικού προσωπείου που κάλυπτε τις ουσιαστικές της προθέσεις», σημειώνει ο κ. Γκιουλέκας.

Ανακοίνωση των εργαζομένων της ΔΕΠΘΕ
 Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους,  καταδικάζουν την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ να απολύσει τους πέντε διευθυντές της δημοτικής επιχείρησης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Η απόφαση που ελήφθη κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ, αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, την στιγμή που δεν έχει καν ξεκινήσει η εκπόνηση της οικονομικοτεχνικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία θα λειτουργήσει η ΔΕΠΘΕ από εδώ και στο εξής. Επιπλέον, καταγγέλλουμε την απόφαση για την απόλυση των πέντε διευθυντικών στελεχών, καθώς οι επικλήσεις περί κακοδιαχείρισης είναι τουλάχιστον έωλες, την στιγμή που οι κατηγορίες δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες αποδείξεις.
 Ζητούμε από την διοίκηση της ΔΕΠΘΕ να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για απόλυση πέντε διευθυντικών στελεχών της Εταιρείας. Επίσης ζητούμε την επαναπρόσληψη των πέντε συμβασιούχων που απομακρύνθηκαν  πρόσφατα. Επίσης, ζητούμε να τηρηθούν όλες οι θέσεις των εργαζομένων της ΔΕΠΘΕ και να φανεί συνεπής στην δέσμευση που είχε δώσει προεκλογικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Γιάννης Μπουτάρης ότι «αν χρειαστεί, θα παρανομήσω» για χάρη των εργαζομένων».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου