Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ανακρούουν πρύμνα για το κάπνισμα;

Είπαμε να πάμε με κάποιους φίλους το Σαββατόβραδο σε πιάνο-μπαρ της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού και… φρίξαμε. Το μαγαζί θύμιζε τεκέ, καθώς τα σύννεφα καπνού που έβγαζαν τα τσιγάρα των θεριακλήδων καπνιστών, είχαν δημιουργήσει μία αποπνικτική στην κυριολεξία ατμόσφαιρα. Περίπου 24 ώρες μετά, τα ρούχα μου ακόμη βρωμάνε τσιγαρίλα. Αυτό με προβλημάτισε: Όταν ο ιματισμός, από το σακάκι μέχρι τα εσώρουχα εμποτίστηκαν από τη νικοτίνη, σκέψου πόση ποσότητα πέρασε στα πνευμόνια και το αναπνευστικό σύστημα.

Και καλά, οι καπνιστές τη δουλειά (μάλλον το πάθος) τους κάνουν. Το κράτος όμως; Η κυβέρνηση; Το υπουργείο Υγείας;
Θα σκεφθεί δικαίως κανείς: Όταν έχουμε χρόνια τώρα κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που δεν είχαν τα κότσια να εφαρμόσουν τους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος, πως θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα οικονομικά της έρμης χώρας για να την βγάλουν από την κρίση;  
Αντιθέτως, οι κυβερνώντες μας, όχι μόνο δεν σκέφτονται να επιβάλουν τη νομοθεσία που αυτοί θέσπισαν, αλλά ανακρούοντες πρύμνα και κάνοντας όπισθεν… ολοταχώς, θα προχωρήσουν λέει τώρα σε «επανεξέταση» του αντικαπνιστικού νόμου, όπως δήλωσε προχτές ακόμη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος. Και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, για την υπαναχώρησή τους αυτή, εισάγουν στη Βουλή νομοσχέδια κατά όσων καπνίζουν στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών. «Πάρε το αυγό και κούρεψτο», λέει η σοφή λαϊκή μας παροιμία. Άντε να εντοπίσεις κάποιον που καπνίζει στο αυτοκίνητό του εν κινήσει.
Όπως μας διαβεβαίωνε η προηγούμενη υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από 1ης του περασμένου Σεπτεμβρίου, θα είχαμε καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και υγειονομικά δίκτυα 212 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα κατά του καπνίσματος και στρατιές αστυνομικών και…. Λιμενικών που θα δίωκαν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων οι οποίοι θα επέτρεπαν στους πελάτες τους να καπνίζουν. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, όχι μόνο δεν εφαρμόζει το νόμο, αλλά αντιθέτως… σφυρίζει αδιάφορα.
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης είχε πει κάποτε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνον ένα νόμο, τον περί εφαρμογής της κειμένης νομοθεσίας. Αυτό συμβαίνει και με τους κάθε φορά θεσπιζόμενους και ακυρωνόμενους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος. Καθώς ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος είχε θεσπιστεί στην Ελλάδα πριν από 154 χρόνια και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου 1856 !!!
Όπως έλεγε ο νόμος εκείνος:
«Θέλοντες να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν:
Α΄ Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρρίγγων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.
Β΄ Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινος αιτίας».
Καλά θα κάνουν λοιπόν οι κυβερνώντες να αφήσουν τις υπεκφυγές και τους αστείους ισχυρισμούς ότι τάχα … «η κρίση σηκώνει τσιγάρο» και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος.  Διαφορετικά θα είναι εσαεί εκτεθειμένοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου