Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

H κρίση πλήττει και τις πενθήμερες σχολικές εκδρομές

Οι μαθητές του λυκείου, είναι μεταξύ των θυμάτων της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, καθώς έχουν περιοριστεί αισθητά οι πενθήμερες εκδρομές των τελειόφοιτων που βλέπουν να μένει απραγματοποίητο το όνειρό τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες, σε ένα πολύ ωραίο ρεπορτάζ της Μαρίας Μπαζδριγιάννη στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», τα πράγματα είναι πιο σφιχτά φέτος, μιας και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί «στενάζουν» και ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι ακόμη πιο βαρύς. 

Στις λιγοστές εκδρομές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν και κάποιες ακυρώσεις. «Κάποια γκρουπάκια έχουν ταξιδέψει ήδη σε Αθήνα, Ιωάννινα και Πράγα. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον για εκδρομές την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου για Παρίσι και Βαρκελώνη, αλλά δεν ξέρουμε αν τελικά θα γίνουν οι εκδρομές και αν τα παιδιά θα μπορέσουν να πληρώσουν. Η οικονομική κρίση φυσικά και έχει επηρεάσει φέτος πιο πολύ τα πράγματα και οι γονείς πλέον το σκέφτονται», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης, και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής μόλις ένα 10% - 15% των σχολείων από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεκινήσει τις επαφές με τα τουριστικά γραφεία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε κρατήσεις.
Προκειμένου, πάντως, να περιορίσουν το κόστος συμμετοχής και να ελαφρύνουν τους γονείς τους από ένα επιπρόσθετο οικονομικό φορτίο πολλοί μαθητές προχωρούν στη διοργάνωση λαχειοφόρων αγορών, ώστε να συγκεντρώσουν τα χρήματα. «Τα πράγματα είναι πιο σφιχτά φέτος. Οι ίδιοι οι μαθητές προσπαθούν να βρουν τρόπους πουλώντας δωράκια και λαχεία, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος για την οικογένεια», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών Νομού Θεσσαλονίκης, Νίκος Σιδηρόπουλος.
Ελλάδα ή εξωτερικό
Σε ό,τι αφορά το δίλημμα Ελλάδα ή εξωτερικό, το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς η πίτα προς το παρόν φαίνεται πως θα είναι μοιρασμένη. Στη λίστα βέβαια με τους ελληνικούς προορισμούς που ξεχωρίζουν αναδεικνύονται η Αθήνα, η Κρήτη και η Ρόδος, ενώ σε επίπεδο εξωτερικού η Πράγα, η Βαρκελώνη και το Παρίσι. Το κόστος για κάθε εκδρομή κυμαίνεται, ανάλογα με τον προορισμό, τις ημέρες διαμονής και τις υπόλοιπες παροχές. Ειδικότερα, μία πενθήμερη εκδρομή στο εξωτερικό ξεκινά από 450 ευρώ, ενώ για τις οδικές εκδρομές εσωτερικού οι τιμές ξεκινούν από τα 150 - 170 ευρώ. «Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι ίσως και 10% πιο φτηνά. Πλέον υπάρχουν δελεαστικές προσφορές από τα ξενοδοχεία τουλάχιστον για την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Μαντούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου