Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Να κι ένα καλό νέο: Εκδίδεται το «Ευρωομόλογο»

Nα που ακούσαμε και ένα καλό νέο, με την είσοδο του Δεκέμβρη, ένα ενθαρρυντικό νέο μέσα στο γενικό κλίμα της θολούρας και της μαυρίλας που ζούμε. Κι αυτό γιατί,  όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η ευρωζώνη προχωρά μέσα στον Ιανουάριο στην πρώτη έκδοση «ευρωομολόγου», προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας, Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται κοινό ομόλογο από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το «ευρωομόλογο» εκδίδεται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και όχι από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει ζητηθεί από πολλούς στο παρελθόν. 

Η έκδοσή του, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά τις αγορές κρατικών ομολόγων, προκάλεσε ράλι στις αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν κέρδη πάνω από 2% ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύθηκε κατά 3,85%, με τις τράπεζες να σημειώνουν άνοδο πάνω από 8%. Άνοδο σημείωσε και το ευρώ στα 1,31 δολάρια ενώ πτώση κατέγραφαν και τα spread σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Ενίσχυση 25 δις στις τράπεζες 
Στην κατανοµή του πακέτου των 25 δισ. ευρώ πρόσθετων κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, σε µια νέα προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά. 
Σε πρώτη φάση θα µοιραστεί ποσό 20 δισ. ευρώ ενώ κάθε τράπεζα που θα ενισχυθεί θα υπογράψει Σύµφωνο Ρευστότητας µε τα συναρµόδια υπουργεία Οικονοµικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, µε τη δέσµευση οι ενισχύσειςαυτές να κατευθυνθούνστην αγορά. Τοθέµα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες στην Τράπεζα τηςΕλλάδος υπό τονδιοικητή Γ. Προβόπουλο µε τησυµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου