Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Από τη Μηχανιώνα αρχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας !!

Από τη Μηχανιώνα, ξεκινάει το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μέρος του χρέους της χώρας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογήθηκαν από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) οι διαδικασίες εκποίησης οκτώ (8) μεγάλων ακινήτων που ανήκουν στο κράτος και για τα οποία προκηρύχτηκαν και οι σχετικοί διαγωνισμοί.  Το πρώτο από αυτά, είναι ένα ακίνητο συνολικής έκτασης περίπου 680 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Μηχανιώνας. Και όπως περιγράφεται, «είναι μία εκτός σχεδίου περιοχή, με ωραία αμμώδη παραλία στην  πλευρά του Θερμαϊκού, που γειτνιάζει με το χώρο των αλυκών Μηχανιώνας». Σύμφωνα με την περιγραφή αυτή, μάλλον πρόκειται για την έκταση όπου λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια το beach-bar «Ριβιέρα», πριν αυτό καεί ολοσχερώς από εμπρησμό αγνώστων τη νύχτα της 23ης Οκτωβρίου 2010.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», εκτός από το ακίνητο της Μηχανιώνας, βγαίνουν επίσης «στο σφυρί» μία έκταση 18.000 στρεμμάτων στο όρος Βόρας, όπου λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, ένα παραθαλάσσιο ακίνητο έκτασης 8.000 στρεμμάτων στις εκβολές του ποταμού Νέστου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής», ένα παραθαλάσσιο ακίνητο 738 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, ένα παραλιακό ακίνητο έκτασης 105 στρεμμάτων στη Ρόδο,  ένα ακίνητο επίσης παραθαλάσσιο 153 στρεμμάτων στην Ερμιόνη της Αργολίδας, μία έκταση 939 στρεμμάτων στο Βαθύ της Σάμου και τέλος ένα ακίνητο 170 στρεμμάτων στο δήμο Αλυκών Ζακύνθου.
Από την εκποίηση των ακινήτων αυτών το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά να αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δις ευρώ μέχρι και το 2013. Η διαδικασία εκποίησης θα είναι ταχύτατη, υπό την πίεση και της τρόϊκας, ώστε να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικά εμπόδια.
Συνολικά η αξία της δημόσιας περιουσίας υπολογίζεται σε 270 δις ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκποιηθεί ολόκληρη. Στα υπό εκποίηση ή αξιοποίηση θα ενταχθούν νησάκια και βραχονησίδες για τα οποία έχουν δείξει στο παρελθόν ενδιαφέρον ξένοι και Έλληνες επενδυτές.  Σοβαρό πάντως πρόβλημα με την δημόσια περιουσία αποτελούν οι καταπατημένες εκτάσεις σε παραλιακές και αστικές περιοχές. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταπατημένων δημόσιων κτημάτων εντοπίζεται στα Δωδεκάνησα, στο νομό Κοζάνης, ενώ στην Αττική καταπατημένες θεωρούνται η μισή Γλυφάδα και σχεδόν ολόκληρη η ανατολική Αττική !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου