Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Από 3 έως 19 Ιουνίου το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης στη νέα παραλία

Aπό τις 3 έως τις 19 Ιουνίου, κατά μήκος της Παραλίας -πίσω από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι και το «Μακεδονία Πάλας», θα πραγματοποιηθεί το 30ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, και το οποίο είναι αφιερωμένο στους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Κώστα Βάρναλη.Στο φεστιβάλ βιβλίου, περισσότεροι από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας θα συστήσουν στο κοινό 30.000 και πλέον τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ανέφερε: «Υπάρχουν άνθρωποι 35 - 40 χρονών που είχαν την πρώτη τους επαφή με το βιβλίο μέσω του Φεστιβάλ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημό μας. Ολα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ Βιβλίου κατάφερε να καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Πιστεύουμε ότι και τη φετινή διοργάνωση θα τη στηρίξουν οι Θεσσαλονικείς με την παρουσία τους, κάθως κάθε χρόνο ξεναγούνται περισσότεροι από 600.000 επισκέπτες. Ας μην ξεχνάμε ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος σύντροφος στην οικονομική δυσπραγία. Το φετινό φεστιβάλ θα έχει και οικολογικό χαρακτήρα».
Σύλλογος Φίλων και εθελοντές
Ο κ. Μπαρμπουνάκης συμπλήρωσε ότι «φέτος ιδρύθηκε και Σύλλογος Φίλων του Φεστιβάλ Βιβλίου, ενώ υπάρχει και μία κίνηση εθελοντών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν για την αρτιότερη διοργάνωση και λειτουργία του Φεστιβάλ. Τα οικονομικά μας είναι περιορισμένα, ενώ εδώ και έξι χρόνια δεν παίρνουμε καμία χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού».
Την 5η Ιουνίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα βιβλία που αφορούν στο περιβάλλον θα πωλούνται με έκπτωση έως και 50%, έχει προγραμματιστεί συζήτηση με θέμα «Τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία» και ομιλητές τον υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Σπύρο Βούγια, και τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, και θα ακολουθήσει βόλτα με καραβάκι στον Θερμαϊκό.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα τιμηθεί και ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης. Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κεντρική εκδήλωση του «ΚΑ΄ Πνευματικού Μαΐου/ Η Πολιτιστική Ανοιξη της Θεσσαλονίκης», ο οποίος φέτος είναι αφιερωμένος στο σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν, στην ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και στο θεατρικό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς. Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά από τις 18.30 μέχρι τις 23.00 και τις Κυριακές από τις 10.30 μέχρι τις 13.30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου