Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ποιές θα είναι οι συνέπειες από ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους;


Όλο και περισσότερο, ακούγεται το τελευταίο διάστημα ότι πρέπει να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μπορέσει να καταστεί διαχειρίσιμο και η ελληνική οικονομία βιώσιμη. Μια τέτοια λύση, σημαντικοί Ευρωπαίοι τραπεζίτες τη χαρακτηρίζουν «καταστροφική», εκτιμώντας ότι η παρούσα τακτική της ευρωζώνης να προσφέρει δάνεια από κοινού με το ΔΝΤ αποτελεί την καλύτερη λύση, παρότι δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος.

Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχουν, όμως, οι αγορές, που εκτιμούν ότι μόνο η λύση του κουρέματος είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασε το 15%, σαφής απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναδανείσουν στην Ελλάδα, εφόσον το χρέος της παραμείνει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.
Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες δεν αποδέχονται, όμως, το παραπάνω, φοβούμενοι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει επικίνδυνη εξασθένιση πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, που θα τις υποχρέωνε να αναζητήσουν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους.
Ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφικό για τις ελληνικές τράπεζες, με ποσοστό 70% των κεφαλαίων τους να απειλούνται άμεσα. Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, θα χρειαστούν ούτως ή άλλως στήριξη στο άμεσο μέλλον, γεγονός που καθιστά πιο σημαντική την ερώτηση: τί επιπτώσεις θα είχε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους για τις ξένες τράπεζες;
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ξένες τράπεζες έχουν δανείσει 146 δισ. δολάρια σε ελληνικές τράπεζες, εταιρίες και το δημόσιο τομέα της χώρας μας, από 171 δισ. τρεις μήνες νωρίτερα.Αν προσθέσουμε 100 δισ. δολάρια επιπλέον, από την έκθεση τραπεζών στην ελληνική οικονομία μέσω παραγώγων, πιστωτικών δεσμεύσεων και εγγυήσεων, διαπιστώνουμε ότι ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας -αν και οδυνηρή- δεν θα μπορούσε να απειλήσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Γιατί λοιπόν το ενδεχόμενο του κουρέματος, που δεν μπορεί να απειλήσει το τραπεζικό σύστημα, αντιμετωπίζεται ως μεγάλο δεινό από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης;
Πρώτον, στη Γερμανία η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι περισσότερο αποδεκτή από το εκλογικό σώμα, από ότι θα ήταν η ενδεχόμενη κατάρρευση γερμανικών τραπεζών με σημαντικά «ανοίγματα» στην ελληνική οικονομία.
Δεύτερον, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της ευρωζώνης και στην ισχύ ου κοινού νομίσματος.
Τρίτον, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο για τις οικονομίες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που λόγω του μεγέθους τους θα μπορούσαν να απειλήσουν την ίδια την επιβίωση ευρωπαϊκών τραπεζικών.

(πηγή: BBC, εφημερίδα "Καθημερινή") 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου