Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Με συνταρακτικό τρόπο πέφτει η αυλαία στο "Νησί"


Με συνταρακτικές εξελίξεις πέφτει η αυλαία στην πιο επιτυχημένη δραματική σειρά των τελευταίων ετών, στο «Νησί» που παρακολουθήσαμε φέτος φανατικά στο MEGA. Στα δύο τελευταία επεισόδια που θα προβληθούν τη Δευτέρα 16/5 και τη Δευτέρα 23/5 κανείς -εκτός ίσως από αυτούς που έχουν διαβάσει το βιβλίο- δεν μπορεί να φανταστεί τα δραματικά γεγονότα και τις αλλαγές που επιφυλάσσει η μοίρα στις ζωές των βασικών ηρώων της ιστορίας.
Ένας πυροβολισμός και όλα θα τελειώσουν. Το νήμα της ζωή της Άννας θα κοπεί από το χέρι του ίδιου της του άντρα. Οι ζωές όλων θ’ αλλάξουν δραματικά. Και ύστερα από το δράμα η χαρά. Η Μαρία θα ντυθεί επιτέλους νύφη στο πλευρό του αγαπημένου της, του γιατρού Νίκου Κυρίτση. 
Στο προηγούμενο επεισόδιο, οι θεραπευμένοι πια κάτοικοι της Σπιναλόγκας εγκατέλειψαν ομαδικώς το Νησί και κατέπλευσαν με βάρκες στην Πλάκα όπου οι κάτοικοι τους επεφύλασσαν μια μεγάλη έκπληξη για την υποδοχή τους, ένα γλέντι με τα όλα του. Ο Γιώργης, η πιο τραγική φιγούρα της ιστορίας, δείχνει για πρώτη φορά μετά από χρόνια ευτυχισμένος που η αγαπημένη του κόρη η Μαρία επέστρεψε θεραπευμένη από το Νησί που του πήρε την αγαπημένη του γυναίκα. Όμως και η Μαρία είναι το ίδιο ευτυχισμένη, όχι μόνο γιατί δεν είχε τη μοίρα της μητέρας της Ελένης, αλλά και γιατί ο γιατρός Κυρίτσης της κάνει επιτέλους πρόταση γάμου για ν’ ακούσει από τα χείλη της το πολυπόθητο «ναι». 
Όμως, ένας πυροβολισμός θα κόψει απότομα τη χαρά. Τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων θα παγώσουν. Λίγα μέτρα μακριά η Άννα και ο άντρας της ο Αντρέας που έχουν έρθει στην Πλάκα για το γλέντι λογομαχούν. Εκείνος, σίγουρος πια για την απιστία της γυναίκας του με τον ξάδερφό του Μανώλη, την προκαλεί ανοιχτά λέγοντάς της: «Τώρα που η Μαρία επέστρεψε στην Πλάκα μπορεί να παντρευτεί τον Μανώλη, αφού ήταν αρραβωνιασμένοι». Η Άννα τρελαίνεται και ουρλιάζει: «Πάνω από το πτώμα μου μόνο»! «Τον αγαπάς έτσι;», τη ρωτάει ο Αντρέας. «Γιατί δεν το παραδέχεσαι, Άννα; Δεν είμαι τελείως ηλίθιος, ξέρω ότι είναι αλήθεια. Πόσο καιρό;». Κι εκείνη, με μια ειρωνική γκριμάτσα στο πρόσωπό της, γρυλίζει: «Χρόνια. Χρόνια και χρόνια. Ποτέ δεν αγάπησα κανέναν όσο τον Μανώλη», του πετάει κατάμουτρα. Ο Αντρέας θολώνει. Βγάζει το πιστόλι του και την πυροβολεί εξ επαφής. «Ο ανδρισμός του Κρητικού δεν σηκώνει ατίμωση», όπως γράφει και η Βικτόρια Χίσλοπ. 
Στον τόπο του συμβάντος φτάνουν πρώτοι ο Κυρίτσης, η Μαρία και ο Γιώργης, που θρηνούν απαρηγόρητοι πάνω από το σχεδόν άψυχο σώμα της Άννας που αφήνει στα χέρια τους την τελευταία της πνοή. Ο Αντρέας συλλαμβάνεται χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση. Το δικαστήριο θα του επιβάλει βαριά ποινή για το φόνο και μερικά χρόνια αργότερα θα πεθάνει από πνευμονία στις φυλακές.
Οι εικόνες που θ’ ακολουθήσουν είναι τραγικές. Η κηδεία της Άννας θα γίνει μέσα σε βαρύ κλίμα, ενώ η Μαρία θ’ αρνηθεί την πρόταση γάμου του Κυρίτση γιατί δεν μπορεί αυτές τις δύσκολες ώρες ν’ αφήσει μόνο του τον πατέρα της. Θα περάσουν διακόσιες μέρες από την ταφή της Άννας για να αποφασίσει τελικά η Μαρία πως ήρθε η ώρα να βρει κι αυτή την ευτυχία. Δύο μήνες αργότερα ο γάμος της με τον γιατρό Κυρίτση, που όλο αυτό τον καιρό την περίμενε στωικά, θα γίνει πραγματικότητα μια λαμπερή μαγιάτικη μέρα του 1958, με κουμπάρο τον γιατρό Λαπάκη και παρόντες φυσικά όλους τους κατοίκους της Πλάκας. 
Όταν η Ελευθερία Βανδουλάκη φύγει ξαφνικά από τη ζωή, η Μαρία με τον άντρα της θ’ αναλάβουν την επιμέλεια της τρίχρονης Σοφίας που μέχρι τότε μεγάλωνε με τη φροντίδα της γιαγιάς και του παππού της. Στα 18 της η Σοφία θα μάθει από τους θετούς γονείς της όλη την αλήθεια για την οικογένειά της και θα φύγει για πάντα από την Κρήτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου