Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ακινητοποιημένα τα δίκυκλα της "ΔΙΑΣ", ενώ η εγκληματικότητα αυξάνει


Όταν η εγκληματικότητα έφτασε στα ύψη και οι πολίτες επιζητούν την προστασία της Αστυνομίας περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η είδηση ότι ένα στα τρία δίκυκλα της ομάδας «ΔΙΑΣ» στη Θεσσαλονίκη, είναι ακινητοποιημένο, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή τους, μόνο μαύρες σκέψεις προκαλεί.
Όπως γράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης βρίσκονται ακινητοποιημένα δίκυκλα τα οποία χρειάζονται επισκευές της τάξης των... 20 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ουρά σχηματίζουν και τα ακινητοποιημένα περιπολικά στις εγκαταστάσεις της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος (ΥΤΕΒΕ) στη Ραιδεστό.
Χωρίς... τακάκια, λάδια, ελαστικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 70 δίκυκλα της ομάδας «ΔΙΑΣ» έχουν ακινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, αφού κάθε μέρα που περνάει βγαίνουν εκτός μάχης ακόμη περισσότερα οχήματα. Οπως επισημαίνουν αστυνομικοί, τα περισσότερα από τα δίκυκλα αυτά έχουν συμπληρώσει 12.000 ή 18.000 χιλιόμετρα και απαιτείται να γίνει σέρβις, ωστόσο λόγω έλλειψης χρημάτων απλώς... ακινητοποιούνται.
Κάποια άλλα έχουν μικροβλάβες, σε άλλα πρέπει να αλλαχθούν τα... λάδια ή τακάκια στα φρένα, μία επισκευή που δεν κοστίζει πάνω από 20 ευρώ, ενώ σε ορισμένα κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή ελαστικών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να αλλαχτούν οι χαλασμένες σειρήνες ή οι «φάροι», ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές τα δίκυκλα βγαίνουν κανονικά σε περιπολίες. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από τα δίκυκλα, που ακόμη λειτουργούν, να τα «δανείζονται» οι αστυνομικοί μεταξύ τους και να χρησιμοποιούνται και στις τρεις βάρδιες καθημερινά. «Αυτό σημαίνει ότι θα συμπληρώσουν πολύ πιο γρήγορα τα χιλιόμετρα που απαιτούνται για σέρβις και θα ακινητοποιηθούν και αυτά. Ηδη δίνουμε μάχη για τα δίκυκλα. Σε μερικές μέρες θα αναγκαστούμε να κόψουμε περιπολίες», εξηγεί αστυνομικός.
Εξι τεχνικοί για... μισή χώρα
Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, τα προβλήματα εντείνονται και από το γεγονός ότι στην ΥΤΕΒΕ υπάρχουν σήμερα μόνο έξι τεχνικοί για να εξυπηρετούν τα 1.000 τροχοφόρα των υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, αλλά και περιστατικά από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Ηδη στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης υπηρεσίας στη Ραιδεστό υπάρχουν ακινητοποιημένα περίπου 100 περιπολικά από διάφορες υπηρεσίες που περιμένουν τη σειρά τους για σέρβις και επισκευή βλαβών.
«Πριν από περίπου δέκα χρόνια η ΥΤΕΒΕ είχε σχεδόν 30 τεχνικούς και φυσικά λιγότερο φόρτο εργασίας. Σήμερα έμειναν δέκα άτομα, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε πολλά δίκυκλα και περιπολικά να τα πηγαίνουμε σε συνεργεία. Επειδή όμως σταμάτησε η χρηματοδότηση, βρισκόμαστε πλέον σε αδιέξοδο», εξηγεί στέλεχος της ΕΛΑΣ. Μάλιστα, επειδή εκτός από έλλειψη κονδυλίων υπάρχει και έλλειψη προσωπικού, οι τεχνικοί της ΥΤΕΒΕ ορισμένες φορές αναγκάζονται να αφήνουν την εργασία τους και να εκτελούν ακόμη και... σκοπιές στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Ελλείψεις ακόμη και σε μελάνι
Τραγελαφικές καταστάσεις δημιουργούνται όμως και στα αστυνομικά τμήματα, αρκετά από τα οποία έχουν ξεμείνει εδώ και καιρό από αναλώσιμα είδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες υπηρεσίες δε λειτουργούν τα φαξ, γιατί δεν υπάρχει γραφίτης, σε άλλες υπηρεσίες υπάρχει «οδηγία» να χρησιμοποιούνται με φειδώ οι κόλλες Α4, έχουν τελειώσει τα αναλώσιμα για εκτυπωτές και φωτοτυπικά μηχανήματα, ενώ γίνεται «έρανος» μεταξύ των αστυνομικών προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για να αγοράσουν είδη... καθαριότητας και υγιεινής. «Φτάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε τους δήμους να μας δανείζουν γραφική ύλη για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να εξυπηρετούμε τους πολίτες», ανέφερε αστυνομικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου