Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Νέο γδάρσιμο: Πρόσθετα μέτρα 6 δις στο 2011 και απολύσεις στο δημόσιο


Μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011, από 3 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περσινή αναθεώρηση του ελλείμματος και η υστέρηση στα έσοδα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ωστόσο, ανέφερε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2011 -2015 παραμένει στα 26 δισ. ευρώ.
Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, o κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας δημόσιος οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις. Δεν είναι ο στόχος μας αυτός, επισήμανε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια απορρόφησης του προσωπικού οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται, μόνο όμως του προσωπικού που χρειάζεται.
Δήλωσε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα και αυτό θα γίνει με την πραγματοποίηση ελάχιστων προσλήψεων, μείωση του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και προσπάθειας εθελούσιας εξόδου εργαζομένων.
«Καμία χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας»
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσπάθεια τόνισε ότι το 2011 δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα με βάση το στόχο που προβλέπουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες, αλλά θα είναι δίκαιες και αποτελεσματικές, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε αυξήσεις του ΦΠΑ.
Σχετικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι «όπως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, έτσι δεν υπάρχουν και μαγικά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».
Τόνισε επίσης πως είναι ξεκάθαρο ότι, παρά την ύφεση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών προσπαθειών.
«Δεν έχουμε μπροστά μας τον δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, όμως πάμε προς την σωστή κατεύθυνση και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται», σημείωσε.
«Θα εντάξουμε ορισμένα από τα μέτρα που προτείνει η ΝΔ στο Μεσοπρόθεσμο»
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συναίνεσης, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να συζητήσουν τρόπους εξόδου από την κρίση.
Αναφερόμενος μάλιστα στις πρόσφατες προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη επιμέρους θέματα που έχουν ενταχθεί στην οικονομική πολιτική και όσα άλλα μπορούμε να εντάξουμε, θα το κάνουμε τις επόμενες ημέρες. Εάν είναι να τα καταφέρουμε, θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, εξέφρασε από το βήμα του «Oικονομικού Φόρουμ» των Βρυξελλών, ο τέως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και νυν διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Επιτροπής Σέρβας Ντερούς.
Συνεχίζοντας απέρριψε το σχόλιο του Τόμας Μάγιερ, Διευθυντικού στελέχους της Deutche Bank, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, τονίζοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, όπως εφαρμόστηκε τον τελευταίο χρόνο, είναι πλήρως βιώσιμο και σε σωστό δρόμο.
Εξάλλου, τόνισε ο Σ. Ντερούς ότι είναι συνηθισμένη τακτική του ΔΝΤ να παρέχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στις χώρες που βοηθάει, και δεν βλέπει γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα εφαρμόζεται πλήρως.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις σε ένα οικονομικό πρόγραμμα είναι κάτι το φυσιολογικό και αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Συμπλήρωσε δε ότι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει.
Από την πλευρά του, ο Τόμας Μάγιερ, της Deutche Bank, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ότι παίρνουν μεγάλο ρίσκο με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων. Εξέφρασε δε την άποψη ότι μία επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 60 δισ. ευρώ, πέρα από τα 110 δισ., δεν θα βοηθήσει την κατάσταση, άποψη με την οποία, όπως ανέφερε, συμφωνεί το 85% των ιδιωτών επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου