Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Φορτικές πιέσεις ασκεί η τρόϊκα για πρόσθετα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις


Φορτικές πιέσεις για πρόσθετα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις εξπρές για την κάλυψη των αποκλίσεων στην εφαρμογή του μνημονίου, ασκεί η τρόικα προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ.
Οι αναθεωρήσεις των στόχων για το έλλειμμα, το χρέος, αλλά και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας τις οποίες επισημοποίησαν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν ότι το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος στο 9,5% αντί του 7,5% που προέβλεπε το αναθεωρημένο μνημόνιο του Φεβρουαρίου και χρέος στο 157,7% από 153% που προέβλεπε στις αρχικές εκτιμήσεις του μνημονίου ενώ η ύφεση αναμένεται πλέον να φτάσει στο 3,5% από 3% που προβλέπονταν αρχικά.
Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αυριανό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, όπου θα συμμετείχε και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος όμως κρατείται από τις αρχές της Νέας Υόρκης κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση. Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να διευκρινιστεί αν η επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας θα προέλθει από μια νέα τριμερή δανεική σύμβαση (δηλαδή ΕΕ ΔΝΤ και Ελλάδας) με παράλληλη υπογραφή ενός νέου μνημονίου ή θα γίνει απευθείας χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ήδη πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην Corriere Della Sera υπό τον τίτλο «Προσβλητικό να μας ζητούν νησιά ως εγγύηση», διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων στην πρώτη σειρά της ατζέντας. «Το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση, είναι σχεδόν ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ήταν διατεθειμένη η κυβέρνηση να προσφέρει τις ιδιωτικοποιήσεις ως επιπλέον διασφαλίσεις προς εγγύηση ενός νέου δανείου.
Εκτός από τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα και την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, τα στελέχη της τρόικας στην Αθήνα συνεχίζουν τις παραινέσεις περί συναίνεσης προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έγινε και απευθείας προς τον πρόεδρο της ΝΔ κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τα μέλη του κλιμακίου.
«Έχουμε απορρίψει την προοπτική να συγκυβερνήσουμε οδηγώντας μαζί με άλλους τη χώρα σε λάθος δρόμο. Προτείναμε τη βάση της αληθινής συναίνεσης: το πρόγραμμα μας. Θέλουμε εντολή για να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο. Όχι για να "συνδιαχειριστούμε" το αδιέξοδο», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εκλογές καθώς, όπως λέει, «δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αντικαταστήσουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο», ενώ για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στο Ζάππειο πρέπει να υλοποιηθεί στο σύνολό του και όχι τμηματικά ή αποσπασματικά.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σωθεί η χώρα και να βγει από την κρίση. Παράλληλα απορρίπτει κάθε ιδέα επιστροφής στη δραχμή αποδίδοντας την σχετική παραφιλολογία που αναπτύσσεται στο εξωτερικό σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου