Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Αγωγή της ΕΥΑΘ για απλήρωτα χρέη αποχέτευσης της Μηχανιώνας

Σε διακανονισμό, προσπαθεί να έλθει ο δήμος Θερμαϊκού με την «Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης» (ΕΥΑΘ ΑΕ), για τη ρύθμιση του τεράστιου χρέους ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου, που άφησε η απελθούσα διοίκηση του τέως δήμου Μηχανιώνας για απλήρωτα τέλη αποχέτευσης ακόμη από το 2003.
Η ΕΥΑΘ ΑΕ κινήθηκε δικαστικά εναντίον του τέως δήμου Μηχανιώνας, με αγωγή που κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και η οποία ορίσθηκε να εκδικαστεί μετά από εννέα μήνες και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου του 2012. Σε μία όμως προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης και διακανονισμού του χρέους, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση των πληρεξούσιων δικηγόρων των δύο πλευρών. Και εάν δεν επιτευχθεί σχετική συμφωνία, τότε είναι σίγουρο ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ θα δικαιωθεί από το δικαστήριο, οπότε, για να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό, θα προχωρήσει σε εκποίηση κινητών και ακινήτων του δήμου.
Από τα στοιχεία αγωγής της ΕΥΑΘ ΑΕ κατά του τέως δήμου Μηχανιώνας, προκύπτει ότι η Εταιρία Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης είχε αρχίσει από την 1-1-2003 να παρέχει υπηρεσίες στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του δήμου Μηχανιώνας. Για τις υπηρεσίες αυτές, είχε συμφωνηθεί κατ΄αποκοπή το ποσό των 300.000 ευρώ. Ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2006, άρχισε να ισχύει και η σύμβαση παροχής υπηρεσιών αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ προς το δήμο Μηχανιώνας.
 Όπως αναφέρεται στην αγωγή, «παρότι η ΕΥΑΘ ΑΕ σταθερά, με βάση τα συμφωνηθέντα, παρέχει υπηρεσίες αποχέτευσης μέχρι σήμερα, με την συντήρηση και επέκταση του δικτύου της στην περιοχή και την διοχέτευση του συνολικού όγκου των αποβλήτων στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων «Αινεία» που λειτουργεί στην περιοχή Αγγελοχωρίου, εντούτοις η εναγόμενη δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει με την πιο πάνω μεταξύ μας σύμβαση. Και συγκεκριμένα, παρά τις οχλήσεις μας, δεν παρέδωσε ποτέ τα στοιχεία και το συνολικό ύψος των βεβαιωθέντων εσόδων χρήσεως υπονόμων και επιπλέον δεν κατέβαλε μέρος του ποσού που είχε συμφωνηθεί για την χρονική περίοδο από 2003 έως και 2005, αλλά ούτε και οποιοσδήποτε ποσό για την επόμενη χρονική περίοδο και μέχρι σήμερα».
Δηλαδή, προκύπτει ότι ο δήμος Μηχανιώνας εισέπραττε από τους δημότες τα υπέρογκα ποσά για το υπέρογκο πάγιο τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση και στη συνέχεια έπαιρνε και τα τέλη χρήσης αποχέτευσης, χωρίς να τα αποδίδει όπως όφειλε, αλλά ένας Θεός ξέρει που διέθετε αυτά τα ποσά.
Συνολικά, το χρέος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μηχανιώνας μέχρι τέλους του 2009 είχε ανέβει στο υπέρογκο ποσό των 928.775 ευρώ, από τα οποία οι 300.000 ήταν για την κατ΄ αποκοπή χρήση των ετών 2003-2005, άλλες 264.775 ευρώ για τα έτη 2006-2007, επιπλέον 172.900 ευρώ για το έτος 2008 και 191.100 για το έτος 2009.
Από το οφειλόμενο αυτό ποσό, που σήμερα ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ, συνυπολογιζομένου του χρέους για τη χρήση του 2010, ο δήμος Μηχανιώνας έχει καταβάλει στην ΕΥΑΘ ΑΕ μόλις 200.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα που έμειναν… βερεσέ, κανείς δεν ξέρει που έχουν φτάσει με τους αναλογούντες τόκους.
Με την ευκαιρία πρέπει να θυμίσουμε ότι όταν στις παραμονές των δημοτικών εκλογών είχαμε ρωτήσει, στο περίφημο ντιμπέϊτ Αλεξανδρή-Μαυρομάτη, είχαμε ρωτήσει τον τότε δήμαρχο Μηχανιώνας και υποψήφιο δήμαρχο Θερμαϊκού για το χρέος προς την ΕΥΑΘ,  απάντησε δημοσίως από τηλεοράσεως ότι επρόκειτο περί μικρής πρόσκαιρης οφειλής της τάξεως των 50.000-100.000 ευρώ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου