Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πορεία Ειρήνης την Κυριακή


Η Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) οργανώνει πορεία ειρήνης την Κυριακή, 22 Μάη 2011, προς τιμή του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, 48 χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του στην πόλη μας το 1963.

Η πορεία γίνεται λίγες μέρες πριν από το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 28 – 29 Μάη και το οποίο είναι αφιερωμένο στον πρωτομάρτυρα  του ελληνικού κινήματος ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, που κρατήθηκε στα μπουντρούμια του Γεντί Κουλέ και εκτελέστηκε επίσης εδώ στην πόλη μας, πριν από 60 χρόνια, μαζί με άλλους 6 αγωνιστές της εθνικής ανεξαρτησίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέλη του ΚΚΕ και μαχητές του Δημοκρατικού Σταράτου Ελλάδας. Η κατηγορία με την οποία οδηγήθηκε ο Νίκος Νικηφορίδης στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν, ότι  «…μάζευε υπογραφές για την ειρήνη…» κάτω από την έκκληση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης ενάντια στα ατομικά όπλα, γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».
Σήμερα, που τα ιδανικά των δύο αγωνιστών του ελληνικού κινήματος ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ, μένουν ανεκπλήρωτα, ο μόνος δρόμος για τη δικαίωση της θυσίας τους είναι η μαζική ένταξη και ο αγώνας μέσα από τις γραμμές του μαχητικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος ειρήνης – της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.
Οι εκδηλώσεις της 22 Μάη θα ξεκινήσουν στις 9:00πμ με την διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της 71ηςαερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, στην οποία εκπαιδεύονται οι δυνάμεις ταχείας εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αυτοκινητοπομπή θα ξεκινήσει στις 8:00πμ, από την οδό Λαγκαδά (στο ύψος του Δημαρχείου της Σταυρούπολης) και στη Νέα Σάντα θα συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης του Κιλκίς. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι φιλειρηνιστές της ΕΔΥΕΘ θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη με αυτοκινητοπομπή.
Στις 11:00 μπροστά από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης (επί της οδού Λαγκαδά) θα ξεκινήσει η μαζική πορεία ειρήνης της ΕΔΥΕΘ, η οποία αναμένεται να καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη γύρο στις 12:30μμ, όπου θα εκφωνηθεί η ομιλία και θα γίνει η κατάθεση των στεφάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου