Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ανησυχία για απόρριψη ραδιενεργών στοιχείων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης


Ανησυχία, προκάλεσε η είδηση ότι ραδιενεργά στοιχεία, προερχόμενα πιθανότατα από ιδιωτικά ιατρικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπως αποδείχθηκε μετά την τοποθέτηση του ειδικού μηχανήματος λίγο πριν το Πάσχα.

Το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν τουλάχιστον πέντε φορτία απορριμμάτων από του δήμους Κορδελιού - Ευόμου, Θέρμης και Θεσσαλονίκης, που ανάμεσα στα οικιακά απορρίμματα είχαν και κάποια ραδιενεργά στοιχεία. Για τα φορτία αυτά δεν δόθηκε άδεια να περάσουν στο ΧΥΤΑ και πήραν τον δρόμο της επιστροφής στους δήμους, οι οποίοι -όπως φαίνεται- τα ανέμειξαν με άλλα απορρίμματα και τα έστειλαν εκ νέου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, καθώς η ραδιενέργεια που εξέπεμπαν ήταν εντός των επιτρεπτών ορίων.
Έλεγχοι που έγιναν στον δήμο Ευόσμου - Κορδελιού προκειμένου να εντοπιστεί η ραδιενεργός πηγή έδειξαν ότι ο ειδικός μετρητής κτύπησε σε κάδο που περιείχε ουροσυλλέκτη, ο οποίος μάλλον θα ανήκε σε ασθενή που υποβάλλεται σε θεραπεία με ραδιοφάρμακα.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρ. Χουσιάδας, ο οποίος εξηγεί πως τέτοια ραδιενεργά κατάλοιπα συνήθως προέρχονται από εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής, από θεραπείες πυρηνικής ιατρικής με ραδιοφάρμακα ή από νοσηλευτικό, νοσοκομειακό υλικό και είναι βραχύβια. Ο ίδιος τονίζει ότι τα μηχανήματα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ακόμη δεν έχουν βαθμονομηθεί, προκειμένου να δίνουν έγκυρες πληροφορίες, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου