Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Αύξηση 40% στα διόδια των Μαλγάρων !!

Στα μουλωχτά, αυξήθηκαν κατά 40% τα διόδια των Μαλγάρων, με συνέπεια οι οδηγοί να καλούνται να πληρώσουν για κάθε τους διέλευση το ποσό των 2,80 ευρώ αντί των 2,00 που πλήρωναν μέχρι χτες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των οδηγών αυτοκινήτων με συνέπεια πολλοί να αρνηθούν να τα δώσουν και ακόμη περισσότεροι να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων.
Μετά τις αντιδράσεις εκατοντάδων οδηγών, το υπουργείο Υποδομών, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «η αύξηση στην τιμή των διοδίων Μαλγάρων ήταν προγραμματισμένη» και ότι πρόκειται για «τιμαριθμική προσαρμογή», ενώ παράλληλα «αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας για τη συντήρηση του δρόμου». Σημειώνεται, ότι η τελευταία αναπροσαρμογή στο σταθμό διοδίων των Μαλγάρων έγινε στις 10 Απριλίου του 2005, όταν η τιμή ανέβηκε από το 1,40 στα 2 ευρώ για τα ΙΧ οχήματα.
Η «τιμαριθμική αναπροσαρμογή» των διοδίων των Μαλγάρων ανέρχεται στο 40%, καθώς για τα δίκυκλα το κόστος ανέβηκε από χτες στο 1,40 από 1 ευρώ που ήταν πριν, για τα ΙΧ και ελαφρά οχήματα στα 2,80 από 2 ευρώ, στα φορτηγά μέχρι τριών αξόνων και λεωφορεία στα 6 από τα 4,30 ευρώ και στα φορτηγά άνω των τεσσάρων αξόνων στα 7 από τα 5 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΕΟ, για τους οδηγούς που αρνούνται να πληρώσουν τα διόδια των Μαλγάρων προβλέπεται πρόστιμο το 20πλάσιο της αξίας, δηλαδή 56 ευρώ, το οποίο αποστέλλεται εντός τριών μηνών στον οδηγό και εν συνεχεία στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να εισπραχθεί, καθώς θεωρείται χρέος προς το Δημόσιο.
Διόδια 20,6 ευρώ για Αθήνα
Μετά τη χτεσινή αναπροσαρμογή των τιμών στα διόδια Μαλγάρων, αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση οχημάτων από την επαρχιακή διαδρομή μέσω των χωριών Χαλάστρας - Κυμίνων - Μαλγάρων, προκειμένου οι οδηγοί να αποφύγουν την καταβολή των διοδίων.
Μετά και την τελευταία αύξηση στα Μάλγαρα, το κόστος μόνο για τα διόδια για όσους κινούνται από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα ανέρχεται σε 8,9 ευρώ (17,80 ευρώ μετ' επιστροφής), από τη Θεσσαλονίκη στο Βόλο στα 11,7 ευρώ (23,40 με την επιστροφή) και το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα 20,6 ευρώ για την απλή διαδρομή και 41,20 ευρώ συνολικά με την επιστροφή.
Μόλις πριν από ένα χρόνο, το συνολικό κόστος των διοδίων μέχρι την Αθήνα μετ' επιστροφής ανερχόταν σε 28 ευρώ (αύξηση +47% σε ένα χρόνο), καθώς υπήρχαν και τρεις σταθμοί διοδίων λιγότεροι, αλλά και χαμηλότερες τιμές, καθώς μεσολάβησαν δύο αυξήσεις του ΦΠΑ. Πλέον ο οδηγός που κινείται στην ΠΑΘΕ με ένα ΙΧ αυτοκίνητο πρέπει να πληρώσει στα διόδια Μαλγάρων 2,80, της Λεπτοκαρυάς 2,90, του Πυργετού 2,20, του Μακρυχωρίου 1, του Μοσχοχωρίου 2,80, της Πελασγίας 2,40, της Τραγάνας 2,25, της Θήβας 2,35 και των Αφιδνών 1,90 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου