Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Μειώνονται συνεχώς οι Έλληνες μαθητές στα σχολεία της Πόλης

Στην ιστοσελίδα Turkish Greek News (http://www.turkishgreeknews.org/), που διατηρεί ο φοιτητής δημοσιογραφίας Σερχάτ Ντενίζ, δημοσιεύοντας ειδήσεις που, όπως γράφει, «ενώνουν και δεν χωρίζουν τους δύο λαούς», αναρτήθηκε ένα πολύ ωραίο ρεπορτάζ για τους Έλληνες μαθητές στην Κωνσταντινούπολη που μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το αναδημοσιεύουμε, βρίσκοντάς το εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Ο Βαλάντης Μιχαϊλίδης είναι ο μοναδικός μαθητής της τετάρτης τάξης του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου της περιοχής Καντί Κόι (Kadıköy) στην Kωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν 22 σχολεία, στα οποία φοιτούν συνολικά 214 μαθητές.

Ο αριθμός των μαθητών στα ελληνικά σχολεία της πόλης μειώνεται συνεχώς. Η τουρκική εφημερίδα Hürrıyet μάλιστα σχολιάζει σε δημοσίευμα, ότι με ελληνικό πληθυσμό περίπου 3.000 στην Τουρκία, μόλις 10 από τα ελληνικά σχολεία έχουν εγγεγραμμένους μαθητές, πολλοί από τους οποίους φοιτούν στις ίδιες συνθήκες με το Βαλάντη.
Σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης, που υπεγράφη το 1923, μόνο οι Έλληνες με τουρκική υπηκοότητα, μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία της Τουρκίας, αυξάνοντας τη δυσκολία για εγγραφή. Δεν επιτρέπεται στα παιδιά των Ελλήνων πολιτών να φοιτήσουν. Πριν τέσσερα χρόνια συντάχθηκε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στα παιδιά με ξένη υπηκοότητα να γραφτούν στα σχολεία, το οποίο όμως δεν υποστηρίχθηκε από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), οπότε και τελικά δεν εγκρίθηκε.
Σαν αποτέλεσμα, το ελληνικό Δημοτικό που βρίσκεται στην περιοχή Μπακίρ Κόι (Bakırköy) της Κωνσταντινούπολης δεν έχει μαθητές εδώ και έξι χρόνια. Το Μαράσλειο Δημοτικό Σχολείο στο Φανάρι έχει μόλις έξι μαθητές. Το σχολείο με τους περισσότερους μαθητές στην πόλη είναι το Ζάππειο Λύκειο, με 120 μαθητές. Το ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο στο Φανάρι έχει 60 μαθητές, ενώ το Ζωγράφειο Λύκειο της περιοχής Ταξίμ (Taksim), το οποίο ιδρύθηκε πριν 117 χρόνια, αριθμεί 41 μαθητές στην έκτη δημοτικού και στην πρώτη και δευτέρα γυμνασίου.

"Μην αφήσετε την αυλαία να κλείσει. Αφήστε τα σχολεία αυτά ανοιχτά σε όλους επιθυμούν να μάθουν Ελληνικά," δήλωσε ο Γιάννης Ντεμιρτζίογλου, διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου.

Γερνάει επικίνδυνα η Ομογένεια στην Πόλη
Από μια πρώτη προσπάθεια απογραφής του Ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία, που έγινε πριν λίγα χρόνια, προέκυψε πως η Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης έχει περίπου 1.850 ανθρώπους με πολύ έντονη διάθεση πτώσης.
Το ελληνικό στοιχείο στην Πόλη γερνάει καθημερινά. Το μεταναστευτικό ρεύμα ιδιαίτερα στους νέους είναι ίσως πιο έντονο από οποιαδήποτε άλλη φορά, ενώ η οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκική αγορά δεν κάνει εξαιρέσεις ούτε στην Μειονότητα.
.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στα Δημοτικά σχολεία που είναι 12, πραγματική λειτουργία έχουν τα 10, ενώ τα δυο δημοτικά σχολεία λειτουργούν εικονικά για να μην κλείσουν και υπάρξει δήμευση των περιουσιών τους απο το τουρκικό Δημόσιο.
Και στα 10 δημοτικά σχολεία φοιτούν συνολικά περίπου 148 παιδιά εκ των οποίων τα 35 είναι Σύροι Ορθόδοξοι. Έτσι προς το παρών τουλάχιστον 110 παιδιά είναι Ελληνορθόδοξα καθώς υπάρχει και ενα μικρό δείγμα μικτών γάμων με Αρμένη πατέρα ή μητέρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις χαρακτηρίζεται ως αδύνατη η συνέχεια λειτουργίας των Ελληνικών σχολείων καθώς όλα τα σχολεία πλέον έχουν λιγότερους απο 50 μαθητές το καθένα.
Το Ζάππειο φέτος φιλοξενεί 32 παιδιά ενώ πριν δέκα χρόνια είχε 110.
Η Μεγάλη του Γένους σχολή έχει 58 παιδιά και είναι το πολυπληθέστερο γυμνάσιο λύκειο.
Το κάποτε ένδοξο Ζωγράφειο έχει 47 παιδιά.
Από το σύνολο των 137 παιδιών που φοιτούν στα 3 γυμνάσια λύκεια της Ομογένειας πάνω από τα 40 είναι Σύροι Ορθόδοξοι, έτσι το πραγματικό Ελληνικό/Μειονοτικό δείγμα μειώνεται σε κάτω από 85 παιδιά τουλάχιστο.
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η Κωνσταντινουπολίτικη νεολαία έχει μεταναστεύσει προ πολλού. Σήμερα έπειτα από τα νέα δεδομένα οι νεολαίαοι Έλληνες απο 3 εώς 30 ετών υπολογίζονται σε 500-600 άτομα ενώ ενα μεγάλο κομμάτι αυτών που δουλεύουν έχουν αρχίσει και μεταναστεύουν για την Ελλάδα.
 ΕΝΟΡΙΕΣ
Οι ενορίες της Κωνσταντινούπολης ερημώνουν και άλλο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη προδιάθεση θανάτων και έτσι στην Ενορία της Αγίας Τριάδας του Τσιχαγγίρι, ενώ υπήρχαν 140 ενορίτες, φέτος έπειτα απο την ανακαίνιση της εκκλησίας οι ενορίτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι περισσότεροι απο 85.
Οι ενορίες στο Μεγάλο Ρεύμα, την Ξυροκρήνη καθώς και τον Άγιο Στέφανο έχουν ερημώσει ενώ στην Ανατολική πλευρά της Πόλης υπάρχει μια στασιμότητα προσωρινή και έτσι δεν παρατηρείται έντονη πληθυσμιακή μείωση.
ΒΑΛΟΥΚΛΗ
Στο Νοσοκομειακό συγκρότημα του Βαλουκλή υπάρχει το Ψυχιατρείο, το Νοσοκομείο καθώς και το Γηροκομείο. Και στα τρία οι μόνιμοι ελληνορθόδοξοι τρόφιμοι είναι 118. Και παρ' ότι υπήρχε μεγάλος δείκτης θανάτων τα προηγούμενα χρόνια, έπειτα απο την ανακαίνιση όλων των εγκαταστάσεων, το προσδόκιμο όριο ζωής έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, ενώ δεν υπάρχει προδιάθεση για ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες αιτήσεις κλπ.
Η Ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να αρχίσει να αναρωτιέται πραγματικά εαν θα έπρεπε να τεθεί σοβαρά ζήτημα για εξαφάνιση του Ελληνικού στοιχείου της Κωνσταντινούπολης, την ίδια στιγμή που η Μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη όχι μόνο υπάρχει αναλλοίωτη αλλά αυξάνεται με αργούς πλέον αλλά σταθερούς ρυθμούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου