Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Πως επιτεύχθηκε η νίκη Αλεξανδρή


Πως επιτεύχθηκε η μεγάλη εκλογική νίκη του Γιάννη Αλεξανδρή στο νέο διευρυμένο Δήμο Θερμαϊκού; Γιατί έχασε ο αυτοεμφανιζόμενος ως «σίγουρος νικητής» των εκλογών Γιάννης Μαυρομάτης;
Χωρίς να παριστάνουμε τον προφήτη, εμείς, δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου των εκλογών, είχαμε προβλέψει το αποτέλεσμα σε άρθρο μας με τον τίτλο «Γιατί είναι σίγουρη η εκλογή Αλεξανδρή», όπου μεταξύ των άλλων σημειώναμε: «Εξάλλου πιστεύουμε ότι «ο κύβος ερρίφθη». Μηχανιώνα και Θερμαϊκός ότι είχαν να δώσουν υπέρ Μαυρομάτη, το έδωσαν την περασμένη Κυριακή. Το βαρόμετρο είναι η δεξαμενή ψήφων της Επανομής. Κι εκεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι συντριπτικά υπέρ Αλεξανδρή».
Που βασίζαμε εκείνη την εκτίμησή μας;
Στο γεγονός ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Μηχανιώνας, εμφάνιζε μία σαφή κάμψη στο «γήπεδό του», δηλαδή την εκλογική του περιφέρεια, γεγονός που αποτελούσε βαρόμετρο για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Και πράγματι:  Από 3.775 ψήφους ή ποσοστό 56,06% που είχε λάβει στα όρια του Δήμου Μηχανιώνας (Νέα Μηχανιώνα, Αγγελοχώρι, Κερασιά) στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2006, οι ψήφοι εκείνοι είχαν πέσει την προηγούμενη Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 3.134 ή ποσοστό 48,85%. Γεγονός που έδειχνε μία πτωτική τάση του εκλογικού σώματος  προς τον κ. Μαυρομάτη.
Θεωρήσαμε λοιπόν ότι παρά τον πακτωλό χρήματος που ξόδεψε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Μηχανιώνας, είχε πιάσει «οροφή» στην προσέλκυση ψηφοφόρων. Και στην εκτίμησή μας αυτή πέσαμε μέσα. Καθώς στον τόπο κατοικίας και δραστηριοποίησής του, τη Νέα Μηχανιώνα, την Κερασιά και το Αγγελοχώρι, όχι μόνο δεν πήρε ούτε μία ψήφο παραπάνω από τις εκλογές της πρώτης Κυριακής, αλλά αντιθέτως εμφάνισε μείωση. Έτσι είχαμε τη θεωρούμενη ως «φρούριο Μαυρομάτη» Κερασιά, να εμφανίζει σοβαρή μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο μονομάχων με τον Μαυρομάτη να μειώνει τη δύναμή του ανάμεσα στις δύο Κυριακές και τον Αλεξανδρή να την αυξάνει θεαματικά.
Συγκεκριμένα, είχαμε στα τρία εκλογικά τμήματα της Κερασιάς τον Μαυρομάτη από 643 συνολικά ψήφους που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή να πέφτει στους 614 ψήφους, ενώ ο Αλεξανδρής από 227 ψήφους που είχε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, τις αύξησε στο β΄ γύρο στις 289 ψήφους.
Το ίδιο συνέβη στο Αγγελοχώρι όπου ενώ ο Μαυρομάτης έμεινε σχεδόν στάσιμος (είχε 434 ψήφους την πρώτη Κυριακή και 450 τη δεύτερη), οι ψήφοι του Αλεξανδρή από 253 που ήταν αυξήθηκαν στις 309.
Στη Νέα Μηχανιώνα, είχαμε επίσης αισθητή μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο μονομάχων. Έτσι ενώ ο Μαυρομάτης είχε ανεπαίσθητη άνοδο στα 9 εκλογικά τμήματα και από 1.895 ψήφους την περασμένη Κυριακή πήγε τώρα στους 1.934, αντιθέτως ο Αλεξανδρής από 1.703 ψήφους την πρώτη Κυριακή ανέβηκε στους 1.910, δηλαδή απείχε μόλις 24 ψήφους από τον αντίπαλό του.
Κατόπιν όλων αυτών η συνολική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στα όρια του σημερινού Δήμου Μηχανιώνας,  από 789 ψήφους που ήταν την πρώτη Κυριακή μειώθηκε στους μόλις 325 στο δεύτερο γύρο.
Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στα όρια των άλλων δύο δήμων, Θερμαϊκού και Επανομής, ήταν: Στο Θερμαϊκό, ο Αλεξανδρής από 3.517 ψήφους που είχε πάρει την πρώτη Κυριακή ανέβηκε στους 4.083 ψήφους, ενώ ο Μαυρομάτης από 2.742 ψήφους στις 7 Νοεμβρίου πήγε στους 3.426 ψήφους στο β΄γύρο.  Στην Επανομή, από 1.384 ψήφους του πρώτου γύρου ο Αλεξανδρής πήγε στους 2.393 ψήφους, ενώ ο Μαυρομάτης από 1.074 ψήφους ανέβηκε στους 2.056 ψήφους.
Βέβαια, για να είμαστε και απολύτως δίκαιοι, δεν επαληθεύτηκε πλήρως η πρόβλεψή μας ότι  «το βαρόμετρο είναι η δεξαμενή ψήφων της Επανομής. Κάποιες εκτιμήσεις ότι η διαφορά Αλεξανδρή-Μαυρομάτη θα κυμαίνονταν στο 60%-40% δεν επιβεβαιώθηκαν, πολύ περισσότερο που τις τελευταίες ώρες λειτούργησαν στην Επανομή και το Μεσημέρι πολλές… υπόγειες διαδρομές και οι μόνοι σίγουροι που πήγαν στο πλευρό του νικητή, ήταν οι ψηφοφόροι στον πρώτοι γύρο του Λάκη Οικονομίδη.
Επομένως, μετά και από τα αποτελέσματα που παρουσιάσαμε πιο πάνω, θεωρούμε ότι τη νίκη στο θριαμβευτή των εκλογών, γιατρό Γιάννη Αλεξανδρή, την έδωσε η Μηχανιώνα, με αυτή τη θεαματική μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο υποψηφίων. Και είναι πιστεύουμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε πολλά εκλογικά τμήματα της Νέας Μηχανιώνας, στο θεωρούμενο από τον Μαυρομάτη «κάστρο» του, κατόρθωσε η παράταξη Αλεξανδρή να πετύχει την πρωτιά. Όπως στο 291 εκλογικό τμήμα όπου έλαβε 162 ψήφους ο νικητής των εκλογών έναντι 129 του Μαυρομάτη ή στο 292 (150-126) και στο 293 (168-145).
Θα ήταν παράλειψή μας τέλος να μην επισημάνουμε ότι στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στη νέο Δήμο Θερμαϊκού, ουσιαστική ήταν η συμβολή της παράταξης «Μπροστά Μαζί» του υποψηφίου δημάρχου Απόστολου Οικονομίδη, οι υποψήφιοι του οποίου στο σύνολό τους σχεδόν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) είχαν ταχθεί στο πλευρό του κ. Αλεξανδρή για να μην συνεχιστούν τα φαινόμενα της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος, της αδιαφάνειας και της παραπληροφόρησης που χρησιμοποιούσε η διοίκηση Μαυρομάτη.
Όσον αφορά τους άλλους συνδυασμούς, οι πληροφορίες μας λένε ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι του συνδυασμού του κ. Γρηγόρη Παραδείση επέλεξαν την τακτική του λευκού ή άκυρου στις εκλογές, το ίδιο που έπραξε και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της κ. Ντίνας Μώραλη. Ενώ από την άλλη, παρά την γνωστή στάση του κ. Νίκου Παράσχου (αλήθεια, τώρα μετά την αποτυχία Μαυρομάτη, τι θα γίνει με τα συμφωνηθέντα;) αρκετοί υποψήφιοί του τάχθηκαν υπέρ του κ. Αλεξανδρή, συμβάλλοντας στη νίκη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου