Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται νέα φορομπηχτικά μέτρα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν τα «σπασμένα» της οικονομικής κρίσης, καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 που θα κατατεθεί σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, προβλέπει περικοπές στις ΔΕΚΟ ύψους 800 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα φορομπηχτικά μέτρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι περικοπές αυτές θα προέλθουν από τη µείωση προσωπικού και αποδοχών και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, που συνεπάγεται κλείσιµο ορισµένων και συγχωνεύσεις άλλων.
Η µείωση προσωπικού θα γίνει κυρίως µε τη µη ανανέωση συµβάσεων ορισµένου χρόνου, καθώς και µε µετατάξεις ή συνταξιοδοτήσεις όσων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Στις αποδοχές, το µαχαίρι θα πέσει µέσω των επιδοµάτων, τα οποία θα περιοριστούν στο 8% των βασικών αποδοχών, κάτι που συνεπάγεται µεγάλες απώλειες, κυρίως των υψηλόµισθων.
Οι πρώτες ∆ΕΚΟ που θα υποστούν τις παρεµβάσεις αυτές θα είναι οι ζηµιογόνες. Μετά τον ΟΣΕ, έρχεται η σειρά των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Θα κλείσει, επίσης, και µια σειρά από φορείς του ∆ηµοσίου.
Ο προϋπολογισµός του 2011 συντάχθηκε υπό τις οδηγίες της τρόικας, µε βασική κατεύθυνση την εµµονή στον στόχο του Μνηµονίου για µείωση του ελλείµµατος στα 17 δισ.ευρώ (περίπου 7,4% του ΑΕΠ), παρά την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 και την υπέρβαση που αναµένεται να σηµειωθεί στο έλλειµµα του 2010. 
Έτσι, απαιτήθηκαν πρόσθετα µέτρα, επιπλέον εκείνων που είχαν αρχικά σχεδιαστεί στο Μνηµόνιο, της τάξης των 4 δισ. ευρώ, τα οποία επικεντρώνονται στην περικοπή των δαπανών των ∆ΕΚΟ και του τοµέα της υγείας και στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.
Πέραν των ∆ΕΚΟ, τα βασικότερα µέτρα του νέου προϋπολογισµού, παλιά και νέα, είναι τα εξής: 
-Αύξηση του µεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, µε τον οποίο φορολογούνται κυρίως τα τρόφιµα, από 11% σε 13% και του χαµηλού συντελεστή από 5,5% σε 6,5%. Στον χαµηλό συντελεστή θα µεταφερθούν, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα φάρµακα και τα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
-Εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο. 
-Αύξηση των αντικειµενικών τιµών των ακινήτων. 
-Περικοπές αµοιβών δηµοσίων υπαλλήλων, όχι µόνο των ∆ΕΚΟ, αλλά και στο στενό δηµόσιο τοµέα, µέσω της καθιέρωσης ενιαίου µισθολογίου. 
-Περικοπές επιδοµάτων που δίνει το Δηµόσιο µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια. 
-Δραστικές περικοπές των δαπανών στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση µέσω µέτρων, όπως η καθιέρωση διπλογραφικού συστήµατος και νέου συστήµατος προµηθειών.
-Μείωση δαπανών άµυνας.
Τα νέα µέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση είναι µεν στην κατεύθυνση που η τρόικα επιθυµεί, δηλαδή είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, και επικεντρώνονται στην περικοπή δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, πλην όµως δεν έχουν ακόµη συγκεκριµενοποιηθεί σε βαθµό που να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατικότητά τους. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, οι διαπραγµατεύσεις θα συνεχισθούν και τις επόµενες ηµέρες, µε σκοπό τα µέτρα να συµπληρωθούν και να εξειδικευθούν, µε τρόπο που να διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν τα προσδοκώµενα.

   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου