Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μακελειό στη Μόσχα με 35 νεκρούς


Μακελειό στη Μόσχα, καθώς η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 46. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ανέβαλε το ταξίδι του στο Νταβός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ εξαιτίας της επίθεσης, δήλωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για την έκρηξη θα τιμωρηθούν.

«Η ασφάλεια θα ενισχυθεί στους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους», όπως γράφει ο Μεντβέντεφ. «Πενθούμε για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο. Αυτοί που τη σχεδίασαν θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν», συμπληρώνει.
Ο Μεντβέντεφ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ελβετία αύριο και θα εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία στο διεθνές φόρουμ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε την επίθεση στο Ντομοντέντοβο μέσω του εκπροσώπου του, Ρόμπερτ Γκιμπς. "Καταδικάζω έντονα αυτήν την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια κατά του ρωσικού λαού", αναφέρεται στην ανακοίνωση που διάβασε ο Γκιμπς. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στη Μόσχα, εφόσον χρειαστεί.
Από τους πρώτους που καταδίκασαν την επίθεση ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυος με τη Ρωσία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. "Καταδικάζω έντονα αυτή τη φρικιαστική ενέργεια (...) Σ' αυτή τη μάχη είμαστε μαζί. Πρόκειται για μια κοινή απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Το ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το ρωσικό λαό και την κυβέρνηση", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.
Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε μήνυμά της προς τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκφράζει τη "συμπάθειά" της και του ζητά να μεταφέρει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων. "Πληροφορήθηκα με φρίκη για τη δειλή επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο", αναφέρεται στο μήνυμα της καγκελαρίου ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Γκίντο Βεστερβέλε, χαρακτήρισε την επίθεση "μια βάρβαρη ενέργεια που τίποτα δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει".
Την επίθεση καταδίκασε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντάς την "βάρβαρη και δειλή επίθεση". Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στο ρωσικό λαό διαβεβαιώντοντας τις ρωσικές αρχές για "την αλληλεγγύη της Γαλλίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου