Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Υπεξαίρεση και εξαφάνιση από τον ταμία του δήμου Παγγαίου

"Το μόνο εύκολο πράγμα στην Ελλάδα να κλέψει κανείς δημόσιο χρήμα", λέει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής

«Το μόνο εύκολο πράγμα σήμερα στην Ελλάδα, είναι να κλέψει κανείς δημόσιο χρήμα», δήλωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης , κ.Λέανδρος Ρακιτζής, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση της ΕΤ3, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση της υπεξαίρεσης ύψους  117.00 ή κατ΄άλλους 185.000 από το ταμείο του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, που συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Ρακιτζής ανέφερε ότι το κλεμμένο δημόσιο χρήμα από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν μέχρι τώρα, πρέπει να ανέρχεται γύρω στα 2 δις ευρώ. Ενώ επίσης επισήμανε την αργοπορία που υπάρχει μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, με συνέπεια να καθυστερεί η απόδοση δικαιοσύνης και οι δράστες να κυκλοφορούν για χρόνια ελεύθεροι. Τέλος, πρότεινε να εφαρμοστεί στις οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων το διπλογραφικό σύστημα, όπως στις τράπεζες, για να αποφεύγονται στο μέλλον περιπτώσεις καταχρήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η υπόθεση αποκαλύφτηκε  την περασμένη Τρίτη, όταν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης, ανακοίνωσε ότι ο ταμίας του Δήμου, υπεξαίρεσε από το δημοτικό ταμείο το ποσό των 117.000 ευρώ. Την υπεξαίρεση ομολόγησε και ο ίδιος ο ταμίας, που έχει εξαφανιστεί τις τελευταίες ημέρες, με επιστολή που έστειλε στον δήμαρχο Παγγαίου.
Ο Ταμίας, εργαζόταν επί σειρά ετών στο Δήμο Ελευθερούπολης ο οποίος μετονομάστηκε σε Δήμο Παγγαίου μετά τη συνένωση των πέντε δήμων της επαρχίας Παγγαίου. Ενώ στην επιστολή του ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την πράξη γιατί είχε δανείσει χρήματα σε τρίτους και ο ίδιος από ένα σημείο και μετά είχε μεγάλα οικονομικά ανοίγματα.
 Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα μετά από εκτεταμένη συζήτηση να στείλει την επιστολή στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών καθώς αποτελεί απόδειξη και ομολογία ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος διέπραξε ποινικό αδίκημα. Επίσης, αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν από την ενέργεια αυτή και να γίνει εκτεταμένος έλεγχος σε όλες τις ταμειακές υπηρεσίες του Δήμου και των νομικών του προσώπων δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος ταμίας ήταν υπεύθυνος και για άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο ταμίας επικοινώνησε με τον δήμαρχο, δηλώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψει πίσω το ποσό που καταχράστηκε.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, οι δύο τότε ταμίες του τότε Δήμου Παγγαίου, είχαν δολοφονήσει τον τότε δήμαρχο Τριαντάφυλλο Κουκούδη, με τον οποίο είχαν διαφορές για οικονομικές ατασθαλίες στον Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου