Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Γιατί καθυστερεί η διεκδίκηση των κλεμμένων από τη Siemens;


Καθολική, είναι πλέον η αξίωση του ελληνικού λαού «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Κι αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, είναι να ζητήσει μέσω της διπλωματικής οδού (διακρατικά από το Βερολίνο) αλλά και μέσω της δικαιοσύνης, την επιστροφή όλων αυτών των τεράστιων ποσών που λεηλάτησε η Siemens από το ελληνικό κράτος. Και δεν μιλάμε για λίγα λεφτά, αλλά για ένα ποσό που σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς ανέρχεται σε πάνω από 2 δις ευρώ, ενώ άλλα 110 τουλάχιστον εκατομμύρια δόθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της πολυεθνικής εταιρείας στα κομματικά ταμεία και στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.  

Υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον 17 χώρες, έχουν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τη Siemens για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων». Και από αυτά, 400 εκατ. δολάρια έλαβαν οι ΗΠΑ, 400 εκατ. ευρώ περίπου η Γερμανία, αξιοσημείωτα μεγάλα ποσά χώρες όπως η Ρωσία, η Αργεντινή, το Κουβέιτ, το Μπαγκλαντές κ.α. Στην Ελλάδα, όχι απλώς δεν έχει κινηθεί αγωγή έστω κι ενός ευρώ από το ελληνικό κράτος, αλλά δεν έχει καν προσδιορίσει το κράτος το ύψος της ζημίας, δεν έχει αναθέσει καν σε εμπειρογνώμονα την εκτίμηση του ύψους της ζημίας για το σύνολο των σκανδαλωδών συμβάσεων με τη Siemens.
Σε άλλες χώρες, οι υπεύθυνοι έχουν πάει ήδη φυλακή. Ενώ στη Νιγηρία ορισμένοι μπήκαν ή ετοιμάζονται να μπουν, στην Ελλάδα δεν έχει οριστεί καν δίκη, όχι για τα πολιτικά πρόσωπα που είναι θωρακισμένα συνταγματικά με ατιμωρησία, αλλά ακόμη και για τα φυσικά πρόσωπα.  Και οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν για παράδειγμα  γιατί δεν έχει οριστεί ακόμη η δίκη του Θόδωρου Τσουκάτου, που δημόσια παραδέχτρηκε ότι έλαβε 1 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστική εν προκειμένω η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη που σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας δεν πέρασε από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπορεί τα τυχόν ποινικά αδικήματα πολιτικών έχουν παραγραφεί, ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχουν περιθώρια για την καταβολή αποζημιώσεων μέσα από τις λεγόμενες αστικές ευθύνες, με απώτερο στόχο την «υλοποίηση της λαϊκής απαίτησης: «φέρτε πίσω τα κλεμμένα».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής «υπήρξε η ομόφωνη παραδοχή ότι -εκτός από πρόσωπα- χρηματοδοτήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και τα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», απευθύνοντας έκκληση στα δύο μεγάλα κόμματα: «Αυτό που παραδέχθηκαν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, περιμένω να το παραδεχθούν δημόσια οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς. Και, κυρίως, περιμένω τις ενέργειές τους στο πεδίο της κομματικής κάθαρσης και της δικαστικής αντιμετώπισης αυτής της παράνομης χρηματοδότησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου