Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Οργή πολιτών στη διαβούλευση για το νόμο "περί ευθύνης υπουργών"

Είναι εκπληκτική η οργή που βγάζουν οι πολίτες, γράφοντας στη δημόσια διαβούλευση που άρχισε στο κυβερνητικό site www.opengov.gr σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στο νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών. Αλλά και πολύ συγκεκριμένες οι προτάσεις τους σχετικά με τη μεταχείριση που πρέπει να έχουν υπουργοί, βουλευτές και κρατικά στελέχη και η οποία δεν πρέπει να διαφέρει από τη μεταχείριση που απολαμβάνουν οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας. 

Τα μηνύματα που στέλνονται στο www.opengov.gr πυκνώνουν με εκπληκτική ταχύτητα, αν και η σχετική  δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε μόλις την περασμένη Πέμπτη. Ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιούν στα ιδιαίτερα καυστικά σχόλιά τους οι πολίτες, είναι αρκούντως σκληρή.
Παραθέτουμε στη συνέχεια κάποια από τα σχόλια, θεωρώντας ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
-Πιστεύω ότι ο Νόμος 3126/2003 είναι ότι πιο αισχρό έχει ψηφιστεί επιτρέποντας σε δημόσια πρόσωπα που ψηφίστηκαν από τον Ελληνικό Λαό να τον κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Πρέπει λοιπόν η νυν κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος της (γιατί η ίδια τον ψήφισε αρχικά) και αλλάξει και το σύνταγμα σχετικά με την ευθύνη των δημόσιων λειτουργών.
Πρέπει να γίνεται εξοντωτικός έλεγχος των περουσιακών στοιχείων και δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο κάθε χρόνο όσων μπαίνουν στην βουλή ή διορίζονται ως γενικοί γραμματείς σε υπουργεία, διευθυντές, δήμαρχοι, προιστάμενοι και υπάλληλοι εφοριών και γενικότερα σε όποιον έχει σχέση με διαχείριση δημόσιας περιουσίας ώστε να είναι δυνατόν ο έλεγχος αυτών που πλουτίζουν εις βάρος του δημοσίου.
-Σχετικά με την παραγραφή πρέπει να καταργηθεί άμεσα και μάλιστα η αντιμετώπιση των  υπουργών και όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να είναι πιο σκληρή από οποιονδήποτε άλλον πολίτη. Σε περίπτωση δε που αποκαληφθεί οποιοδήποτε έγκλημα (ιδιαίτερα κακούργημα) ακόμα και μετά την παραγραφή τότε να τίθεται αυτόματα αξιόποινο ο ένοχος να δικάζεται και να τιμωρείται εφόσον αυτό αποδειχθεί.
Προτείνω επίσης δημόσια πρόσωπα που αποδεδειγμένα έκαναν κατάχρηση δημόσιας περιουσίας να απολύονται άμεσα από το δημόσιο, να τους στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα, να μην μπορούν ποτέ να διοριστούν στο δημόσιο ή να έχουν σχέση με αυτό (π.χ. κρατικές προμήθειες) και να γίνεται άμεσα δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να αποκατασταθούν οι οικονομικές βλάβες που έπραξαν.
-Με λυπεί το γεγονός ότι ζω στην χώρα που έδειξε- έμαθε σε όλους τους λαούς την δημοκρατία και την ισονομία. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι ενώπιον των νόμων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι διαφορετική για κανένα λόγω. Ούτε για την καταγωγή τους, ούτε για την κοινωνική τους θέση, ούτε λόγω του εισοδήματος τους, μα πάνω απ’ όλα όταν είσαι κρατικός λειτουργός και ασχολείσαι με τα κοινά του τόπου.
Λυπάμαι, όταν από την πρώτη μέρα της διακυβέρνηση της χώρας μας δεν έχετε εφαρμόσει αυτά τα απλά. Τώρα αμέσως άρση της βουλευτικής ασυλίας, χωρίς καμία παραγραφή και άνευ χρονικού ορίου.
-Δεν μπορεί ο απλός πολίτης όταν υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα να δικάζεται όποτε και όταν πιαστεί από την πολιτεία (να τιμωρείται) και ο εκάστοτε πολιτικός με την λήξει της θητεία του ή το κλείσιμο της βουλής να παραγράφονται όλα και το Ε9 να γίνεται διπλάσιο από τις business που έκανε. «ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΙΣΟΝΟΜΙΑ» ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Η’ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
-Ντροπή σας που υπάρχει αυτός ο Νόμος…. Πρέπει να ισχύει και για τους βουλευτές οτι και για όλους εμάς…  Ούτε να κλείνει η βουλή και να παραγράφεται το αδίκημα …ούτε να αποφασίζουν οι υπόλοιποι βουλευτές για το αμα θα παραπεμφθούν οι συνάδελφοι τους…. Ελεύθερος δρόμος προς τη δικαιοσύνη για όλα τα αδικήματα ( τροχαία, κλήσεις, βιοπραγία …απο το πιο απλό μέχρι και το πιο ουσιώδεις) Τώρα όσον αφορά πολιτικά λάθη που εγιναν χωρίς πρόθεση ..άνθρωποι είναι και αυτοί και κάνουν λάθη…… Αμα κλέβουν δημόσιο χρήμα, παίρνουν μίζες, κάνουν χάρες με σκοπό το δικό τους κέρδος με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αναστολή να σαπίσουν στην φυλακή και να πάει όλη η περιουσία τους στο Λογαριασμό της Βουλής για το Δημόσιο Χρέος.
-ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΠΟΤΕ!!!!
ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΕΞΗ ‘ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ’ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ  ΑΤΙΜΟΡΗΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ  ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ) ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ.
-Η διαφάνεια έχει και κόστος. Δεν μπορεί να μας λέτε: τα φέρνουμε όλα στο φως, δείτε τις πρεμούρες, δείτε τις ξεδιαντροπιές, και αμέσως μετά να προφασίζεστε λόγους προστασίας του πολιτικού συστήματος. Πολύ φοβάμαι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο -και εν αποτυχία των εξεταστικών των σκανδάλων επιτροπών να καταλήξουν σε χειροπιαστά αποτελέσματα σε σχέση και με την καθυστέρηση της δικαιοσύνης στα ίδια θέματα- θα προκαλέσουν μεγαλύτερη οργή και βιαιότερες εκρήξεις, όπως πάντα προκαλούν τα ημίμετρα σε επικίνδυνους καιρούς. Κατά την ταπεινότατή μου γνώμη η τέτοια εξάλειψη του αξιοποίνου η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, μέχρι της αναθεωρήσεώς του, θα πρέπει να αλλάξει άμεσα μέσω μιας αυθεντικής και τελολογικής ερμηνείας του από νέο νόμο που θα διευκρινίζει ότι δεν αφορά για παράδειγμα αδικήματα που έγιναν καθ’ υπέρβαση ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων των υπουργών. Παρά το αμφισβητούμενο της νομιμότητας τέτοιας διάταξης, νομίζω ότι άμεσα πρέπει να θεσπιστεί και ας εναπόκειται πια στον κάθε υπουργό να επικαλείται την πιθανή αντισυνταγματικότητά του.  Κατεπείγουσα ανάγκη πάντως υφίσταται όπως πολιτικοί και πολίτες να έχουν την πλήρη βεβαιότητα ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα των παρελθόντων σκανδάλων λόγω εξαλείψεως του αξιοποίνου, μη άρσεως της ασυλίας ή παραγραφής, ώστε επιτέλους να επέλθει συμφιλίωση μεταξύ πολιτικών και πολιτών.
-Αυτό που έχει για μένα σημασία είναι να υπάρχει πολιτική βούληση τέτοια ώστε αν έχουν διαπραχθεί εν γνώσει ενός υπουργού κάποιο αδίκημα αυτό να εξετάζετε όχι από την Βουλή, αλλά από ειδικό ανακριτή που θα ορίζει όχι η Βουλή ή ο Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά η ίδια η Δικαιοσύνη και να γίνει νόμος του κράτους.
Δεν υπάρχει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Αν υπήρχε σήμερα δεν θα κάναμε διαβούλευση…
Προτείνω να καταργηθεί η θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης ώστε να μην υπάρχει πολιτικά άμεσα κάποιος που να μπορεί να «επηρεάζει» από πολιτική θέση τη δικαιοσύνη. Οι «αρμοδιότητες»  (μιλάω σαν απλός πολίτης που θέλει να μαθαίνει την ΑΛΗΘΕΙΑ, και στη χώρα μας να υπάρξει ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) – αν θέλουν να υπάρχει κάποιος πολιτικά που να αποφασίζει – του υπουργού Δικαιοσύνης μπορούν να ασκούνται από όλο το σώμα της Βουλής ή π.χ. αρκεί και από το υπουργό Εσωτερικών (οπότε γίνεται και οικονομία). Αντί του Υπουργείου Δικαιοσύνης να υπάρχει ανεξάρτητο όργανο από δικαστικούς λειτουργούς και εισαγγελείς που να ελέγχει την εκάστοτε νομοθετική και εκτελεστική εξουσία όταν αυτή διαπράττει αδικήματα εις βάρος του Ελληνικού Κράτους και των πολιτών του.
-Oι πολιτικοί να μην έχουν καμμια ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ.!!! Να μην   ισχύουν  όσα ισχύουν για τους πολίτες. Όπως για τους δικηγόρους κλπ ισχύει το ότι είναι αυστηρότερες οι ποινές σε κάποια αδικήματα έτσι να ισχύει και για τους πολιτικούς. Καμία παραγραφή, ποτέ. Επίσης να δημοσιεύονται τα στοιχεία τους και της οικογένειας, των μέχρι και 2ου βαθμού , και να υπάρχουν δεσμεύσεις  αλλά και  δημεύσεις περιουσιών εφόσον εξ αιτίας των ζημιώνεται το Κράτος.  Να καταργηθεί η  ασυλία μόνιμα.
-Δεν πιστεύω τίποτε και δεν ελπίζω σε τίποτε σε αυτή την χώρα. Για τον απλούστατο λόγο ότι εσείς κύριοι βουλευτές έχετε το μαχαίρι και το πεπόνι. Καθόσαστε σαν μικρά παιδάκια και μιλάτε για τα αυτονόητα για να ρίξετε στάχτη στα μάτια του Έλληνα και στο τέλος να μην γίνει τίποτε.
Τόσα δις έχουν κλαπεί και κανένας δεν έχει πάει φυλακή.
Είσαστε ένα ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΟ μέχρι το κόκκαλο κοινοβούλιο. Το μόνο που κάνετε είναι να ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΥΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.
-ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. ΚΑΙ ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ , ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΤΙ? ΓΙΝΕΤΑΙ. ΜΕ  ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ». ΤΟ » ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ», ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ  » ΑΝΕΚΔΟΤΟ». ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,  ΝΑ  ΕΡΕΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ Η ΒΟΥΛΗ, ΚΑΙ Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ » ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ»
-Οι πολίτες στην Ελλάδα  του 2011 περιμένουν στο συγκεκριμένο θέμα να δουν:
1. Ολοκληρωτική διαγραφή του όρου παραγραφή. Είναι από τη φύση του έξω από κάθε νόημα δημοκρατίας. Καμία παραγραφή λοιπόν!
2. Ολική άρση της ασυλίας. Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να έχουν περισσότερα δικαιώματα απ’ τους πολίτες που τους εκλέγουν.
3. Παραδειγματική και εξοντωτική τιμωρία των ενόχων.
4. Ολική δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
5. Άμεση κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων!!!
6. Άμεση κατάργηση όλων των προνομίων που απορρέουν απ’ τη θέση τους.
Το σχέδιο νόμου λοιπόν που θα φέρετε στη βουλή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα άνωθεν.
Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά τρικ που ανήκουν σε άλλες εποχές πια.  Οι πολίτες περιμένουν να δουν πράξεις. Έργα.
-ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ;
 ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ; ΝΤΡΟΠΗ
-Τι σημαίνει ισοπολιτεία;… και τι παραγραφή;…
Τι σημαίνει ισότητα και ισονομία;…
Δεν αφήνετε τα κόλπα και τα τερτίπια…
Εφαρμογή του Συντάγματος για όλους ΤΩΡΑ και κατασχέσεις.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
-Σε ό,τι αφορά τον προτεινόμενο νόμο από τον κ. Καστανίδη, τούτος προφανώς είναι ανεπαρκέστατος να καλύψει το υφιστάμενο πρόβλημα. Άλλωστε οι λεηλασίες που έχουν διαπραχθεί σε βάρος της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν παραγραφεί πανηγυρικά. Το νομικό πλαίσιο που ισχύει περί ευθήνης υπουργών, ασυλίας των βουλευτών, περί χρόνου παραγραφής κτλ μόνον μια λέξη-σύνθημα φώναζε μεγαλοφώνως προς την εκάστοτε εξουσία:
ΚΛΕΨΤΕ-ΚΛΕΨΤΕ-ΚΛΕΨΤΕ, ατιμωρητί. Τώρα κλαίμε πάνω στα ερείπια ως μωρές παρθένες. Άραγε, οι εκάστοτε 300 που ψήφιζαν τη νομοθεσία αυτή δεν αντιλαμβάνονταν ούτε τα αυτονόητα; Φαίνεται πως οι 4 προηγούμενες πτωχεύσεις της χώρας -οι οποίες σημειωτέον συνοδεύτηκαν όλες από αλλαγή πολιτεύματος έως εμφυλίους πολέμους- δεν δίδαξαν τίποτα στους πολιτικούς μας, ή το χειρότερο, οι πολιτικοί μας αγνοούν πλήρως την Ελληνική Ιστορία.
-Άρθρο μόνο. Οι βουλευτές έχουν ισόβια ευθύνη και δικάζονται από τους φυσικούς δικαστές , όχι από τη Βουλή, για τυχόν παραβιάσεις Νόμων.Ευθύνη έχουν και όσοι βουλευτές γνωρίζουν με στοιχεία συναδέλφους των που παραβιάζουν Νόμους και δεν τους καταγγέλουν.
-ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΣΘΗΜΑ.ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ??ΜΕΤΑ ΛΕΕΙ Ο Κ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.Ε-ΣΕΙΣ Κ Μ Ο Ν Ο ΤΑ ΤΡΩΤΕ Μ Ο Ν Ο Ι Σ ΑΣ!ΤΕΛΟΣ!
-Να μην ισχυει κανενος ειδους παραγραφη αδικηματων για βουλευτές, ανεξάρτητα απο την βαθμονομηση του αδικήματος (πταισμα, πλημελημμα η κακουργημα), τελεία και παυλα. Επίσης να αρθεί κάθε είδους ασυλία που αφορα τα πολιτικά πρόσωπα και τελικά να ανακληθουν πλήρως ΟΛΕΣ οι προηγουμενες παραγραφές αδικηματων βουλευτών και υπουργών απο την μεταπολίτευση κι έπειτα και να επιβληθούν ποινές με τον τρόπο που θα περιγράψω παρακάτω.
-Επειδή ο λαός μπορεί τελικά να ξεχνά, η Ιστορία όμως όχι, να επιστραφούν όλα τα ποσά που καταχραστήκατε απο την μεταπολίτευση και στο εξής, στο ακέραιο και με την σημερινή ισοτιμία σε ευρώ και να κατατεθούν σε λογαριασμό υπέρ της μείωσης του ελείμματος και του Εθνικού χρέους. Αναφέρομαι σε αυτά που φάγατε όλοι μαζί (Θ. Παγκαλος) και σε όσα φαγατε χώρια.
   Επίσης προτείνω οι ποινές για τα αδικήματα αυτά να διαβαθμίζονται αναλογικά με τους μέσους όρους μισθών των βουλευτών και των πολιτών. Εξηγούμαι: Οσες φορές υπερβαίνει τον μέσο μισθό του ελληνα φορολογούμενου ο μέσος μισθός των βουλευτών (π.χ 1000% πάνω), να χρησιμοποιείται η ιδια αναλογία στις ποινές των βουλευτών για αντίστοιχα αδικήματα.
   Η απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα να αφορά τους πάντες διοτι πράγματι πολλές φορές στο παρελθόν (και στο παρον) παρατηρηθηκε σκασιαρχείο απο τους υπευθυνους αξιόποινων πράξεων σε χώρες του εξωτερικού.
   Τελος, και με τον κίνδυνο να φανώ αναχρονιστικός, πριν γίνουν όλα αυτά να επιβάλλεται ατιμωτική καθαίρεση απο το αξίωμα του καθενός, προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση των επόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου