Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Προς απομάκρυνση από τη Νομική των έγκλειστων μεταναστών;


Βάσιμες ελπίδες επίλυσης του προβλήματος με τους έγκλειστους στη Νομική Σχολή Αθηνών μετανάστες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι 250 περίπου λαθρομετανάστες, έδειχναν να αποδέχονται την πρόταση για μεταφορά τους σε άλλο, μη πανεπιστημιακό χώρο.  Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης συμφωνήθηκε οι απεργοί πείνας να μετακινηθούν συντεταγμένα, σε πορεία, μαζί με όσους τους συμπαραστέκονται, στο κτίριο το οποίο είχαν προτείνει αρχικώς οι πρυτανικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε βίαιη εκκένωση του κτιρίου, έπειτα από το ναυάγιο που υπήρξε το μεσημέρι και το αίτημα των πρυτανικών αρχών για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι μετανάστες αποχωρούν από ώρα σε ώρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες ζητούν να μετακινηθούν μόνοι τους σε καινούριο κτήριο, στο κτήριο όπου θα μετεγκατασταθούν να μην υπάρχει 24ωρη αστυνόμευση και ο χώρος να είναι ανοικτός σε όσους θέλουν να τους συμπαρασταθούν.
Νωρίτερα, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου υπέβαλε αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου, ενώ αμέσως μετά ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι «τα μέλη της Κίνησης θα παραμείνουν στο πλευρό των απεργών μέχρις εσχάτων».
Συνάντηση Χρ. Παπουτσή με μετανάστες
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη Νομική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε συνάντηση με εκπροσώπους των οργανώσεων των μεταναστών, καλώντας τους να συμβάλουν στην ομαλή αποχώρηση από τους χώρους της Νομικής Σχολής.
«Όσοι έχουν το δικαίωμα Ασύλου θα το πάρουν, όσοι έχουν δικαίωμα Διεθνούς Προστασίας θα την έχουν. Όλοι οι υπόλοιποι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα θα έχουν τα δίκαιά τους και τη νομιμοποίηση τους με τον τρόπο τον οποίο προβλέπουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Πρόσθεσε πως «για όλους τους υπόλοιπους και πάλι η ελληνική κυβέρνηση θα φροντίσει ούτως ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρούμε λύση και για τα δικά τους θέματα».
Ο κ. Παπουτσής τόνισε πως «είναι πολλοί εκείνοι επιβουλεύονται τη θέση των μεταναστών στην Ελλάδα....είναι πολλοί αυτοί που επιβουλεύονται την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να έχει μια καθαρή μεταναστευτική πολιτική».
Απηύθυνε δε έκκληση σε όλους να μείνουν μακριά και μην ακούν «τις φωνές εκείνων που επιχειρούν με κάθε τρόπο να εντάξουν τους μετανάστες σε κινήσεις βίας, σε κινήσεις έντασης που έχουν μόνο στόχο πολιτικά συμφέροντα και πολιτικές επιδιώξεις μακριά από τα συμφέροντα των μεταναστών».
Έκκληση προς τους μετανάστες που βρίσκονται στο χώρο της Νομικής απηύθυναν εκπρόσωποι μεταναστευτικών και μουσουλμανικών οργανώσεων μετά τη συνάντηση ε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι σημείωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την ομαλή αποχώρηση των μεταναστών στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα βήματα που έκανε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση στο ζήτημα της παροχής ασύλου.
Κυβερνητική σύσκεψη
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης με τους παράνομους μετανάστες. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
«Δεν κάνουμε ασκήσεις αυταρχισμού. Ακολουθούμε όσα επιτάσσει ο νόμος και οι κανόνες της συντεταγμένης Πολιτείας», ανέφεραν συνεργάτες της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αννας Νταλάρα, η οποία συμμετέχει επίσης στη διυπουργική σύσκεψη που συνεχίζεται στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Αρνηση μετεγκατάστασης
Προηγήθηκε η άρνηση των μεταναστών να μετακινηθούν σε άλλο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπως είχαν προτείνει οι πρυτανικές αρχές.
Στο κείμενο της απόφασης των μεταναστών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:
1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από την άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτινούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.
Στο κτήριο της Νομικής βρέθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε: «η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί».
Υπενθυμίζεται πως τη μετακίνηση των μεταναστών σε άλλο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας πρότειναν οι πρυτανικές αρχές. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτήριο «πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν πως η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής.
Επικοινωνία Γ. Ραγκούση με τους πολιτικούς αρχηγούς
Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση γύρω από τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν οι μετανάστες το κτήριο της Νομικής Σχολής.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κόμματος, ότι «δεν είναι ώρα κριτικής, αλλά ώρα πολιτικής ομόνοιας απέναντι σε ένα πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλο κτήριο.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σε κάθε περίπτωση να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η παραμονή των μεταναστών στο χώρο για τη χρήση βίας εναντίον τους και την κατάργηση του ασύλου.
Υπήρξε επίσης επικοινωνία με μεταναστευτικές οργανώσεις, στις οποίες διαμηνύθηκε πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλυθεί ειρηνικά και πως οι κινήσεις δεν αφορούν συνολικά στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Επίθεση ΝΔ στον Αλ. Αλαβάνο
Επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι «έφτασε σήμερα στην έσχατη πολιτική αθλιότητα να μοιράζει πιστοποιητικά ελληνικότητας».
«Προφανώς θεωρεί Έλληνα μόνον όποιον επιδίδεται σε καταστροφές, λεηλασίες και εμπρησμούς και όποιον προσφέρει πολιτική κάλυψη σε κάθε παράνομη πράξη», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατίαα.
Τηλεφωνική επικοινωνία Χρ. Παπουτσή - Αλ. Παπαρήγα
Να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική ζήτησε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Χρήστο Παπουτσή, μετά την απόφαση της πρυτανείας για άρση του ασύλου.
Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου