Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τα χρέη των 127 εκατ. ευρώ, "πνίγουν" το Δήμο Θεσσαλονίκης


Ακόμη ψάχνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης να εντοπίσουν τις διαδρομές των χρεών και των οφειλών προς τρίτους που ξεπερνούν τα 127 εκατομμύρια, πέρα από τα 52 εκατομμύρια ευρώ της γνωστής μαύρης τρύπας της υπεξαίρεσης από τα δημοτικά ταμεία.  Όπως όλα δείχνουν, γράφει ο Φίλιππος Δεργιαδές στην εφημερίδα «Μακεδονία», η απογραφή των οικονομικών του κεντρικού δήμου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η νέα διοίκηση διαπιστώνει μέχρι και ανυπαρξία οργανωμένου λογιστηρίου.

“Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει ούτε οργανωμένο λογιστήριο” ήταν μία από τις φράσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Χασδάι Καπόν που έπεσαν ως κεραυνός στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και προκάλεσαν οξείες αντιδράσεις από την πλευρά του πρώην δημάρχου.  Όπως ανέφερε ο νέος αντιδήμαρχος, “δεν υπάρχει μηχανογραφημένο διπλογραφικό σύστημα αλλά χειρόγραφο”, στις αποθήκες του δήμου δεν υπήρχε σύστημα παρακολούθησης εισόδου - εξόδου υλικών, ενώ μητρώο των παγίων περιουσιακών στοιχείων δεν υφίσταται. Όλα αυτά σε έναν δήμο που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι πολλά από τα τιμολόγια που αφορούν φορολογικές παραβάσεις εικάζεται ότι μπορεί να είναι και πλαστά, θέμα το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ στα παραπάνω χρέη πρέπει να προστεθούν και οι απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΕΚΟ, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μίλησε για χαλκευμένα στοιχεία, που αποσκοπούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ενώ επισήμανε ότι τα περί ανύπαρκτου λογιστηρίου είναι αυθαίρετες διαπιστώσεις, καθώς υπάρχει και λειτουργεί σχετική υπηρεσία που απασχολεί επτά άτομα.

Να σημειωθεί εδώ η στάση του επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης Κώστα Γκιουλέκα. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας” στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση στην οποία ο Χασδάι Καπόν παρέθεσε τα πρώτα του ευρήματα σχετικά με τα ταμεία του δήμου, απέφυγε να σχολιάσει τα οικονομικά.  Ήταν σαφές ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια υπόθεση για την οποία δεν έχει άμεση γνώση και δεν μπορεί να γνωρίζει τι άλλο επιβαρυντικό θα μπορούσε να προκύψει.
Ωστόσο η οικονομική κατάσταση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι ούτε πρωτόγνωρη ούτε πρωτοφανής στα χρονικά της ιστορίας των ΟΤΑ. 
Όλες οι νέες δημοτικές διοικήσεις αυτήν την περίοδο επιχειρούν να καταγράψουν και να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους, καθώς το πλαίσιο του “Καλλικράτη” θέτει αυστηρές προδιαγραφές, ακόμη και οικονομική επιτήρηση.  Όμως η εικόνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι απογοητευτική για τους ΟΤΑ: Τα χρέη των δήμων το 2009 έφτασαν τα 1,7 δισ. ευρώ. Μόνο οι δέκα πλέον υπερχρεωμένοι δήμοι χρωστούν πάνω από 604.000.000 ευρώ.

Οι οφειλές

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρέθεσε ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα χρέη του δήμου συνοψίζονται στις εξής ομάδες οφειλών:
·         34.000.000 ευρώ προς προμηθευτές, εκ των οποίων 12.500.000 έχουν ενταλματοποιηθεί και είναι άμεσα απαιτητά, ενώ τα εκκρεμή τιμολόγια για το 2010 ανέρχονται σε 18.597.000.
·         43.000.000 από δάνεια, εκ των οποίων 22.000.000 προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 19.000.00 προς την Τράπεζα Πειραιώς, και τα υπόλοιπα προς την Εμπορική Τράπεζα.
·         7.150.000 ευρώ προς την εφορεία, ποσό που υπεξαιρέθηκε και δεν καταβλήθηκε.
·         22.000.000 προς τις εφορείες, αθροιστικά από πρόστιμα.
·         20.000.000 προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
·         1.000.000 προς τις ορχήστρες του δήμου και το ΚΘΒΕ.

Και στο βάθος... τα απορρίμματα

Η άθλια οικονομική κατάσταση του δήμου Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζεται και στο θέμα των σκουπιδιών, καθώς τα περισσότερα απορριμματοφόρα
 
παραμένουν σε αχρηστία λόγω παλαιότητας και έλλειψης ανταλλακτικών.
Το κόστος της συντήρησής τους ετησίως ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ, ενώ για την αγορά ενός καινούργιου απορριμματοφόρου απαιτούνται περίπου 150.000 ευρώ. Δηλαδή με τα χρήματα της συντήρησης των 73 απορριμματοφόρων ηλικίας πάνω από 20 έτη είναι δυνατό να αγοραστούν 13 καινούργια, όσα δηλαδή το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης περισυλλέγοντας σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου