Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Υπόθεση Siemens: "Καλή η αγιαστούρα, αλλά βάλτε και καμία γάτα"

Σκίτσο του Στάθη (Ελευθεροτυπία 20-1-2011)

Καλές είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και κυβερνητικών στελεχών ότι θα απαιτηθούν αποζημιώσεις από τη Siemens για τη ζημία που υπέστη το ελληνικό κράτος σχετικά με τη σκανδαλώδη πρακτική της πολυεθνικής αυτής εταιρείας, αρκεί όλα αυτά να μην μείνουν στα χαρτιά και να μην αποτελούν πυροτεχνήματα μέχρι να εκτονωθεί η λαϊκή οργή. Καθώς, δικαιολογημένα αναρωτιούνται οι πολίτες: Γιατί στους 15 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση και στα άλλα 5,5 χρόνια που κυβερνούσε η Ν.Δ. δεν έκαναν τίποτα τα δύο κόμματα στην κατεύθυνση αυτή; Και όχι μόνο δεν έγινε τίποτα με την διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά τον περασμένο Δεκέμβρη δόθηκε νέο έργο στη Siemens ύψους 2 εκατ. ευρώ !! 
Το πρωί ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου  σημείωσε σχετικά με την υπόθεση Siemens: «Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και σε αυτούς όπου ανήκουν» και δεσμεύθηκε ότι θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις.
«Η διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη ζημιά που υποστήκαμε από φαύλες πρακτικές, είναι αυτό που κάθε ευνομούμενο κράτος επιδιώκει, παράλληλα με τη συνεχή επιδίωξη της τεκμηριωμένης αλήθειας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και για το λόγο αυτόν ζήτησε τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργών.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε:
- Τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες επιβολής προστίμων, από την πλευρά του για θέματα παραβίασης των αρχών διαφάνειας.
- Τον υπουργό Ανάπτυξης, να ζητήσει έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού.
- Τον υπουργό Οικονομικών, να διερευνήσει τη δυνατότητα, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγερσης αγωγής αποζημιώσεως για ηθική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Και επίσης, ο ίδιος ο υπουργός, το ίδιο το υπουργείο ως μέτοχος, μαζί με τους αρμόδιους για εποπτεία Υπουργούς, να επιβλέπουν, ως μέτοχοι εταιρειών που ζημιώθηκαν, την έγερση και την πορεία αγωγών για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από την παράνομη δραστηριότητα της SIEMENS.
«Η δική μας ευθύνη και το κυρίαρχο στοίχημά μας δεν είναι απλά να ρίξουμε φως σε όλα, όπως και κάνουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, αλλά να γίνουν και οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που θα προστατεύουν τον πολιτικό κόσμο από παρόμοιες πρακτικές και παρεμβάσεις, οι οποίες δεν θα λείπουν από το διεθνές οικονομικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «με την αλλαγή σελίδας, με τις κινήσεις μας και με τη νέα διοίκηση στη SIEMENS, ως αποτέλεσμα, προκύπτει επίσης η δυνατότητα μιας υγιούς σχέσης με αυτή την εταιρεία».
Σημείωσε επίσης ότι αναμένει από τη Δικαιοσύνη «να επιταχύνει κατά το δυνατό όλες τις διαδικασίες που εκκρεμούν, για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση». «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις υποθέσεις. Όσο σέρνονται, τόσο δημιουργούν - δικαιολογημένα, βεβαίως - αρνητικές εντυπώσεις», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
Προανήγγειλε ακόμη ότι αύριο, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει εκτενώς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαφάνεια και την αλλαγή των όρων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο υπουργός επικρατείας Χ. Παμπούκης απέστειλε επιστολή προς τη Siemens Α.Ε., στην οποία αναφέρει ότι η χώρα μας «θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φαύλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από τη Siemens» .
Στην ίδια επιστολή ο κ. Παμπούκης σημειώνει ότι το ίδιο προφανώς αναμένεται να πράξουν και οι διοικήσεις των ζημιωθέντων εταιρειών όπως επιβάλλει ο νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου