Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Υπόθεση μεταναστών: Υπάρχει κράτος;

Όταν οι ανευθυνοϋπεύθυνοι μεταθέτουν αλλού τις ευθύνες τους
Υπάρχει κράτος; Από αφορμή τα όσα προηγήθηκαν της κατάληψης κτιρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών από τους 230 μετανάστες, πολύ φοβόμαστε ότι δεν υπάρχουν ούτε κράτος, ούτε υπηρεσίες. Παρά μόνο μία στρατιά ανευθυνοϋπεύθυνων, οι οποίοι όχι μόνο δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά για την οποία αμείβονται από το κράτος, αλλά και προσπαθούν τα ρίξουν αλλού τις ευθύνες κάθε φορά που γίνεται κάποια «στραβή». 
Παρακολουθούμε από το πρωί της Τρίτης να βγαίνουν στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι από το πρωί του Σαββάτου είχαν ενημερώσει, με βάση πληροφορίες που είχαν,  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, ότι επίκειται κατάληψη της Νομικής Σχολής από ομάδες μεταναστών. Κι εκείνοι, αντί να λάβουν μέτρα, τι έκαναν; Τους… έγραψαν κανονικά. 

Οι αστυνομικές αρχές, όχι μόνο δεν εμπόδισαν τους 230 μετανάστες, οι οποίοι, χωρίς χαρτιά και άδειες παραμονής,  έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής από την Κρήτη στον Πειραιά με το πλοίο «Λατώ» να κατευθυνθούν προς τη Νομική, αλλά αντίθετα, τους… συνόδευαν κιόλας. Και όπως γράφει στο ρεπορτάζ της η Ελευθεροτυπία «οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν χωρίς να παρέμβουν τη μετάβαση των μεταναστών από τον Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας. 
Το πιο εξοργιστικό μάλιστα είναι πως η ηγεσία της ΕΛΑΣ, σε ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε πως δεν μπορούσε να παρέμβει εφόσον υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και μάλιστα τη στιγμή που οι μετανάστες δεν διέπραξαν κανένα αδίκημα!!!!!
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης: «Είναι εκρηκτικό το πρόβλημα των μεταναστών, το δημιούργησε η πολιτεία και μόνο η πολιτεία. Από αβελτηρία της πολιτείας φτάσαμε στην κατάληψη. Η αβελτηρία είναι εκπληκτική. Δημιουργείται ένα θέμα από εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Το Σάββατο εγώ, ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο, να μιλήσουμε με τον υπουργό. Άλλος μίλησε με το γραμματέα, άλλος με τον υπασπιστή. Μας είπαν ‘’θα μεταφέρουμε την αγωνία σας’’».
«Το αίτημα μας ήταν να μην ξεκινήσουν αυτοί οι εξαθλιωμένοι άνθρωποι από την Κρήτη να έρθουν στην Αθήνα, δεν έγινε αυτό. Τους άφησαν, ήρθαν στον Πειραιά, διέσχισαν όλη την Αττική και έφτασαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς να εμποδιστούν από κανένα. Δεν είναι εικόνα αυτή πανεπιστημίου να έχει μετατραπεί σε κοιτώνα.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην εξής δύσκολη κατάσταση: Από τη μία μεριά βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους εξαθλιωμένους να προσπαθούν να επιβιώσουν  και από την άλλη πρέπει να κρατήσεις την αξιοπρέπεια  του πανεπιστημίου, να είναι πανεπιστήμιο.
Μιλώντας με την Υπουργό Παιδείας η οποία έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, όταν της είπα ότι έφυγαν από την Κρήτη, μου είπε ‘’πως είναι δυνατόν αυτό;’’ Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι άσυλο δυστυχισμένων. Από τη στιγμή που τους βλέπεις μπροστά σου δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Δεν είναι απλώς να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι το τι θ’ ακολουθήσει. Φαντάζομαι τι θα γίνει και δεν θέλω να το πω.  Προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σκεπτόμενοι όλες τις παραμέτρους. Δεν θα αντιμετωπίσουμε το θέμα παθητικά, απλώς προσπαθούμε με όσο γίνεται ηρεμία να το αντιμετωπίσουμε. Θα το αντιμετωπίσουμε».

Στις πανεπιστημιακές αρχές οι ευθύνες, λέει ο Χ.Παπουτσής

Αντίθετα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, καλύπτοντας την ΕΛΑΣ και τις υπηρεσίες του υπουργείου του, επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών στις πανεπιστημιακές αρχές, μιλώντας για «θεσμική δυσλειτουργία και διοικητική ανικανότητα». Όπως είπε ο κ. Παπουτσής:
«Οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
» Ως εκ τούτου, οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική Σχολή Αθηνών.
» Όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της Πανεπιστημιακή κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους.»

Ανακοίνωση της Κοσμητείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοσμητείας της Νομικής, την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν σε χώρο της Σχολής περισσότεροι από 200 μετανάστες, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. 
Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα και κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής παρά τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας από τις Αρχές του Πανεπιστημίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
«Καλούμε την Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους». 
Να σημειωθεί πως η Κοσμητεία έχει αποφασίσει τη διακοπή της λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου