Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Μέριμνα για τα παιδιά στον καταυλισμό Ρομά της Περαίας


Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλέξανδρής και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης
 με τον πρόεδρο του καταυλισμού των Ρομά Περαίας

Εμβολιασμοί των τσιγγανόπουλων που ζουν στον καταυλισμό Ρομά της Περαίας, πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη στον καταυλισμό αντιπροσωπείας του Δήμου Θερμαϊκού, με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης, η δημοτική σύμβουλος, παιδίατρος Ευαγγελία Φαρίνη, καθώς και η Πρόεδρος της Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής  και Διευθύντρια του ΚΥ Θέρμης  κα Σοφία Καραγιαννοπούλου.

Οι εμβολιασμοί, ξεκινώντας από το τριπλό και της φυματίωσης, θα γίνονται στο χώρο του ΙΚΑ Περαίας, ενώ τα παιδιά θα μεταφέρονται με λεωφορείο του Δήμου, καθώς δεν βρέθηκε κατάλληλος χώρος στον καταυλισμό.
Οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον καταυλισμό της Περαίας, είναι τουλάχιστον απαράδεκτες, καθώς ζουν τώρα το χειμώνα, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, σε ξύλινες παράγκες φτιαγμένες από παλιά κουφώματα και νάιλον. Ενώ το καλοκαίρι ψήνονται μέσα στο λιοπύρι.
Ο χώρος  που έχουν στηθεί τα χαμόσπιτα του καταυλισμού,  ήδη έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στα πλαίσια συμφωνίας για την μεταφορά τμημάτων του Πανεπιστημίου
Ο καταυλισμός των Ρομά Περαίας: Απέραντος σκουπιδότοπος
Όπως είπε στον δήμαρχο Θερμαϊκού  ο πρόεδρος του καταυλισμού, θα πρέπει η Πολιτεία να τους παραχωρήσει έναν χώρο, όπου με τη δημιουργία και των κατάλληλων υποδομών (ύδρευση, ηλεκτρισμός, αποχέτευση) να μπορέσουν να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από μία μόνιμη κατοικία. Η νομαρχία Θεσσαλονίκης είχε παραχωρήσει έναν χώρο για τη στέγασή τους, στη Νέα Ραιδεστό, όμως δεν δέχεται τους Ρομά η εκεί δημοτική αρχή.
«Θέλουμε σπίτια για να μείνουμε αλλά και σχολείο για να μάθουμε γράμματα», φώναζαν τα τσιγγανόπουλα.
Την αντιπροσωπεία του Δήμου Θερμαϊκού συνόδευε η παιδίατρος κ. Σοφία Καραγιαννοπούλου-Κόλιου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και προαγωγής της Υγείας Βόρ. Ελλάδας, η οποία ανακοίνωσε ότι αυτή η διεπιστημονική Εταιρία, θα οργανώσει μία αποστολή γιατρών όλων των ειδικοτήτων για την εξέταση των κατοίκων του καταυλισμού, κυρίως των παιδιών. Καθώς, όπως ανέφερε «υπερασπιζόμαστε την υγεία των παιδιών, καθώψς τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα μας». 

(Πηγή και φωτο: www.Activistis.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου