Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για την ένσταση Μαυρομάτη

Τα "λίγο βαριά" και "λίγο λευκά" ψηφοδέλτια, οι φήμες που οργιάζουν και οι κινήσεις του τέως δημάρχου Μηχανιώνας

Μέσα στη νέα εβδομάδα, πρόκειται να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του Διοικητικού Τριμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την τύχη της ένστασης που κατέθεσε ο ηττημένος των πρόσφατων δημοτικών εκλογών  στον Δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ζητώντας την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Η απόφαση του δικαστηρίου, εκτός των άλλων, θα βάλει οριστικά τέλος και στην αναστάτωση που προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία οι φήμες περί «δικαίωσης του κ. Μαυρομάτη» και «επαναπροκήρυξης των εκλογών». Τις τελευταίες ημέρες, οι φήμες αυτές πήραν τέτοια έκταση, ώστε ιδιαίτερα στη Ν. Μηχανιώνα κάποιοι όχι μόνο να προεξοφλούν ακύρωση των εκλογών και νίκη του πρώην δημάρχου, αλλά και να πιθανολογούν για τους… αντιδημάρχους που θα ορίσει ο κ. Μαυρομάτης μετά την προεξοφλούμενη «επιτυχία του» !!
Νομικοί κύκλοι, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα και θα αποτελούσε έκπληξη η τυχόν αποδοχή από το Πρωτοδικείο των επιχειρημάτων που προέβαλε η πλευρά του ηττημένου των εκλογών, προκειμένου να ανατρέψει τη βούληση του εκλογικού σώματος. Επιχειρήματα που τα θεωρούν αίολα, αστήρικτα και στερούμενα λογικής.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μαυρομάτης ζήτησε την ακύρωση των εκλογών υποστηρίζοντας ότι ικανός αριθμός ψηφοδελτίων του νικητή των εκλογών, δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή ήταν «βαρύτερα» κατά κάποια μικρογραμμάρια των άλλων ψηφοδελτίων, ότι κάποια άλλα δεν ήταν «κατάλευκα» αλλά είχαν μία απόχρωση του λευκού και τέλος, ότι κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του συνδυασμού Αλεξανδρή στο Πρωτοδικείο, δεν χρησιμοποιήθηκαν πιστοποιητικά εγγραφής στα Δημοτολόγια, αλλά πιστοποιητικά γέννησης. Μάλιστα, για να στηρίξει τα επιχειρήματά του ο ηττημένος των εκλογών, ιδιαίτερα το πρώτο, είχε ζητήσει να καταθέσει στο δικαστήριο και μία κάτοικος Επανομής, η οποία ισχυρίζεται ότι δήθεν, στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων της περιοχής της, οι υποψήφιοι του συνδυασμού Αλεξανδρή φώναζαν στους ψηφοφόρους: «Τα βαριά ψηφοδέλτια ρίξτε στην  κάλπη, τα βαριά». !!
Κι ενώ κάποια στελέχη της παράταξης Μαυρομάτη προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας στους οπαδούς τους, περί ευνοϊκής υπέρ αυτών απόφασης του δικαστηρίου και επανάληψης των εκλογών, ο ίδιος ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας με τις τελευταίες κινήσεις του δείχνει σα να θεωρεί «χαμένη υπόθεση» την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος και της λαϊκής βούλησης. Αυτό εξάλλου έδειξε η στάση του να μην εμφανιστεί με τον δικηγόρο του, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στο Πρωτοδικείο, προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα της πλευράς Αλεξανδρή, όπως είχε δικαίωμα από τη διαδικασία. Και η απεμπόληση αυτού του δικαιώματος, συζητήθηκε ευρύτατα στους νομικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονταν ίσως και μία ακόμη κίνηση του κ. Μαυρομάτη, να αναβάλει την εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει κατά του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Περαία» και νυν αντιδημάρχου Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Θερμαϊκού κ. Γιώργου Λαζαρίδη, ζητώντας αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» από προεκλογικό δημοσίευμα του. Η εκδίκαση της αγωγής είχε οριστεί για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου. Αιφνιδίως όμως, ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας ζήτησε αναβολή της εκδίκασης. Κίνηση που θεωρήθηκε «ανεξήγητη» και «παράξενη» ακόμη και από στελέχη της παράταξής του.
Κατόπιν όλων αυτών, θα πρέπει μάλλον να αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανατροπή και η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού θα συνεχίσει σύμφωνα και με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και των επαναληπτικών της 14ης Νοεμβρίου 2010.
Θα είναι ευχής έργο, όπως ζητά και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας, διοίκηση και αντιπολίτευση, αφήνοντας στην άκρη παραταξιακές αντιπαλότητες και προσωπικές αντιπάθειες, να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας, προκειμένου να πάει ο Δήμος Θερμαϊκού μπροστά. Πολύ περισσότερο που η δύσκολη οικονομικά συγκυρία, τα τεράστια χρέη με τα οποία ξεκίνησε ο νέος Δήμος, οι αρμοδιότητες που παραχωρήθηκαν χωρίς τους απαραίτητους πόρους και η δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, απαιτούν τη συνεργασία και συμβολή όλων ώστε να γίνουν κάποια βήματα προόδου για την ανάπτυξη και όχι τον μαρασμό της περιοχής μας. 

3 σχόλια:

  1. Θα έχει πλάκα μετά την προσφυγή Μαυρομάτη να ακυρωθούν οι εκλογές και να ζητήσει το δικαστήριο επανάληψή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μαυρομάτης δεν θα πάρει ούτε το μισό ποσοστό από αυτό που έλαβε το Νοέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το αλλο με τον ΤΟΤΟ το ξερεις?
    να δω που θα κρυφτουν οι εγκεφαλοι της προεκλογικης προπαγανδας της παραταξης του κ.Αλεξανδρη μολις παρουν την ψυχρολουσια της αποφασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον για ψυχρολουσία του κ.Μαυρομάτη θα μιλάμε φίλε, καθώς αποκλείεται ελληνικό δικαστήριο να δεχθεί τέτοιες φαιδρές δικαιολογίες περί "παχειών" ψηφοδελτίων και να ακυρώσει τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή