Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Οι σύγχρονοι Μυγχάουζεν στο Θερμαϊκό

Όσο μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τόσο αυξάνονται οι υποσχέσεις των υποψηφίων δημάρχων για το Δήμο Θερμαϊκού και τα ατελείωτα «ΘΑ» που θυμίζουν τον μακαρίτη άλλοτε βενιζελικό υπουργό Λεωνίδα Ιασωνίδη. Ο οποίος, έχοντας πάρει τόση φόρα από τις πολλές υποσχέσεις που έδινε στις προεκλογικές του ομιλίες,  έφτασε στο σημείο,  όταν οι πολίτες του ζητούσαν να τους παράσχει η κυβέρνηση καλύτερη Παιδεία, αυτός να εξαγγέλλει από τα μπαλκόνια με την αμίμητη ποντιακή του προφορά ότι «Και παιδία θα σας κάνομεν».
Ένα περίπου ίδιο φαινόμενο, βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας, με τους δημάρχους Μηχανιώνας και Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη και Γιάννη Αλεξανδρή. Οι οποίοι, προκειμένου να πετύχουν να είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών και βλέποντας να εξασθενεί η απήχησή τους στο εκλογικό σώμα, δίνουν τα «ρέστα» τους σε υποσχέσεις, ταξίματα και μεγάλα λόγια. Ένα ατέλειωτο μπαράζ από κούφιες εξαγγελίες. Μιλάμε για πολύ ψέμα, για πολλά παραμύθια, που ακούγοντάς τα, θα τα ζήλευε ως και  ο βαρώνος Μυγχάουζεν.

Από τη μία, έχουμε τον κατεξοχήν παραμυθά Μαυρομάτη, να εξαγγέλει έργα από … τις πετρελαιοπηγές του Καντάφι και επενδύσεις –στα λόγια πάντα- με … αραβικά κεφάλαια. Παραμύθια τόσο χοντροκομμένα και αστήρικτα, ώστε, εάν υπήρχε ρεκόρ Γκίνες ψεύδους, θα το είχε κατακτήσει επαξίως.
Από την άλλη, ζηλεύοντας τις επιδόσεις Μαυρομάτη, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, ακολουθεί τις τελευταίες μέρες την ίδια πεπατημένη. Και με ένα πολυτελές και ακριβοπληρωμένο έντυπο 52 σελίδων που εξέδωσε, πιστεύει ότι την ανυπαρξία έργων που επέδειξε η δημοτική αρχή την τετραετία που πέρασε, θα την αναπληρώσει παρουσιάζοντας αντί για έργα … μακέτες ή στην καλύτερη περίπτωση, έργα που κατασκευάστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, με δήμαρχο τον Αντώνη Ματζάρη.
Ας δούμε μερικά ενδεικτικά στοιχεία για τα «έργα» Αλεξανδρή:
-Το γήπεδο του Αχιλλέα, για το οποίο κόπτεται ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κατασκευάστηκε πριν 8 χρόνια και στοίχισε 100 εκ., ενώ η αξία αντικατάστασης του χλοοτάπητα, για τον οποίο περηφανεύεται ο κ. Αλεξανδρής, δεν ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ.
- Για το κλειστό αθλητικό κέντρο, που κατασκευάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και κόστισε εκατομμύρια ευρώ, το διαφημιστικό έντυπο Αλεξανδρή αναφέρεται σε 360 θέσεις στις κερκίδες  που άλλωστε υπήρχαν και για το δάπεδο, η δαπάνη αντικατάστασης του οποίου δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του αθλητικού κέντρου, δεν έγινε τίποτε και πρόκειται για μακέτα.
-Αναφορικά με το κλειστό γήπεδο του γυμνασίου, που δημιουργήθηκε επί δημαρχίας Ματζάρη και κόστισε 180.000 Eυρώ, το έντυπο Αλεξανδρή κομπάζει για την κατασκευή του δαπέδου που στοίχισε όλο-όλο 10.000 Eυρώ και είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.
- Το σύνολο της δαπάνης, στις οποίες υποβλήθηκε η διοίκηση Αλεξανδρή για τη βελτίωση στις υπάρχουσες παιδικές χαρές, δεν ξεπερνάει τα 10.000 Eυρώ
-Όσον αφορά το Λύκειο, για το οποίο πανηγυρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού η μελέτη και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τον Ο.Σ.Κ είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Τι άλλο να πούμε;
-Να πούμε για τις πλατείες, που ήταν έργα τα οποία είχε ξεκινήσει η διοίκηση Ματζάρη με μελέτες και χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα;
-Να πούμε για τους κάθετους άξονες, οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Θησέας» από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είχαν εξασφαλισθεί τα χρήματα;
- Να πούμε για τις ασφαλτοστρώσεις, τις διανοίξεις δρόμων και τα λουλουδάκια στα παρτέρια, πράγματα που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική;
-Ή μήπως πάλι να μιλήσουμε για τα έργα ηλεκτροφωτισμού οδών και πλατειών, που είναι έργα της προηγούμενης Δημαρχίας Ματζάρη;
Κι ακόμη, για την αντιπλημμυρική προστασία, το ρέμα Δαιδάλου και το ρέμα της Περαίας είχαν συνταχθεί οι μελέτες και είχαν εξασφαλιστεί τα χρήματα από τις δημόσιες επενδύσεις από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.
Θα κλείσουμε την αναφορά μας στα «έργα» του κ. Αλεξανδρή, με την περίπτωση του 2ου νηπιαγωγείου Περαίας, για το οποίο ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού αυτοδιαφημίζεται ότι κατασκεύασε το ξύλινο δάπεδό του. Ε, λοιπόν, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Καθώς το δάπεδο έγινε από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου, που πλήρωσε όλα τα έξοδα αγοράς των υλικών. Άσε που τις τελευταίες ημέρες η δημοτική αρχή του κ. Αλεξανδρή απαιτεί από το σύλλογο γονέων να πληρώσει 150 ευρώ για κάποια ηλεκτρολογικά που χρειάστηκαν !!  
Αυτά προς το παρόν για τα «έργα» Αλεξανδρή και το σλόγκαν του «ένα έργο κάθε δέκα μέρες». Υπάρχουν και πολλά άλλα, για τα οποία θα επανέλθουμε. δριμύτεροι…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου