Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ανυπαρξία διαλόγου για τα οικονομικά στο Δήμο Θερμαϊκού


Δύο εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και στο νέο Δήμο Θερμαϊκού, οι δημότες διαπιστώνουν ότι υπάρχει από τους περισσότερους υποψήφιους δημάρχους απουσία ουσιαστικής συζήτησης για τα σοβαρά προβλήματα των οκτώ δημοτικών διαμερισμάτων (Περαία, Μπαξές, Αγ.Τριάδα, Μηχανιώνα, Κερασιά, Αγγελοχώρι, Επανομή και Μεσημέρι) που συναποτελούν πλέον το νέο πολυπληθή δήμο στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού κόλπου.
Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει ανυπαρξία διαλόγου για το «αύριο» του νέου δήμου. Και κυρίως, για τα χρέη με τα οποία θα κληθεί να ξεκινήσει η νέα δημοτική αρχή. Χρέη που σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 15-20 εκατομμυρίων ευρώ και που από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θα αποτελούν εσαεί βρόγχο στο λαιμό του Δήμου Θερμαϊκού, εμποδίζοντας τη δημιουργία κάθε αναπτυξιακού έργου στην περιοχή.
Έγκαιρα, πριν ένα ακριβώς μήνα, στις 24 Σεπτεμβρίου, είχα αναπτύξει τον έντονο προβληματισμό μου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ύπαρξη αυτής της τεράστιας «μαύρης τρύπας». Επισημαίνοντας τον κίνδυνο να επιβληθεί στο νέο Δήμο Θερμαϊκού πολιτική τύπου ΔΝΤ, λόγω του υπέρογκου χρέους του. Καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, στο νόμο 3852/2010, που ρυθμίζει τα σχετικά με τη  νέα αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης, ορίζεται ότι «για Δήμους που έχουν υπερβολικό δανεισμό ή άλλα χρέη, εισάγεται διαδικασία εξυγίανσης βάσει ειδικού προγράμματος…. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα τίθενται αυστηρά όρια στο δανεισμό, αναστέλλονται οι προσλήψεις, περιορίζεται η χρηματοδότηση για επενδύσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή των χρεών».
Ποιές θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτών των περιοριστικών μέτρων που θυμίζουν έντονα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ολέθριες. Ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού, δεν θα μπορεί πλέον να εκτελεί έργα, έστω βουλώνοντας κάποιες λακκούβες, ούτε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του. Ενώ φυσικά, ούτε συζήτηση δεν θα μπορεί να γίνεται για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος με βάση επενδύσεις.
 Είχα προτείνει τότε όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θερμαϊκού, εάν όντως αγαπούν τον τόπο τους και όχι μόνο την καρέκλα, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι για να συζητήσουν σχετικά με το χρέος που θα κληθεί να παραλάβει η νέα δημοτική αρχή. Αλλά και τα αναγκαία βήματα που πρέπει έγκαιρα να γίνουν και τα μέτρα που χρειάζεται άμεσα να ληφθούν. Μία συζήτηση που πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ και όχι μετά τις εκλογές, οπότε ίσως να είναι αργά.
Δυστυχώς, εκείνη η πρόταση έπεσε σε «ώτα μη ακουόντων». Μόνο ο δήμαρχος Επανομής, Απ. Οικονομίδης συμφώνησε με την πρότασή μας και την συμπεριέλαβε στην "παρθενική" του ομιλία, ως υποψηφίου δημάρχου Θερμαϊκού, στο "Ακρωτήρι". Όμως, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Γιαυτό και θέλω να επαναλάβω και προς τους έξι συνδυασμούς: Να καθίσουν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι γύρω από ένα τραπέζι, έστω και τώρα, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές και να συζητήσουν για το οικονομικό μέλλον του νέου Δήμου. Και για να μην υπάρξει και ο παραμικρός δισταγμός ότι μπορεί η προτεινόμενη συζήτηση να θεωρηθεί ότι αποβλέπει σε εκλογικές σκοπιμότητες, αυτή να διεξαχθεί ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ. Χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, συμβούλων και παρατρεχάμενων και με τη δέσμευση και των έξι ότι δεν θα διαρρεύσουν τίποτα προς τα έξω μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Επειδή θεωρώ πολύ σημαντική μία τέτοια συνάντηση, κάτι σαν ένα μίνι «συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», γι΄ αυτό και πιστεύω ότι όλα τα ικανά και υγιώς σκεπτόμενα στελέχη και των έξι συνδυασμών θα υιοθετήσουν την πρότασή μου, προτρέποντας τους υποψήφιους δημάρχους να πουν ναι στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Θερμαϊκού. Μία κίνηση που πιστεύω ότι θα την  στηρίξουν και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου