Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

"Καζάνι που βράζει" η βάση του ΠΑΣΟΚ λόγω μέτρων...

«Καζάνι που βράζει» είναι η βάση του ΠΑΣΟΚ, εξ αιτίας των αντιλαϊκών μέτρων που διαρκώς παίρνει η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου. Και όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης, το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ περιμένει μια «σπίθα» για να ανάψει. Κι αυτή πιθανότατα θα τη δει από τη διαρκώς κλιμακούμενη αύξηση των κοινωνικών αντιδράσεων. Η απόσταση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνησή του είναι εμφανής εδώ και καιρό. Ομως, οι αποφάσεις της περασμένης Τετάρτης προκάλεσαν την οργή των μεσαίων στελεχών, των συνδικαλιστών και μεγάλης μερίδας της βάσης του κυβερνώντος κόμματος.

Προς το παρόν η εχθρότητα μετατρέπεται σε πράξεις μόνον από τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους στο Δημόσιο, αφού βουλευτές και στελέχη του κόμματος περιορίζονται σε οργισμένες διαμαρτυρίες στις κατ' ιδίαν συζητήσεις και μόνον. Ειδικά οι «πράσινοι» συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ δεν κρύβουν ότι πρόκειται για «εμφύλιο» χειρότερο από αυτόν που προκάλεσε η πρόταση Γιαννίτση το 2001.
Πρώτος δέκτης των οργισμένων διαμαρτυριών είναι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, ο οποίος συναντήθηκε ήδη την Παρασκευή με την ΠΑΣΚΕ δημόσιων υπαλλήλων, με την ΠΑΣΚ σιδηροδρομικών, την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τους αστυνομικούς κ.ά. Στη ΓΣΕΕ η κατάσταση είναι έκρυθμη και εξαιτίας του Γ. Παναγόπουλου, που δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει την κατάσταση. Σύντομα μπορεί να βρεθεί παντελώς απομονωμένος, όχι μόνον από τις άλλες παρατάξεις -κάτι που ήδη έχει συμβεί- αλλά και από την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Η βάση είναι ένα καζάνι που βράζει, το οποίο δε συγκρατείται πλέον από υποσχέσεις και ωραιοποιήσεις της κατάστασης. Ακόμη και η ΑΔΕΔΥ δείχνει αμηχανία, γι' αυτό και δεν είναι τυχαίο που οι ηγεσίες των μεμονωμένων ΔΕΚΟ μπαίνουν μπροστά και καθορίζουν τακτική και κινητοποιήσεις.
Ανασφάλεια
Σε επίπεδο ψηφοφόρων (όπως φάνηκε και από την τελευταία εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB), το κυβερνών κόμμα έχει διαρκώς απώλειες από το εντυπωσιακό 44% που απέτυχε εκλογικά προ 14 μηνών.
Ενδεικτικό της ανασφάλειας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αντιδράσεις του στελεχικού δυναμικού του Κινήματος είναι το γεγονός ότι έχει παροπλιστεί το κορυφαίο όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο. Το τελευταίο συνήλθε σε διαδικασία διαλόγου προ μηνών (και τότε ύστερα από «διάλειμμα» πολλών μηνών) στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, παρότι είχε αποφασίσει να το συγκαλέσει για να εκλέξει νέο (και πιο ισχυρό) Πολιτικό Συμβούλιο, το αναβάλλει. Φαίνεται ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα βγουν τα κουκιά», όπως λένε οι παλιές καραβάνες στην Ιπποκράτους. Ετσι, το τελευταίο σενάριο θέλει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου μόνο για την αντικατάσταση τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, που έχουν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού ερίζουν ακόμα για το ποιος θα έχει το συντονισμό της κυβέρνησης αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει στο κυβερνών κόμμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου