Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Αναποτελεσματική η λιτότητα στην Ελλάδα, λέει ο Πολωνός ΥΠΟΙΚ

Πρέπει να πούμε «γεια στο στόμα σου», στον Πολωνό υπουργό Οικονομικών Γιάσεκ Ροστόφσκι, ο οποίος κατά την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα του για το επόμενο εξάμηνο, εξέφρασε αμφιβολίες για τους χειρισμούς της ΕΕ στην κρίση χρέους της Ελλάδας και επισήμανε πολύ σωστά ότι δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στα μέτρα λιτότητας και πολύ λίγη στο ζήτημα της ανάπτυξης.

Κι αυτό, όντως είναι κάτι πολύ σωστό, που το επισημαίνουν οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο. Καθώς τα μέτρα λιτότητας, όχι μόνο βυθίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στη φτώχεια και στην ανέχεια, αλλά και από την άλλη, με την ανεργία στα ύψη και την υποκατανάλωση, δεν αυξάνουν τα έσοδα του δημοσίου και κατά συνέπεια, δεν περιορίζουν τα ελλείμματα και τα χρέη.
«Είναι προφανές πως όλοι έχουμε κάνει λάθει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο» ανέφερε. «Στην Ελλάδα χρειάζεται σταθεροποίηση και ανάπτυξη», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο το υψηλό ελληνικό χρέος.
Πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα «πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους».
«Ένα πρόγραμμα (στήριξης) θα πρέπει να είναι σαφώς αντιληπτό ως ένα βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας που την αφορά» ανέφερε.
Ως παράδειγμα για τα σχέδια ανάκαμψης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο υπουργός ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιο παραγωγικό, ενώ η Νομισματική Ένωση παραμένει «πίσω από τα γεγονότα».
«Ευτυχώς που το ΔΝΤ τελικά συμμετέχει στα σχέδια για την στήριξη των τριών χωρών που το έχουν χρησιμοποιήσει (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία)», τόνισε ο Πολωνός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται κίνητρα τόσο στον αριθμητή (χρέος) όσο και στον παρονομαστή (ΑΕΠ) της ευρωπαϊκής αναλογίας».
«Αυτά που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία πρέπει να λειτουργούν καλύτερα», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου