Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Με τον εφιάλτη της ανεργίας, ζουν 8 στους 10 Θεσσαλονικείς

«Μαύρο», βλέπουν το μέλλον τους οι Θεσσαλονικείς, καθώς οι οκτώ στους δέκα ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ έξι στους δέκα εκτιμούν ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, του ΟΤΕ αλλά και της ύδρευσης.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πρώτη εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το 2011 του Παρατηρητηρίου Τιμών και Ανταγωνιστικότητας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.012 ατόμων το διάστημα 31 Μαΐου - 7 Ιουνίου.

Αρνητικές οι επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας
Επιζήμια για τα νοικοκυριά τους χαρακτηρίζουν την οικονομική συγκυρία επτά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα, ενώ τρεις στους δέκα απαντούν ότι η επίδραση ήταν σχετικά μικρή. Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι τα προβλήματα της ανεργίας (97%), της ακρίβειας (91,3%) και της μείωσης των μισθών (90,7%) είναι μείζονος σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Στο μεταξύ, “μαύρο” στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ρίχνει το 63% των ερωτηθέντων, ενώ το 65% απαντά πως το μνημόνιο δεν έχει συνδράμει καθόλου στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά τη γνώμη των ερωτηθέντων σχετικά με το ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες επιδείνωσης του δημόσιου χρέους, το 95,1% απαντά η αδιαφάνεια, το 88,8% η αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων, το 89,8% οι υπερτιμολογήσεις των προμηθειών του δημοσίου και το 81,9% η φοροδιαφυγή και η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Δεν θα πτωχεύσουμε...
Παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τελικά δεν θα πτωχεύσουμε (56%), ότι δεν θα μας διώξουν από τη ζώνη του ευρώ και την ΟΝΕ (67%) και ότι με... κάποιον τρόπο θα βγούμε από την κρίση (67,9%). Την ίδια ώρα το 52,2% θεωρεί αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο το κράτος να αναγκαστεί να προβεί σε στάση πληρωμών. Το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το ευρώ τα αποτελέσματα της κρίσης είναι μικρότερα, ενώ το 46% έχει αντίθετη γνώμη.
Στην έρευνα καταγράφεται σχεδόν καθολική αποδοχή για την παραδειγματική τιμωρία των φοροφυγάδων (ποσοστό 96,5%), ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φαίνεται να συμφωνεί με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (76,1%), την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο (70,4%) και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ (57,5%). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έστω και οριακά (48,5% έναντι 45,5%) η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων αποδέχεται την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Οκτώ στους δέκα φοβούνται ότι οδεύουν προς την ανεργία
Αγωνία για το μέλλον καταγράφεται από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, καθώς το 77,5% πιστεύουν ότι οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους. Ο κίνδυνος της ανεργίας είναι εντονότερος μεταξύ των ατόμων της θεωρητικά πιο παραγωγικής ηλικίας (25-44 ετών), των αποφοίτων γυμνασίου και τεχνικής εκπαίδευσης και αυτών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι μισοί σχεδόν από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πληρωμή δανείων και καρτών (51%) καθώς και στην πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ και ύδρευσης (56%). Τα πράγματα είναι διαφορετικά αναφορικά με τη συνέχιση πληρωμής του ενοικίου και του φροντιστηρίου των παιδιών, όπου τα ποσοστά του “Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ” άγγιξαν το 50%, είτε γιατί τα σχετικά ερωτήματα δεν αφορούσαν κάποιους εκ των ερωτηθέντων που πιθανόν να διέθεταν δικό τους σπίτι και/ή δεν είχαν παιδιά σε φροντιστήρια ή, τέλος, επειδή απέφυγαν να απαντήσουν. Οι μισοί σχεδόν από τους ερωτηθέντες (53,9%) εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα χρειαστεί να δανειστούν από γνωστούς ή τράπεζες για να βγάλουν πέρα σε καθημερινή βάση.

Κόβουν από παντού
Μαχαίρι στις καταναλωτικές του συνήθειες έχει βάλει το 93,7%. Το 81,9% των ερωτηθέντων μείωσε σε σχέση με πέρυσι τα χρήματα που ξοδεύει σε εστιατόρια, ταβέρνες και φαστφούντ, το 74,1% τα χρήματα που δαπανά σε καφετέριες, καφενεία και μπαρ και το 69,2% σε κινηματογράφους, θέατρα και συναυλίες.
Μάλιστα, ποσοστό 26,1% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να αναγκαστούν να κόψουν ακόμη και τα φροντιστήρια των παιδιών (έναντι ποσοστού 23,9% που δηλώνει ότι δεν προτίθεται να τα διακόψει και ενός διόλου ευκαταφρόνητου 50% που... δεν γνωρίζει/δεν απαντά).
Το 93,5% δηλώνει ότι θεωρεί απίθανο να προβεί σε αγορά κατοικίας, ενώ το 84,6% δεν σκοπεύει να αποκτήσει καινούργιο αυτοκίνητο στα επόμενα δύο χρόνια.

(πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου